Кърменето е изключително важно, защото е най-здравословното хранене за бебето след раждането. Това посочи д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда в интервю за БНР по повод Световната седмица на кърменето, която отбелязваме от 1 до 7 август. 

Д-р Масларска, защо е толкова важно естественото хранене на новороденото?

Кърменето е изключително важно, защото е най-здравословното хранене за бебето след раждането. Балансът на кърмата като хранителни вещества е толкова съвършен, че нито една друга формула и мляко не могат да я заменят. Освен това тя съдържа много защитни, имунологични фактори, които в период, в който организмът е незрял и тепърва създава имунна защита, е един готов начин детето да получи антитела срещу заболявания, които могат да бъдат опасни.

Кърменето помага много и на самите родители. Това е най-лесният начин да се храни едно дете, помага и за по-бързото възстановяване на жената след раждане. Много проучвания сочат, че кърменето е най-добрата профилактика на рака на гърдата и на рака на шийката на матката. Майката трябва да бъде насърчавана и подкрепяна да кърми децата си.

Кога трябва да се закърми бебето?

Закърмянето на бебето може да стане веднага след раждането, ако състоянието на майката и на детето позволяват. Смята се, че ако това се случи в първите 30 минути, има условия за много добро кърмене в следващите 6 месеца, какъвто е периодът на естественото хранене на децата. Колкото по-рано се закърми детето – в първите 2 часа след раждане, е толкова по-добре за него.

Жените, които раждат за първи път обикновено срещат проблеми. На какво се дължат те и какво е подходящото поведение, за да дойде кърмата по-бързо?

Раждането е един емоционален и вълнуващ момент и в тази емоция понякога майките не успяват да закърмят успешно. Имат повече изисквания към себе си, които създават бариери. Именно тук е мястото на медицинските специалисти да открият причините, да подходят индивидуално към всяка майка и дете. Много малко време отнема да се види къде е проблемът – дали той идва от майката, дали е медицински или психологичен и да се работи за преодоляването му. Целта ни е, тръгвайки си една майка от родилното отделение, дори да не е слязла кърмата ѝ, тя да знае как правилно да държи детето за кърмене, каква да бъде позата според нейните особености, какво означава бебето да суче правилно, какъв трябва да бъде режимът ѝ на хранене, колко течности да приема, така че кърменето да се случва успешно след изписване в домашни условия.

Във вашето отделение имате специализирани сестри и акушерки, които обучават майките за правилното кърмене, но ако кърмата не е дошла до момента на изписване, какво да прави майката?

Когато няма достатъчно кърма, а тя е жизненоважна в първите дни и месеци, първата година до шестия месец това е основен начин на хранене, няма нищо тревожно. Първо се дават съвети детето да се храни по-често, майката да има режим на хранене, така че да увеличи количеството на кърмата. Ако обаче има някакви медицински причини - болков синдром при майката или друг здравословен проблем и не е възможно, родителите не трябва да се притесняват, защото докато дойде кърмата би могло в началото детето да получава и допълнителна формула, която да бъде съобразена с неговите медицински нужди и тегло.

Често в социалните мрежи наблюдаваме различни дебати между майки, които достигат до крайности с пълно отричане на адаптирани формули. Как да се избегне тази стигма при невъзможност за кърмене и преминаването към изкуствено хранене?

В първите четири месеца кърмата е най-ценната, полезна, балансирана и съвършена храна. Понякога има медицински показания, които забраняват на майката да кърми или пък такива от страна на детето. Има някои вродени заболявания, за които се прави скрининг още на третия ден след раждането, при които кърмата е забранена. Това са единични състояния. Моят призив е родителите да приемат този естествен акт като нещо, което еволюционно се е развивало много години и да положат усилия детето да се кърми от майката, дори и да не е в пълното количество.

Вие сте един от водещите специалисти, които лекуват недоносени бебета. Как може да се насърчава кърменето при тях?

Изключително много държим на естественото хранене при нашите високорискови недоносени бебета по няколко причини. Първо, защото те имат много несъвършено развити органи и системи и всяка една храна извън кърмата е трудносмилаема за тях и създава рискове за недобро хранене. На второ място балансът на хранителните вещества при недоносените бебета е направен такъв, че да отговаря на нуждите на детето. То се нужде от по-лесно смилаема храна, по-малко белтъчини, от имунологичните защитни фактори на кърмата. В тази връзка полагаме много усилия. Имаме възможност всяко дете в нашето отделение да се храни с порцията от съответния час. Обучаваме родителите каква хигиена трябва да спазват, как да съхраняват и транспортират кърмата, така че наистина да бъде най-пълноценна и да не създава рискове.

Размразяваме кърмата на водна баня, така че да се запазят най-ценните ѝ качества, а именно имунологичните, тези които предават антитела на децата и ги пазят от инфекции, защото всяко едно новородено бебе, а недоносено още повече, от сравнително стерилна попада в една агресивна среда, заобиколено е от бактерии, вируси, паразити. Кърмата е част от лечението на високорисковите недоносени бебета.

Имате ли някакви специални активности, свързани със Световната седмица на кърменето?

Да, имаме такива активности – проведохме беседа за кърменето, предназначена за бъдещи родители. Провеждаме лекции с майките в самото отделение за начина, по който трябва да кърмят, какъв да бъде хранителният им режим и този на бебето в първите седмици. Имаме и консултативен кабинет, където всички родители могат да получат съвети по отношение на режима на кърмене и хранене. Работим в три посоки– преди, по време и след раждането. Опитваме се да предадем нашите медицински познания и правила на повече хора и да ги убедим, че кърменето е изключително важно. 

Интервю за предаването „Ритъмът на столицата”

Свързани отделения