АСК УМБАЛ Токуда е единственото лечебно заведение в България, което придоби и работи със софтуер, предоставен от Европейско дружество на специалистите по рак на гърдата (EUSOMA).   Програмата е валидирана от дружеството и събира стандартизирани данни за пациентките с рак на гърда, диагностицирани и провеждащи комплексно лечение за рак на гърда в болницата. Софтуерът разполага с алгоритми и препоръки за добра клинична практика при карцином на гърда, като позволява ранно започване на лечението на пациентките с рак на гърда, както и устойчиво дългосрочно проследяване.  

Експертният център за рак на гърдата в АСК УМБАЛ Токуда е съставен от всички необходими специалисти, ангажирани с диагностиката и лечението на рака на гърдата. Новият софтуер подпомага не само работата на специалистите, но и предоставя статистически данни, оценка на случаите и насоки за подобряване на работния процес. Амбициите на АСК УМБАЛ Токуда са не само да развие дейността на Експертния център за рак на гърда, но и успешно да го сертифицира към EUSOMA, което би било невъзможно без въвеждането на подобен цифров продукт.  

„Предвид факта, че към момента в България не е наличен функциониращ раков регистър, ние направихме стъпка, която да подпомогне събирането на информация и в крайна сметка да ни даде стандартизирана и валидирана база данни по отношение на рака на гърдата. В експертния център в АСК УМБАЛ Токуда значителен брой пациентки с рак на гърда се диагностицират и получават лекарствено, лъчево и хирургично лечение и софтуерът ни помага да изградим комплексно терапевтично поведение по възможно най-прецизния начин, основавайки се изцяло на доказаните стандарти в Европа.“, споделя доц. Желязко Арабаджиев, началник на Клиника по медицинска онкология и ръководител на Експертен център за рак на гърдата в АСК УМБАЛ Токуда.  

Към момента в програмата се въвеждат всички данни за жените, преминаващи през диагностика и лечение в болницата.

„Ние получаваме и обратна връзка на база на въведените данни. Разполагаме с всички статистики, с насоки спрямо вида на рак на гърдата, както и сравнения с практиката на колегите в Европа. Имаме възможност за оценка на работния процес и прилаганите диагностични и терапевтични методи, получаваме обратна връзка за всички звена, както и за ефективността на мултидисциплинарния ни екип, който работи в Експертния център за рак на гърдата в АСК УМБАЛ Токуда. По този начин ние можем да нанасяме корекции, спрямо насоките, които получаваме и същевременно да сме уверени, че предоставяме най-ефективната и качествена грижа за пациентките си.“, допълни д-р Елиз Тазимова, специалист в Клиника по медицинска онкология и ръководител на направление „Лекарствено лечение“ в Експертен център за рак на гърдата.  

За да отговори на нуждите на пациентите, за да направи по-комфортен престоя, придвижването между звената и лечението, към обособения Експертен център за рак на гърда в АСК УМБАЛ Токуда работи и специален координатор. Александрина Атанасова съдейства и съпътства всяка една пациентка с рак на гърда, избрала да се лекува и проследява в АСК УМБАЛ Токуда, за да облекчи евентуалните тревогите и притесненията, свързани с посещенията в болница.  

За контакти с координатора на центъра, можете да се обадите на тел. 0882933275