Кърменето помага да се изгради първата емоционална връзка между майката и бебето, каза мед. сестра Стефка Табакова от отделението по Неонатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда в интервю по повод Световната седмица на кърменето – глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на естественото хранене, която отбелязваме от 1 до 7 август. 

Мед. сестра Стефка Табакова е завършила висше образование с педиатричен профил за медицинска сестра. От 1991 г. работи в отделения по Неонатология. Става част от екипа на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда от основаването ѝ през 2006 г. Преминала е множество квалификационни курсове и има участия в десетки национални и международни неонатологични конгреси и конференции, вкл. в Мюнхен, Верона и Белград. Води лекции за обучение на бъдещи родители за кърмене и хранене на бебета и подпомага правилното осъществяване на процеса в отделението.

Защо кърменето е толкова важно за новороденото?

Кърменето е най-здравословният старт в живота на дететo. Така както пъпната връв е носила храна до бебето, така и гърдата на майката носи следващата най-добра храна за него. Кърмата е уникална смес, защото има над 400 съставки, съотношението между които постоянно се променя в зависимост от нуждите на детето. Тази интелигентна храна осигурява на бебето всичко необходимо за правилното му развитие. Много малка част от веществата в нея могат да бъдат произведени изкуствено - едва 40. Но дори тези съставки са биологично мъртви, за разлика от левкоцитите и антителата в кърмата, които защитават детето от инфекциозни болести. Затова кърмата е толкова ценна, особено в началото с коластрата.

Какви са стъпките за правилно поставяне на гърда?

Бебето трябва да бъде успоредно на тялото на майката. Тя трябва да погали устните му със зърното, за да отвори устата си. Когато това се случи бебето се поставя на гърдата, така че устата му да е около зърното и ареолата. Коремчето му трябва да е обърнато към корема на кърмещата жена. Когато бебето е поставено добре, носът и брадичката му докосват гърдата. Има различни пози за кърмене, но най-срещанaта се казва люлка, когато тялото на бебето е успоредно на тялото на майката. В зависимост от това дали е хванала тялото му или държи главичката му може да бъде модифицирана люлка, която осигурява допълнителна опора на бебето. Модифицираната люлка е подходяща за преждевременно родени бебета и при бебета с проблеми при захапване на зърното.

Има ли значение за кърменето размерът на гърдите?

Синтезът на майчино мляко по никакъв начин не се влияе от големината на бюста. Кърмата се произвежда единствено под влиянието на хормони – прогестерон, пролактин и окситоцин. Гърдата сама по себе си е жлеза, която е съставена от няколко части: жлеза, съединителна тъкан, кръв, лимфа, нерви и мастна тъкан. Размерът на гърдите не оказва влияние нито върху количеството, нито върху качеството на отделяното от гърдите мляко.

Как да разберем дали бебето се храни достатъчно?

Много често, когато майките се приберат вкъщи започват да се притесняват дали бебетата се хранят достатъчно. Затова е важно да знаят, че в първите седмици бебето може да суче между 8 и 12 пъти в денoнощие, ако е ексклузивно на кърма. Ако се дава добавка от адаптирано мляко бебетата се хранят на три часа, защото в добавката от адаптирано мляко има всички необходими макронутриенти в определената стойност и не е добре да се прехранват на два часа.

В процеса на кърмене се произвежда толкова кърма, отколкото бебето има нужда. Колкото по-често и по-добре бебето изсуква млякото, толкова повече се синтезира.

Необходимо ли е изцеждане след всяко кърмене?

Ако жените усещат гърдите болезнено напрегнати и бебето отказва да суче, е препоръчително да изцедят малко мляко, за да ги облекчат. За да поддържат лактацията, когато бебето не суче достатъчно ефективно или когато се налага майките да отидат някъде и да не са заедно със своите бебета, е хубаво да изцеждат гърдите си с помпа на 2-3 часа (8 пъти за денонощие), имитирайки кърмене.

Практикува ли се поставяне на бебето на гърда в първите минути след раждането?

Разбира се. Стига майката да желае това и здравословното състоянието и на бебето и на майката да го позволяват. Ние напълно подкрепяме преимущественото естествено хранене.

Всяко новородено бебе в нашата болница се закърмя под наблюдението на сестра или акушерка на неонатологичния екип. Поставяме правилно детето на гърдите, показваме позите за кърмене, наблюдаваме засукването на бебето и даваме съвети за ефективно кърмене на бебето.

Какви са преимуществата от кърменето за майката и бебето?

Кърменето помага да се изгради първата емоционална връзка между майката и бебето и носи ползи както за бебето, така и за здравето на майката. Кърмата е най-пълноценната храна за новороденото. Тя е създадена специално за него и съдържа точно количество белтъчини, захари, мазнини, витамини, микроелементи и вода, от които то се нуждае за растежа и развитието си. Защитава го от инфекции, чревни заболявания, диабет, намалява риска за развитие на алергични заболявания, повишава имунната му защита с коластрата, която приема първоначално и действа като естествено болкоуспокояващо.

Преимуществата за майката са, че има по-малък риск от развитие на рак на гърдата, рак на яйчниците и матката. Кърмачките имат 4 пъти по-малък риск да развият остеопороза след менопаузата от майки, които не са кърмили. Самото кърмене стимулира изгарянето на калории – около 500 за денонощие. Майката се чувства по-спокойна, когато кърми бебето си. Кърменето влияе благоприятно върху психическото ѝ равновесие и повишава нейното самочувствие.