25 български и 6 чуждестранни лектори представиха новостите в онкологията пред 150 делегати на първата Научна конференция, посветена на съвременното лечение на карцинома на гърдата, лицензирана от Европейското дружество по медицинска онкология - ESMO In Focus Breast Cancer 2024 Bulgaria. Събитието се организира от Институт за изследване лечението на рака на гърдата с председател доц. д-р Желязко Арабаджиев, началник на Клиника по медицинска онкология в АСК УМБАЛ Токуда.

Събитието бе насочено към последните постижения в диагностиката, лечението и цялостните подходи при пациенти с карцином на гърдата. Основната му цел бе да се съберат всички специалисти, свързани с тази диагноза.

Лектори на конференцията бяха едни от най-доказаните международни специалисти - проф. Изабел Рубио, проф. Джузепе Кюриляно, проф. Матео Ламбертини, проф. Кевин Пуни, проф. Лазар Попович и проф. Ана Цветанович, които споделиха експертизата си с българските си колеги.

Сред лекторите на конференцията бе изпълнителният директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда д-р Венелина Милева. Тя представи темата „Мултидисциплинарен туморен борд - ключов момент в оптималното лечение на карцином на гърдата“. Като мениджър на лечебно заведение, в което се предоставя онкологична помощ във всички направления на медицината, както и е създаден Център за диагностика и лечение на рака на гърдата, д-р Милева представи значимата роля на мултидисциплинарния онкологичен екип в цялостното поведение при заболяването. Той включва всички необходими специалисти за тежката и отговорна битка с карцинома на гърдата. Тя подчерта, че във време, в което за съжаление тази тежка диагноза се среща все по-често, е изключително важно пациентите да не се „губят“ по пътя на своето лечение и да могат да разчитат на единност и последователност в определените от специалистите терапии.

Лектори бяха и 8 доказани експерти от АСК УМБАЛ Токуда в различни области на медицината.

Доц. д-р Арабаджиев посочи, че създаването на Институт за изследване лечението на рака на гърдата е било наложително, поради липсата на медицински организации, които да бъдат концентрирани именно над комплексния подход при заболяването. Първата и единствена, лицензирана от Европейското дружество по медицинска онкология ( ESMO ), конференция, проведена в България се осъществи именно благодарение на усилията на института. Доц. д-р Арабаджиев коментира и че страната ни разполага с всички необходими, съвременни терапии за лечение на рака на гърдата. Той бе лектор по няколко различни теми, като постави акцент и върху сериозните проблеми на нашето време, а именно липсата на скрининг и навременна диагностика.

На това как се съобщаваше диагнозата преди десет години и сега, обърна внимание д-р Елиз Тазимова –председател на организационния комитет на конференцията и онколог в Клиника по медицинска онкология и Център за диагностика и лечение на рака на гърдата в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

„Преди 10 г. на пациента се съобщаваше набързо диагнозата рак на гърдата, която нерядко звучеше като присъда, и нямаше разяснение какви изследвания и последващо лечение ще се приложат и каква е прогнозата. Днес във водещите клиники разговорът с пациента е обстоен, с разяснения какво ще претърпи в процеса на лечението – лекарствено, хирургично, лъчетерапевтично и др. И този разговор не е еднократен, а се случва регулярно и зависи от динамиката на заболяването. Съвременните терапевтични подходи значително промениха прогнозите за тези пациенти. Удължи се значително не само животът им, преживяемостта, но се подобри и качеството им на живот. Имаме пациенти и в ранни, и в късни стадии на карцином на гърдата, с които се срещаме десетки години напред“, заяви д-р Тазимова.  

Освен това тя представи темата за развитието в лекарственото лечение и поведение през последните 25 години при пациенти с авансирал карцином на гърдата. Също постави и акцент върху новостите в системното лечение, докладвани на тазгодишната Европейска конференция за карцином на гърдата, проведена през май в Берлин, Германия.

Част от конференцията бе и Вероника Бенчева, пациент, преминаващ през лечение за карцином на гърдата при д-р Елиз Тазимова, през последните пет години. Тя сподели, че лечението е много по-напреднало и по време на него тя се е чувствала добре и дори е работила. Вероника обърна внимание на важността хората да имат вяра в лекарите, също така на връзката лекар-пациент.    

По думите на друг от лекторите - д-р Калоян Йорданов, началник на Отделение по лъчетерапия и радиохирургия в АСК УМБАЛ Токуда, много често хората се сблъскват със специалисти, които дават противоречиви препоръки за диагностика и лечение. Той посочи, че ранно откриване и профилактика на карцином на гърдата е от ключово значение за всеки един пациент. 

Началникът на Отделението по лъчетерапия и радиохрургия бе лектор по темите „Стратегии на лъчетерапевта“ и „Лъчетерапевтът: Определяне на радиационни обеми. Правила на поведение при pCR“ - поставяйки поглед върху новите направления в лъчетерапевтичните стратегии.

Д-р Йорданов, съвместно с д-р Тазимова и д-р Слави Бизьоков, хирург на гърда в Центъра за диагностика и лечение на рака на гърдата в АСК УМБАЛ Токуда, представиха темата за „Комплексност в грижите при пациенти с рак на гърдата“.

Началникът на Клиника по образна диагностика в АСК УМБАЛ Токудапроф. Галина Кирова бе модератор на сесията „Поведение при мозъчни метастази: от своевременно откриване до локално и системно поведение“. Освен доказан експерт в областта на своята специалност, проф. Кирова ръководи една от най-големите клиники, в която експертизата на специалистите е разделена на конкретни сектори.

За образно стадиране и скриниране на централната нервна система, при пациенти с карцином на гърдата, както и кога, дали и защо е необходимо, говори д-р Йордан Ковачев, специалист в екипа на Клиника по образна диагностика.

Кога и как може да се оптимизира оперативното лечение при пациенти с тази диагноза бе тема, която представи д-р Славимир Лавчев, хирург в Центъра за диагностика и лечение на рака на гърдата в АСК УМБАЛ Токуда. Той обясни и принципа и приложението на сентинелната сцинтиграфия, провеждана съвместно със специалистите от Клиника по нуклеарна медицина. Методика, представляваща диагностичен стандарт в съвременния мениджмънт на пациенти с карцином на гърда.

Проф. д-р Милена Станева, началник на Клиника по ангиология представи темата за „QoL: Лимфедем и отвъд него“ в ролята си на част от мултидисциплинарния екип на Центъра за диагностика и лечение на рака на гърдата в АСК УМБАЛ Токуда.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев и д-р Елиз Тазимова са основните двигатели на този мащабен проект. Лицензирането от Европейската асоциация по медицинска онкология ( ESMO ) на българско научно събитие, преминало през всички етапи на одобрение е не само предизвикателство, но и голямо признание.

С провеждането на научната конференция бе поставено само началото на този проект, който вече е плануван с активност и през 2025 г.