Специален софтуер помага в оценката на качеството и потенциала за имплантация на ембриони на репродуктивните специалисти в Центъра за Асистирана репродукция на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Иновативният метод е базиран на изкуствен интелект и може да повиши шансовете за успешна бременност с 20%. 

Ключов фактор за успеха на една инвитро процедура е изборът на правилния ембрион за ембриотрансфер. Това е ембрионът с най-голям потенциал за имплантация и съответно за развитие на успешна бременност. До момента преценката се прави от опитните ембриолози чрез специални уреди, наречени ембриоскопи - т.нар. морфокинетична оценка. За да подобрят процеса на оценка на ембрионите и така да увеличат броя на успешните инвитро процедури, д-р Мефтуне Шефкетова и екипът ѝ вече разчитат и на помощта на иновативна технология, която използва изкуствен интелект за оценка на ембрионите. Анализът от проведените изследвания със системата до този момент показват, че тя дава с 24,7% по-точна оценка на виталността на ембрионите в сравнение със стандартните методи. 

„Както всяка сфера в нашия живот, така и в медицината информационните технологии са в подем и сме длъжни да използваме този прогрес, който вече дава резултати и в репродуктивната медицина. Както в другите области, в които улесняват нашето ежедневие, така и в нашата работа, те дават възможност да вземем по-бързо и прецизно решение кои ембриони да използваме. Като резултат това намалява броя на неуспешните процедури и спестява време и финанси на пациентите”, обясни д-р Шефкетова, началник на Центъра за асистирана репродукция в УМБАЛ Токуда. 

Алгоритъмът, пионери в използването на който в България са специалистите от УМБАЛ Токуда, анализира хиляди ембрионални изображения, взети от реални инвитро цикли - както успешни, така и неуспешни. Чрез компютърна технология, която използва визуална обработка на изображението на всеки ембрион и техники на задълбочено анализиране и сравнение, се дава надеждна прогноза за виталността му с над 63% точност. Информацията се извлича от глобално свързана система от клинични данни, където се съхраняват данни от клиники от цял свят. Благодарение на тази система ембриолозите на УМБАЛ Токуда сверяват и прецизират оценката на ембрионите преди ембриотрансфер въз основа на вече съществуваща огромна база от данни.

„Щастлива съм, че можем да предложим на нашите пациенти една от най-иновативните методики в сферата на изкуствения интелект и асистираните технологии. По този начин шансовете за постигане на успешна бременност са още по-добри.“, категорична е д-р Шефкетова.