Заедно с Гери Малкоданска ви представяме панорамен 360-градусов изглед на нашия изцяло нов акушеро-гинекологичен и неонатологичен комплекс. Чрез него успяхме да осъществим нашата идея да съберем по удобен начин всички грижи за майки и бебета в един комплекс на един етаж. Направихме го, защото вярваме, че вие, скъпи майки, жени и бъдещи родители, заслужавате най-добрите условия, в които да посрещнете вашата най-съкровена мечта, да прегърнете най-милите ви същества и да се чувствате добре.

В отделението по Неонатология се провежда най-съвременна профилактика, диагностика и лечение на новородени деца.

 • качествена първична реанимация на здрави и високорискови новородени
 • апаратна вентилация
 • прилагане на сърфактант при тежка дихателна недостатъчност
 • проследяване на развитието на централната нервна система
 • късно проследяване и лечение на преждевременно родени деца с модерни методи за диагностика - ЯМР, компютърна томография, аргонова лазер терапия
 • разработена е уникална за страната скринингова програма за бебета, вкл. програма за ранна диагностика на вродена глухота при всички новородени деца
 • провеждане на специализирана консултация на здрави новородени до 1г.възраст
 • програма за обучение на бъдещи майки "Грижа за бебето"
 • прием на новородени без отделяне от майката

Отделението е в тясна връзка с всички останали клинични звена на многопрофилната болница и може да осигурява помощ на всички нуждаещи се новородени деца 24 часа в денощието, 365 дни в годината. Отделението разполага с 20 легла, 8 от които са в сектор за интензивно наблюдение и терапия. На разположение на пациентите е и диагностичен кабинет, с който можете да се свържете на тел: 02/403  4928.

Отделението по "Неонатология" се състои от 3 сектора: 

 • Сектор за здрави деца на децентрализиран принцип "Майка/Дете"
 • Сектор за деца с повишен риск
 • Интензивен сектор

В отделението са създадени удобства за майките, които именно в този период получават първите си знания за поддържането на хигиената на бебето и за техниката на кърмене. Ето защо са обособени "Стая за кърмене" и "Стая за къпане на бебето".

Първите ваксини на Вашето дете се правят тук.

В отделението се работи по програми за обучение на родители "Грижа за бебето". Приемът на новородени е подчинен на принципа за неотделяне на майката от детето й. Извършва се специализирана консултация на здрави новородени до 1 г. възраст.

Контакти: 
Централа: 02/403 4000
Локална регистратура: 02/403 4928
Интензивен сектор: 02/403 4571

Семейна стая за интензивни неонатологични грижи

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда разполага с модерна и комфортна Семейна стая за индивидуално лечение и грижи за недоносени и рискови новородени. Апартаментът разполага с кувьоз, монитор за наблюдаване на жизненоважни показатели на бебето, последно поколение монитори за следене на детски тонове, легло за родилка и близък на родилката, маса за повиване, детско легло, индивидуален санитарен възел, климатик, интернет. В семейната стая е възможно 24-часово пребиваване на съпруг или друг близък на родилката преди и след раждането. Висококвалифицираните и опитни специалисти от отделението провеждат индивидуално обучение на младите родители как да се грижат за недоносеното дете, което изисква повече и по-добри грижи. 

Недоносените и рисковите новородени деца се нуждаят от защитената среда на кувьоза, осигуряващ постоянна температура и при необходимост дозирано кислородолечение, въздух с по-голяма влажност, но дори и там усещат присъствието на родителите си. "Затова създадохме Семейната стая, като предлагаме и допълнителни удобства, например, приглушено осветление, музикотерапия по избор на майката и редица други щадящи и подобряващи комфорта неонатологични методи", разазва Началникът на отделението д-р Радка Масларска.

За повече информация: 02/403 4571

Важно! Само в Болница Токуда е разработена цялостна програма за скрининг на новородените деца. 

Тя включва:

 • Ултразвуково изследване на тазобедрените стави за отхвърляне на вродена или предизвикана дисплазия на тазобедрената става при новородените
 • Трансфонтанелна и абдоминална ехография
 • Скрининг на вродената глухота и нарушения в слуха чрез ултразвуково изследване

Video Gallery

picture
Новият акушеро-гинекологичен и неонатологичен комплекс в Болница Токуда

Пусни видео

Новият акушеро-гинекологичен и неонатологичен комплекс в УМБАЛ Токуда

Заедно с Гери Малкоданска ви представяме чрез панорамен 360-градусов изглед нашия изцяло обновен акушеро-гинекологичен и неонатологичен комплекс. Чрез него успяхме да осъществим нашата идея да съберем по удобен начин всички грижи за майки и бебета в един комплекс на един етаж. Направихме го, защото вярваме, че вие, скъпи майки, жени и бъдещи родители, заслужавате най-добрите условия, в които да посрещнете вашата най-съкровена мечта, да прегърнете най-милите ви същества и да се чувствате добре.