Започна Световната седмица на кърменето – глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. Тя се отбелязва всяка година от 1 до 7 август. Мотото на световната кампания през 2023 г. е „Създаване на условия за кърмене – промяна за работещите родители“.

В рамките на световната седмица - на 3 август от 13:00 часа ще се проведе разширена беседа по кърмене в Аулата на болницата на етаж 9, на която ще бъдат изяснени всички важни аспекти от процеса, а бъдещите майки ще могат да зададат своите въпроси. 

Екипът от неонатолози и медицински специалисти в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда подкрепя активно и насърчава естественото хранене на новородените с майчина кърма. Кърменето е най-здравословният старт в живота на дететo. Кърмата е уникална смес, защото има над 400 съставки, съотношението между които постоянно се променя в зависимост от нуждите на детето. Тази интелигентна храна осигурява на бебето всичко необходимо за правилното му развитие. При преждевременно раждане специалистите стимулират и насърчават майките да изцеждат кърма за недоносените бебенца. Те провеждат обучение за изцеждане, правилно съхранение и транспорт на кърмата, така че да запази своите имунологични защитни фактори.

В родилния и неонатологичен комплекс на болницата е създадена благоприятна среда за кърменето, която предлага уединение и комфорт. В обособена стая за кърмене, майките могат да се усамотят и нахранят бебетата на спокойствие и под напътствията на специалисти, които да помагат за правилното засукване и да проследяват количеството на поетата кърма.

Oбученията и консултациите за майките са важна част от дейностите в Отделението по неонатология. Те започват още от Беседите с бъдещи родители, на които могат да присъстват всички желаещи бременни бъдещи майки. 

Три етапа на обучение

Обучението има три етапа – преди раждането, непосредствено след него и по време на консултациите на бебетата, които се проследяват в болницата. Специалистите се старят да бъдат максимално практични и да улесняват майките в този силно емоционален  и физически изтощаващ момент от живота.

Всичко за акта на кърменето

По време на престоя в отделението нашите опитни неонатологични сестри и акушерки разясняват в детайли всичко за акта на кърменето. Те помагат на всяка майка и всяко бебе се закърмя индивидуално. Детето се поставя правилно на гърдите, показват се позите за кърмене, наблюдава се засукването на бебето и се дават съвети за ефективно кърмене - колко време да продължи и какво да наблюдават майките, как да оригват бебенцата, дали има нужда от изцеждане на гърдите. Сестрата подпомага този процес толкова пъти, колкото е необходимо за правилното кърмене.

След като майките имат достатъчно кърма, се правят няколко пробни кърмения, за да се ориентират какво количество изсукват бебетата и колко им е необходимото количество кърма. При необходимост от допълнително изцеждане на кърмата специалистите съветват майките да ползват собствени помпи. Майките получават съвети за предпазване на гърдите от разраняване по време на кърменето, какви храни да избягват при наличие на алергични реакции или колики, как да съхраняват кърма, как да се изцеждат и каква хигиена да спазват по време на кърмене и изцеждане.

Практикува се поставяне на бебето на гърда в първите минути след раждането, стига майката да желае това и здравословното състоянието и на бебето, и на майката да го позволяват.