Пламен е на 70 г. Посещава различни специалисти в Русе, където е диагностициран с периферни аневризми зад коляното. Мъжът е насочен за оперативно лечение в една от университетските многопрофилни болници в града. Специалистите в лечебното заведение решават, че случаят е тежък и е по-добре пациентът да се подложи на хирургично лечение в София, като насочват Пламен към проф. Васил Червенков, началник на Клиника по съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

„Разбира се, че послушах лекарите и веднага запазих час, носейки цялата си документация. Бяха готови да ме оперират веднага, но професорът реши първо да мина през изследвания на сърцето, усъмни се, че има по-сериозен проблем и причина за състоянието ми. Още по време на прегледа с ехограф д-р Тодоров и д-р Золумова от кардиологията бяха много учудени от състоянието ми и от факта, че съм жив.“, разказва Пламен.

Специалистите установяват, че пациентът има огромна допълнителна кухина към лявата камера на сърцето на пациента, която е изпълнена с тромби. Пламен имал и руптура (спукване на кухината), която била изпълнена с тромботичната формация и по този начин е попречила да се получи животозастрашаващ кръвоизлив.

Пациентът е изпратен на образни изследвания, след което е подготвен за спешна кардиохрургична операция.

„Кухината беше с големина три пъти колкото сърцето на Пламен и беше изпълнена с тромби. Подобни операции са изключително редки, а такива размери не се срещат почти никога. Случаят беше много сложен, а рискът беше много голям. Тромботичната формация изпълваше цялата ми шепа. Подобно състояние затруднява функционирането на сърцето. Тромботичната формация пречи, притиска и повишава риска от инсулти и инфаркти.“, разказа д-р Георги Василев, специалист в Клиника по кардиохирургия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Д-р Василев, д-р Мурат Зотев и д-р Димитър Михайлов се заемат със случая, заедно с анестезиолог-реаниматора Стефания Стаматова.

„Беше много сложно да отпрепарираме (освободим от основните тъкани) и да достигнем до сърцето, тъй като то беше много уголемено заради аневризмата и изпълваше цялата гръдна клетка, беше сраснало с всичко и трябваше да го отделим от всички прилежащи структури. След това отворихме самото сърце и отстранихме формацията. Най-трудната част от операцията беше да възстановим наново лявата камера на сърцето, която беше силно увредена. Реконструирахме я като поставихме специални платки и така успяхме да възстановим формата ѝ, за да може да функционира.“, сподели д-р Василев.

Няколко дни след операцията Пламен е добре и е изписан от болницата. Контролните прегледи показват много добри резултати от хирургичната интервенция.

„На прегледите след операцията ми казаха, че съм звездата на клиниката. Много лекари ме гледаха и много специалисти от различни клиники в болницата се ангажираха със случая ми, всички работеха заедно. Впечатлен съм от свръхпрофесионализма, такова благородство и истинско отношение към пациентите има там. В тази болница има духовен аристократизъм. Страхотни лекари наистина. Аз бях директор на Немската гимназия в Русе много години и рядко бих свел глава пред някого. Пред д-р Василев и екипа на клиниката не само свеждам глава, а правя поклон до земята, наистина. Аз се гордея с екипа на кардиохирургия, страхотни са, Господ да е с тези лекари. Не знам как ги подбират, но те са велики.“, сподели емоционално, месец след операцията си Пламен. 

Свързани лекари