Неонатология

Анатомични легла за бебета

В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда се осигурява съвременна грижа за Вашето новородено дете. Анатомичните гнезда Cocoonaprema™, Cocoonacal™ и Cocoonababy® са създадени да позволят на новороденото да се движи и мърда по начин, подобен на наблюдавания в майчината утроба. Тези гнезда са концепция на френски специалисти и са разработени за ползване в Неонатологичните отделения.

Гнездата Cocoonaprema™ и Cocoonacal™, с които са оборудвани всички кувьози, дават на недоносените бебета шанс почти да не прекъсват „вътреутробното” си развитие.

 

 

 

Гнездото Cocoonababy®, с което са оборудвани част от леглата за новородени, осигурява едно спокойно ежедневие след раждането и по време на престоя в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда през първите дни от живота на Вашето дете.

 

Още от десетата си гестационна седмица фетусът демонстрира организирана двигателна способност и бързо заема собствено положение на тялото. Той може също така да ръководи движенията си, защото водната среда позволява свобода на движение, която не е възможна във въздушна среда веднага след раждането. Например фетусът в утробата може да хване пъпната връв, да докосне лицето си или други части на тялото. Така фетусът изследва пространството и много рано се конструира както физически, така и психически.

От ортопедична гледна точка гнездата позволяват да се избегне сплескването на черепа, наречено плагоцефалия, свързано отчасти със задължителното поставяне по гръб за избягване на внезапната смърт на новороденото. Когато не е в регрупирано положение, както е в гнездото, тялото е в екстензия и детето е силно изтегнато назад. Като развива по този начин гръбната си мускулатура бебето може да бъде с плосък гръб и с изпънати настрани ръце, като дланите са далече от лицето. Неправилното положение на ставите на ханша и лошото положение на стъпалата (което може да доведе до скъсяване на ахилесовото сухожилие), могат да създадат затруднения при ходене. Накрая, гнездото предотвратява несиметричната стойка, при която едното рамо е по-високо от другото и дори сколиоза.

 

 

 

От невропсихологична гледна точка тези гнезда улесняват насочените и свободни движения към лицето и захващането. Бебето принадлежи към собствената си среда и не трябва да пренебрегва ръцете си, защото много рано то изгражда своето пространство и положението на тялото - предпоставки за следващите уроци. Това сдвояване око-длан е отговорно за двигателните умения, зависи от позиционирането на бебето. Така от много рано положението в гнездото улеснява изграждането на психомоторна идентичност с индивидуалност и самоосъзнаване.

От гледна точка на храносмилането -  положението на тялото в изтегнато назад положение благоприятства появата на гастроезофагеален рефлукс поради механично отваряне на кардията. Този гастроезофагеален рефлукс може да предизвика УНГ смущения, които се отразяват върху съня и отношенията със семейството. С употребата на анатомичните гнезда, рискът от появата на рефлукс и болезнените колики се минимализира, благодарение на добрата позиция на тялото.

От емоционална гледна точка чувството за сигурност на тялото в гнездото улеснява комуникативността на бебето, успокоява го, намалява фактора на стрес или болка, като така благоприятства връзките с родителите и привързването мама-татко-бебе.

 

 

Гнездата поддържат бебето във функционално положение и му предлагат максимална подвижност. То се бори с „неправилната” поза чрез поставяне в правилно положение:
1. Главата е върната в централно положение, като се улеснява мобилността и се предотвратява продължителното опиране, на което се дължи плагиоцефалията;
2.Поддържаните рамена позволяват на ръцете да се движат пред лицето. Бебето може да достига с ръце устата си, да ги смуче, да ги разглежда (усещане за защитеност) и да ги следи с очи;
3.Бедрата имат поддръжка отдолу и отстрани – стъпалата са далеч от матрака, за да се избегне бебето да се избута назад.

Поставено в анатомично гнездо, добрата позиция на бебето помага също и за:
• Подобряване на качеството и продължителността на съня на Вашето бебе
• Намаляване на неволните резки движения на крайниците, при които бебето се стряска, събужда се и плаче (архаични сепващи рефлекси, рефлекс на Моро)
• Свободата и насочеността на движенията на бебето,  което му помага да открие от рано ръцете си
• Подобряване на контакта със заобикалящите го хора в ежедневието (позволявайки му да гледа около себе си, а не само в тавана или в предпочитаната посока, запаметена от майчината утроба, както е при бебета лежащи по гръб върху плоска повърхност).

Тези еволютивни гнезда предоставят комфортно положение на тялото на всички новородени. Те не са лукс, а необходимост за добрия старт в живота на Вашето новородено дете.

Отговори на най-често задавните въпроси за анатомичните легла можете да намерите тук: http://www.redpoint-bulgaria.com/2012/02/faq-cocoonababy/