Неонатология

Първи грижи за бебето

Рутинните грижи за новородените деца включват - грижи за кожата, пъпчето, гениталиите, ежедневен преглед от лекар-неонатолог, съвети за техника на кърмене и грижи за гърдите и новороденото. Разработена е програма "Грижа за бебето" за обучение на бъдещи майки за основните умения, които са необходими след изписване на детето.

Първите грижи за недоносените и доносените новородени имат за цел да подпомогнат послеродовата адаптация и да снижат рисковете за здравето на бебето. Усилията на неонатолозите са насочени към:

- Мониторинг на жизнено важните показатели и топлинен комфорт
- Подпомагане на кардиопулмоналната адаптация
- Корекция на алкално-киселинния статус
- Осигуряване на енергия и течности
- Непрекъснато наблюдение и преценка на промените в състоянието

Приоритет на отделението е естественото хранене на всички новородени деца, поради което  прилагаме програмата на Световната здравна организация за промоция на кърменето и десет успешни стъпки за  неговото  осъществяване.

Една от най-важните задачи на неонатологичния екип е да подмогнат майките да кърмят своите деца. Сукателният рефлекс на децата стимулира секрецията на майчината кърма. Това е най-добрата храна за новороденото, най-богата на белтъчини, мазнини и въглехидрати, защитни антибактериални, антивирусни и др. имунологични фактори. Сестрите и акушерките са непрекъснато сред майките, помагат бебето да се зъкърми, дават съвети как детето да се постави на гърда, какви грижи да положи майката за гърдите си и за чистотата на ръцете си.

Ако майката няма кърма, неонатолозите ще търсят причините за това. Прави се пробно кърмене и преценка дали има достатъчно кърма. При физиологичен проблем се оказва професионална помощ за преодоляването му. 

Лабораторни изследвания – пълна кръвна картина, кръвно-газов анализ, кръвна група - се правят при необходимост (напр: затруднена адаптация към извънутробния начин на живот, заболяване на новороденото или  по желание на родителите).

Първите ваксини на  Вашето дете се правят в отделението:
• На 12-я час от раждането се прави ваксиниране срещу хепатит В (изключение са децата на майки с положителен Австралийски антиген, чиито деца се имунизират на 6-я час от раждането);
• Ваксиниране с БЦЖ- ваксина се прави след 48-я час от раждането;
• Скрининг за фенилкетонурия и хипотиреоидизъм след 72-я  час се прави на всички новородени деца.