Все повече са жените в наши дни, които срещат предизвикателства по пътя към желаната бременност, но за съжаление не са малко и тези, които за първи път чуват понятието „яйчников резерв“, с което пряко е свързана репродуктивността.

Проблемът изчерпан яйчников резерв се среща често при двойките с репродуктивни проблеми, които ни посещават, каза д-р Мефтуне Шефкетова, ръководител на Центъра за асистирана репродукция в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда в предаването „100% будни“ по БНТ.

„След 37 годишна възраст яйчниковият резерв спада рязко, но това не трябва да успокоява по-младите жени, защото изчерпването може да започне много по-рано. В практиката си аз съм имала момичета на по 20-22- годишна възраст с този проблем. Много често ми се случва при мен да дойде момиче, което желае съвсем рутинен гинекологичен преглед или вече е информирано и иска да изследва своя яйчников резерв, и за съжаление, аз да трябва да му кажа нелеката диагноза, че има изчерпан яйчников резерв. Не трябва да се успокояваме и чакаме до една 35-годишна възраст за проверка на яйчниковия резерв“, каза специалистът.

„Няма нищо стресиращо и болезнено при оценката на яйчниковия резерв. Посещава се акушер-гинеколог или репродуктивен специалист. Гинекологът прави съвсем обикновен преглед, който е съчетан с ултразвуково изследване, което ни дава много добра информация накъде се движи яйчниковият резерв. Естествено прегледът с ултразвук може да бъде придружен с кръвни изследвания на хормони“, каза д-р Шефкетова.

Специалистът посочи, че ендометриозата е едно от основните заболявания, което се свърва с изчерпването на яйчниковия резерв. „Има други състояния, които се комбинират с инсулинова резистентност, оперативни интервенции, генетични заболявания, които се характеризират с тихо изчерпване на яйчниковия резерв, което жените няма как да разберат, че е започнало. Затова в повечето случаи те или не търсят лекарска помощ или я търсят на много късен етап, когато, за съжаление, лекарите няма как да им помогнат и тогава трябва да се пристъпи към донорски материал.

Д-р Шефкетова посъветва да се внимава каква храна се приема, да се контролират нивата на стрес, да се ходи редовно на гинекологичен преглед, защото има състояния, които ако се хванат на време, могат да бъдат лесно овладени. 

Свързани отделения