Неонатология

Видео | Кърмене: Отговори на пациентски въпроси

На 3 август 2020 г. на живо във Фейсбук специалистите от Отделението по Неонатология отговаряха на вашите въпроси, свързани с кърменето.

Първата седмица на август е Световната седмица на кърменето. По този повод на вашите въпроси за кърменето и храненето на бебето, на живо във Фейсбук ще отговарят д-р Евгения Игова, неонатолог и м.с. Стефка Табакова от Отделението по Неонатология на Болница Токуда. Партньор на събитието е FEIA България. 

Специалистите ви информирaха във видео на живо за ползите от кърменето, правилния начин за кърмене - поза, количество, засмукване; подготовка; често срещани проблеми и заместители на естественото хранене, когато това се налага и др.

Гледайте видеото >

 

 


Д-р Евгения Сорокина-Игова е завършила е Медицински университет - София през 2010 г. От 2011 г. е част от екипа на Болница Токуда, а през 2016 г. придобива специалност по Неонатология. Преминала е квалификационни курсове по Перинатална медицина (Париж), Трансфонтанелна ехография (Imperial College of London) и Интензивно лечение. Участвала е в редица конгреси и форуми в областта на неонатологията. 

M.с. Стефка Табакова е завършила е висше образнование с педиатричен профил за медицинска сестра. От 1991 г. работи в отделения по Неонатология, част е от екипа на Болница Токуда от основаването ѝ през 2006 г. Преминала е множество квалификационни курсове и е вземала участие десетки в национални и международни неонатологични конгреси и конференции, вкл. в Мюнхен, Верона и  Белград. Води лекции за обучение на бъдещи родители за кърмене и хранене на бебета.


В отделението по Неонатология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда обученията и консултациите за майките са важна част от услугите, които младите родители получават. 

По време на престоя в отделението опитните неонатологични сестри и акушерки помагат на всяка майка и всяко бебе се закърмя индивидуално.

Практикува се поставяне на бебето на гърда в първите минути след раждането, стига майката да желае това и здравословното състоянието и на бебето и на майката да го позволяват.

Всяко новородено бебе се закърмя под наблюдението на сестра или акушерка на неонатологичния екип. Специалистите поставят правилно детето на гърдите, показват позите за кърмене, наблюдават засукването на бебето и дават съвети за ефективно кърмене - колко време да продължи и какво да наблюдават, как да оригват бебенцата, дали имат нужда от изцеждане на гърдите. Сестрата влиза в стаята  и подпомага този процес толкова пъти, колкото е необходимо за правилното кърмене.

В отделението има специално обособена стая за кърмене, където майките могат да се усамотят и нахранят бебетата на повече спокойствие и под напътствията на специалисти, които да помагат за правилното засукване и да проследяват количеството на поетата кърма.

ℹ️ Научете повече за възможностите и специалистите на Отделението по Неонатология тук.