Съхрани живот

Кампания на Инвитро център Токуда с фокус яйчников резерв и съхранение на фертилността

Центърът за асистирана репродукция на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда стартира кампания за повишаване на информираността за репродуктивното здраве с фокус яйчников резерв и съхранение на фертилността „Съхрани живот“. 

Основната цел на кампанията е да насочи вниманието към грижата за репродуктивното здраве и теми като яйчников резерв, неговото изследване, и възможността за съхранение на фертилността чрез замразяване на репродуктивен материал.

В рамките на кампанията Инвитро център Токуда ще проведе 20 безплатни оценки на яйчников резерв за жени в репродуктивна възраст. Записването ще се осъществява единствено през онлайн форма на сайта. Пакетът за оценка на яйчниковия резерв включва кръвни изследвания на хормоните FSH, E2, AMH между 2-5 ден от менструалния цикъл и гинекологичен преглед с ултразвук между 10-12 ден от цикъла.

По време на кампанията ще Ви срещнем с водещи репродуктивни специалисти, акушер-гинеколози и ембриолози от екипа на Центъра за асистирана репродукция на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, които всеки ден са посветени на изкуството да създават живот. 

Очаквайте още информационни материали по тези теми и полезни съвети за грижата за репродуктивното здраве. 

Яйчников резерв

Яйчниковият резерв се отнася до броя на яйцеклетките в яйчниците на жената. Най-съществен определящ фактор е възраста на жената. С напредването на възрастта той намалява, тъй като яйчниците нямат възможността да възстановяват своите яйцеклетки в хода на живота.

Момичетата се раждат с около 1-2 милиона запас от яйцеклетки. След пубертета този брой достига до 250-300 хиляди. През своя репродуктивен живот жената отделя яйцеклетка около 400-500 пъти. С течение на времето яйцеклетките намаляват като брой, като след 35 години се увеличава и делът на яйцеклетки с различни хромозомни дефекти.

Какви са причините за намален яйчников резерв?

Най-важният фактор за намаляване на яйчниковия резерв е възрастта на жената. Намаленият яйчников резерв е загубата на нормален репродуктивен потенциал в яйчниците поради по-нисък брой или качество на останалите яйцеклетки. Преди години нормалната възраст, на която яйчниците се изчерпват, е била около 50-52 години, като това е свързано с така наречената менопауза. Тази възраст вече се премества много напред и сега е 40-45 години. Ако намаляването на яйчниковия резерв се случва преди тази възраст, това се нарича „преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв". 

Бъдете с повишено внимание към яйчниците си при:

  • наследствена история на ранна менопауза
  • операции на яйчника
  • ендометриоза
  • автоимунни заболявания
  • заболявания на щитовидната жлеза
  • драстични диети
  • прекомерен стрес
  • тютюнопушене

Какво представлява преждевременното изчерпване на яйчниковия резерв?

Преждевременното изчерпване на яйчниковия резерв е състояние, при което много по-рано от обичайния момент, в който настъпва менопаузата, жената вече не може да отделя зрели яйцеклетки. Намаляването и изчерпването на яйчниковия резерв протича без съпътстващи симптоми особено когато се случва преждевременно в по-ранна възраст. В последните години зачестяват случаите на преждевременното изчерпване на яйчниковия резерв при жени в млада репродуктивна възраст. Затова превенцията е изключително важна и е единственият начин за определяне на състоянието на репродуктивния резерв.

Какво представлява оценката на яйчниковия резерв?

Изследването за оценка на яйчниковия резерв показва какъв е броят на яйцеклетките в женското тяло. За оценката се прилагат кръвни изследвания на хормоните FSH, E2, AMH (между 2-5 ден от менструалния цикъл) и преглед с ултразвук при специалист по репродуктивна медицина (между 10-12 ден от менструалния цикъл).

*Часовете за оценка на яйчников резерв са изчерпани!

Заяви час за безплатна оценка на яйчников резерв 

Инвитро център Токуда ще проведе 20 безплатни оценки на яйчников резерв за жени в репродуктивна възраст в рамките на кампанията с фокус: яйчников резерв и съхранение на фертилността „Съхрани живот“

Какво включва пакетът?

  • кръвни изследвания на хормоните FSH, E2, AMH (между 2-5 ден от менструалния цикъл)
  • преглед с ултразвук при акушер-гинеколог (между 10-12 ден от менструалния цикъл)
Ние ще се свържем с Вас по телефона и заедно ще насрочим подходящите дати за провеждане на изследванията и прегледа. Прегледите ще се извършват в Центъра за асистирана репродукция в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда от д-р Мефтуне Шефкетова и д-р Сашо Райков.

 

Съгласявам се с <a target="_blank" href="/docs/default-source/privacy-files-gdpr/bg-privacynotice-310321.pdf?Status=Master&amp;sfvrsn=bf3da4cc_6/ BG-PrivacyNotice-310321">декларацията за поверителност </a>на Acibadem City Clinic
Д-р Мефтуне Шефкетова, акушер-гинеколог, специалист по асистирана репродукция

Д-р Шефкетова е акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина. Ръководител е на Центъра за асистирана репродукция в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Членува в ESHRE (Европейското общество по човешка репродукция и ембриология), като участва активно в ежегодните му срещи.

Д-р Шефкетова има дългогодишен опит в процедурите, спомагащи диагностицирането на инфертилитета при двойката - ултразвукова диагностика, хистеросалпингография, специализирани протоколи за стимулиране на яйчниците, пункция на фоликули, ембриотрансфер, както и в хирургични дейности като хистероскопия, лапароскопия.

В работата си през годините успешно прилага методи на лечение на репродуктивните проблеми като индукция на овулацията, интаутеринна инсеминация, стимулация за ин витро и ICSI оплождане. Д-р Шефкетова притежава сертификати за диагностични лапароскопии, медицинска педагогика и интерактивен GCP за опитни изследвания.

Д-р Сашо Райков, акушер-гинеколог, специалист по репродуктивна медицина

Акушер-гинеколог с голям опит в асистираната репродукция от 2008 г. насам, придобит в едни от най-реномираните клиники в Испания - страната с най-много IVF цикли в Европа (140 хил.) и водеща в света в научно отношение, откъм асистираната репродукция. Оттогава е посветен на изучаването и развитието на различни техники на асистирана репродукция, без да изостава от другите области на своята специалност.

Професионални интереси: неуспешна имплантация, преждевременна овариална недостатъчност, оптимален ембрион. Курсове и специализации: Специалност Акушерство и гинекология и репродуктивна медицина, Магистратура по асистирана човешка репродукция от SEF (Sociedad Española de Fertilidad) и UCM (Universidad Complutense de Madrid), Курс по лапароскопска хирургия (Centro de Cirugía de Mínima Invasión Jesús Usón (CCMIJU) - Cáceres (España), Професионална квалификация Мениджър в здравеопазването.  От септември 2019 година е специалист по асистирана репродукция в Център по асистирана репродукция в Аджибадем Сити Клиник ДКЦ Токуда.

Съхранение на фертилността

Второто направление на кампанията на Инвитро център Токуда е посветено на съхранението на фертилността. 

Все повече дами в репродуктивна възраст отлагат майчинството във времето, а причините са различни – социални, икономически, здравословни или лични. Жизненоважно е те да са добре информирани за това какви са репродуктивните възможности, които позволяват това отлагане, без то да повлияе на вероятността от бременност. 

Такава възможност е съхранението на фертилността чрез замразяване на яйцеклетки. По този начин жената ще може да ги използва по-късно, за да забременее, без те да са загубили качеството си през годините. Замразяването на яйцеклетките е възможност при промяна в здравословното състояние на жената, поява на рискови фактори за преждевременна яйчникова недостатъчност или предстояща химиотерапия или лъчелечение.

 

Прочетете повече в блога ни

Д-р Сашо Райков: Замразяването на яйцеклетки в млада възраст увеличава шансовете за майчинство на по-късен етап

УМБАЛ Токуда