Неонатология

Подкрепа за кърменето

1. Какви дейности за подкрепа на кърменето се осъществяват в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда?

В отделението по Неонатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда обученията и консултациите за майките са важна част от услугите, които предлага болницата. Обученията по кърмене започват още от Беседите с бъдещи родители, на които са свободни да присъстват всички желаещи бременни бъдещи майки. На лекцията „Кърмене” се изясняват всички важни аспекти от процеса и присъстващите могат да задават своите въпроси в подробности.

В обновения акушеро-гинекологичен и неонатологичен комплекс на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, има специално обособена стая за кърмене, където майките могат да се усамотят и нахранят бебетата на повече спокойствие и под напътствията на специалисти, които да помагат за правилното засукване и да проследяват количеството на поетата кърма.

По време на престоя в отделението нашите опитни неонатологични сестри и акушерки разясняват в детайли всичко за акта на кърменето.

Също така ние оказваме пълна подкрепа и съдействие на майките да кърмят своите недоносени бебета и деца, родени с ниско тегло. Всеки ден те носят изцедената кърма, която ние съхраняваме и даваме на бебетата в интезивния сектор.

2. Как информирате родилките за предимствата и практическото осъществяване на кърменето?

Както споменахме – обучението има три етапа – преди раждането, непосредствено след раждането и то продължава по време на консултациите на бебетата, които се проследяват при нас. Стараем се да бъдем максимално практични и да улесняваме майките в този силно емоционален  и физически изтощаващ момент от живота.

3. Практикува ли се във вашата болница поставяне на бебето на гърда в първите минути след раждането?

Разбира се. Стига майката да желае това и здравословното състоянието и на бебето и на майката да го позволяват. Ние напълно подкрепяме преимущественото естествено хранене.

4. Обяснявате ли на майките как да слагат бебето на гърдата и как да запазят и стимулират производството на мляко?

Да – с това се занимават нашите неонатологични сестри и акушерки. Всяко новородено бебе в нашата болница се закърмя под наблюдението на сестра или акушерка на неонатологичтия екип. Поставяме правилно детето на гърдите, показваме позите за кърмене, наблюдаваме засукването на бебето и даваме съвети за ефекнивно кърмене на бебето - колко време да продължи и какво да наблюдават, как да оригват бебенцата, дали имат нужда от изцеждане  на гърдите. Сестрата влиза в стаята  и подпомага този процес толкова пъти, колкото е необходимо за правилното кърмене.

След като майките имат достатъчно кърма, правим няколко пробни кърмения, за да се ориентират майките какво количество изсукват бебетата и колко им е необходимото количество кърма. При необходимост от допълнително изцеждане на кърмата съветваме да ползват собствени помпи. Даваме съвети за предпазване на гърдите от разраняване по време на кърменето, колко време да продължи кърменето, какво да правят ,ако има повече кърма отколкото бебето може да изсуче. Съветваме майките и какви храни да избягват при наличие на алергични реакции или колики, как да съхраняват кърма , как да се изцеждат и каква хигиена да спазват по време на кърмене и изцеждане.

5. С какви средства за подпомагане на кърменето разполага болницата (помпи за кърма и др.)?

Разполагаме с помпи за кърма, но предпочитаме майките да носят свои лични, които ние стерилизираме .

При преждевременно раждане стимулираме и насърчаваме майките да изцеждат кърма и да храним недоносените бебенца,изваряваме техните помпи или използваме тази, с която разполагаме. Целта на неотологичния екип е да поощрява кърменето, затова стимулираме и помагаме на майките за правилното осъществяване.