Много често искреното желание да сторим добро и благородните ни постъпки, повличат след себе си още добро, което идва в най-трудните ни моменти. Пример е историята на Павлина и Спас Цанови и хората, на които помагат.

След известно време, в което желаното от тях бебе се бави, двамата се обръщат към д-р Сашо Райков, репродуктивен специалист в Центъра за асистирана репродукция на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Тяхното чудо се случва бързо и от първия опит. През април започват изследванията и инвитро процедурата, а в началото на юни Павлина вече е бременна с близнаци – момче и момиче. Посещавaйки Центъра за асистирана репродукция им прави впечатление колко много млади двойки се борят да станат родители. Това ги провокира да дарят част от парите, подарени на сватбата им, за да подпомогнат друга жена, бореща се за дете.

„Вярваме силно, че Вселената взима своя десятък и винаги 10% от това, което сме спечелили или получили, даряваме“, сподели Павлина.

„Ние самите искахме да имаме дете. Много присърце взехме тази кауза, тъй като минахме по този път -  опитвахме се от известно време и без очевидна причина нещата не се получаваха. Решихме да не чакаме и веднага се обърнахме към репродуктивен специалист. С помощта на д-р Сашо Райков при нас нещата се случиха лесно и от първия опит“, каза Спас.

Това не е първият път, в който двойката дарява. От няколко години подкрепят различни каузи, а актовете на благотворителност са традиция за цялото им семейство. На Коледа например, не си подаряват подаръци, а с парите, предвидени за тях - помагат.

„Ние самите се чувстваме достатъчно богати - имаме дом, семейство, работа. Здрави сме, имахме щастието да се срещнем и една по една нашите мечти се сбъдват. Няма значение колко материални неща имаш, колко си събрал в банковата си сметка, други неща са много по-важни и те те правят богат“, каза Спас.

Павлина и Спас вярват, че всички трябва да си помагаме, както можем. Двамата изповядват мотото „бъдете промяната, която искате да видите в света“, като досега са помагали на деца, имащи нужда от лечение, деца без родители, възрастни и хора в неравностойно положение.

„Много благодарим на д-р Райков. Той ни подкрепяше през целия ни път. Освен много добър специалист, той е и невероятен човек с голямо сърце. Помогна ни да осъществим и нашата кауза“, каза Павлина. С вълнение тя сподели за разговора с жената, на която са имали щастието да помогнат.

„Чухме се преди трансфера. Беше толкова позитивна, въпреки че нейният път към мечтаното дете е бил осеян с редица предизвикателства. Постарахме се да ѝ вдъхнем вяра и кураж, казахме ѝ: с теб сме, в добри ръце си и от сърце ѝ пожелахме да изпита същото щастие, което изпитахме и ние“, разказа семейството.

Резултатът при нея също е положителен и вече е в очакване на своето малко чудо.

Срещнахме се със семейство Цанови непосредствено след сполетялата ги двойна радост – раждането на прекрасните близнаци Андрей и Валерия, с помощта на д-р Мирослава Апостолова от Клиниката по акушерство и гинекология.

„Много съм доволна от отношението на д-р Апостолова и цялото проследяване на бременността ми. При мен се наложи спешно секцио, тъй като водите ми изтекоха малко по-рано, четири дни преди 9-я месец, но всичко протече много добре. Радвам се, че избрахме в тази болница да се случат тези важни моменти - от инвитро процедурата, през проследяването на бременността, до раждането на бебетата и грижите за тях в неонатологията. Това беше най-добрият избор“, каза Павлина.

С това благородните жестове на семейството не приключват. Съвсем скоро Павлина планира да помогне за появата на още нови животи,дарявайки свои яйцеклетки.