14 ноември е Световен ден за борба с диабета.

Като част от информационната кампания на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда в лечебното заведение се проведе Интердисциплинарен симпозиум "Затлъстяване, захарен диабет и коморбидност: иновативни стратегии за диагностика и лечение". Събитието събра над 100 лекари в различни области на медицината. Представени бяха презентации на специалисти в повече от 8 медицински специалности, които се борят със затлъстяването и захарния диабет.

В рамките на симпозиума бяха представени актуални тенденции от лектори с богат клиничен и научно-изследователски опит. Основни теми бяха съвременно медикаментозно лечение на затлъстяването, новости в диетолечението, иновативни инсулинови терапии, наднормено тегло и сърдечносъдови, бъбречни заболявания, стеатоза и сънна апнея. Като основен акцент беше представено и оперативното лечение на затлъстяването чрез бариатричната хирургия, което доказано повлиява и диабетното състояние при пациентите. 

Симпозиумът беше посветен на важната роля, която заема мултидисциплинарният екип от специалисти, които заедно и екипно лекуват не само диабетното заболяване, но и придружаващите го здравословни проблеми.

Целият екип на Отделение по ендокринология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда представи презентации, както и случаи на лекувани в звеното пациенти. Kардиолози, гастроентеролози, коремни хирурзи, нефролози, невролози, диетолози и психолози представиха основните допирни точки между своите специалности и колко важно е лекарите да работят заедно и да намират най-добрите методи на лечение за своите пациенти.