Валентин е на 59 г. През 2009 г. започва да изпитва силни болки в стомаха и губи значителна част от теглото си. Живее така в рамките на около година, докато най-накрая има поставена диагноза – ганглионевробластом в медиастиума (средната част на гръдната кухина). През 2010 г. се подлага на операция за отстраняване на туморното образувание. Две години по-късно при редовните му изследвания за проследяване Валентин разбира, че ганглионевробластома е рецидивирал. Това налага отново да бъде извършена хирургична интервенция, при която туморът да бъде отстранен.

През 2015 г. мъжът отново се сблъсква с рецидив и решава да се обърне към друг специалист. След дълго проучване се доверява на доц. Цветан Минчев, началник на Клиника по гръдна хирургия и неговия екип. Тогава оплакванията на Валентин са от лек задух, честа умора при слабо натоварване, остра болка и тежест в гръдния кош.

Валентин преминава през операция по време на която туморът е отстранен. След интервенцията мъжът преминава терапия в Клиника по медицинска онкология. Така Валентин продължава своето проследяване и в рамките на 9 г. не само няма оплаквания, но и изследванията му показват много добри резултати.

През юни тази година, по време на едно от образните изследвания, които мъжът прави редовно, се установява, че отново има тумор в медиастиума. Този път обаче образуванието прониква в аортата, сраснато с нейната стена. Операцията изисква два опитни екипа от гръдни и кардиохирурзи.

„Не съм имал колебания, че ще се оперирам в Токуда. Все пак съм бил и в други болници и нещата стоят по съвсем различен начин. Моят случай е много рядък. Аз съм ходил в Швеция, правил съм консултации там, но реших да се лекувам тук, защото терапиите и лечението е същото и няма какво по-различно да се предложи. Винаги ще предпочета Токуда за всеки етап от лечението си, защото тук има всички необходими специалисти и защото те работят заедно.“, сподели Валентин.

Невробластомът е рак, произхождащ от незрели нервни клетки. Най-често заболяването засяга малки деца и е изключително агресивно.

„Операцията е наистина сложна, рискът при нея е много голям, поради възможността от спукване на аортата. Необходими са наистина опитни и добре сработени екипи.“, сподели д-р Георги Василев, специалист в Клиника по кардиохирургия.

Заедно с доц. Минчев и д-р Василев, в операцията влизат д-р Емануил Манолов и анестезиолог-реаниматорът д-р Таня Чобанова от Отделението по интензивно лечение в Клиника по кардиохирургия.

Операцията завършва успешно, пациентът се възстановява и му предстои провеждане на терапия в Клиниката по медицинска онкология.

„Вече не съм толкова млад и се възстановявам по-трудно. Благодарен съм, че доц. Минчев и д-р Василев се заеха с моя случай, тъй като след толкова операции вече е много по-трудно и за тях, а последният тумор наистина беше медицинско предизвикателство и едва ли някой друг би се заел да ме оперира.“, допълни Валентин. 

Свързани лекари