Екипът на Центъра за Асистирана репродукция на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда подготви ръководство с важна информация за здравето на двойки, които са в процес на техника за асистирана репродукция или им предстои такава, в периода на усложнената епидемиологична ситуация. 

  • Засяга ли COVID-19 асистираната репродукция, която провеждам в момента?

Центърът на Болница Токуда осъществява дейността си, следейки ежедневно и отблизо актуалната ситуация и спазва всички препоръки, издадени от местни, национални и международни здравни власти.

Всички техники от асистираната репродукция, които се провеждат, продължават нормално, следвайки препоръките на световните репродуктивни асоциации (ESHRE, ASRM, SEF).

Като предпазна мярка, съветваме всички пациенти със стерилитет, които обмислят или планират IVF-процедура, дори и да не отговарят на диагностичните критерии за инфекция с Covid-19, трябва да избягват забременяване. За тези пациенти, които вече са в процедура, предлагаме да се обмисли отлагане на ембриотрансфера и замразяване на яйцеклетки или ембриони за по-късен етап. (Coronavirus Covid-19: ESHRE statement on pregnancy and conception)

  • Какви предпазни мерки е предприел Центърът за Асистирана репродукция на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда?

* Преустановява се включването на нови пациенти в програмите за асистирана репродукция.

* Започнатите такива ще бъдат завършени със замразяване на (ембриони или гамети, според конкретния случай), при спазване на допълнителните противоепидемични мерки.

* На всички пациенти ще бъде измерена температурата и на входа на Болницата и на регистратурата на Центъра; такива с повишена температура и/или грипоподобни симптоми няма да бъдат допускани в Центъра и ще бъдат насочвани към Спешно отделение.

* Ограничава се броят на посетителите в Центъра. Роднини и близки на пациентите, които не е наложително да присъстват, няма да бъдат допускани.

* Графикаците на д-р Шефкетова и на д-р Райков ще бъдат с паузи между отделните прегледи, с цел да се избегне струпването на пациенти в чакалнята.

* Пациентите следва да носят калцуни и маски, а преди прием за преглед да обтриват ръцете си с дезинфектант, какъвто им е предоставен в чакалнята. 

  • Какво трябва да направя, ако в момента съм в процес на лечение на стерилитета?

Ако в момента провеждате лечение в Центъра за асистираната репродукция на Болница Токуда, можете да го продължите, но следвайте препоръките, установени от здравните власти, които ви представяме по-долу:

* Често измиване на ръцете със сапун и вода или алкохолни разтвори.

* Избягвайте директния контакт с болни хора или с техни близки.

* Избягвайте близък контакт с хора с остри респираторни инфекции, със симптоми като кихане и кашлица.

* В случай че попаднете на хора с кихане и кашлица, покрийте устата и носа си с маска, с тъкани за еднократна употреба или с вътрешната страна на лакътя си и незабавно измийте ръцете си.

* Избягвайте споделянето лични вещи, особено такива за лична хигиена и хранене

  •  Какво трябва да направя, ако планирам да започна лечението си скоро?

Ако планирате да започнете лечение с асистирана репродукция през следващите няколко дни, препоръчваме да го отложите, във връзка с малкото данни, с които разполагаме на този етап.

Поради вероятността от заразяване с COVID-19 и следващото лечение с медикаменти, които може да ноложат прекъсване или усложнение на стимулацията, както и да увредят ембриона, ви съветваме да отложите процедурата. 

Няма притеснения обаче да провеждате всички необходими консултации, прегледи и изследвания за подготовка и увеличаване на успеваемостта на процедурите.

  • Какви са симптомите на COVID-19?

Най-честите симптоми на COVID-19 са висока температура, умора и суха кашлица. Някои пациенти могат също могат да изпитат болка, запушване на носа, хрема, болки в гърлото или диария. Един от всеки шести развива дихателни затруднения. Някои хора преминават вируса без симптоми.

  • Как COVID-19 влияе на бременните жени?

Въпреки че има малко данни за бременни жени, засегнати от COVID-19, няма научни доказателства в подкрепа на твърдения, че бременните жени са по-склонни да се заразят. В България до момента няма случаи на бременни жени или бебета, засегнати от вируса (въпреки че има деца).

Извън препоръките за цялото население, все още няма специфични съвети и изисквания за тази група.

Международното медицинско списание The Lancet публикува серия от препоръки за бременни жени, които са били в засегнати райони или са в контакт със засегнати от COVID-19. Ако има подозрения за риск от заразяване, трябва да се спазва обичайния протокол - да бъдат предупредени компетентните здравни органи. 

  •  Може ли COVID-19 да повлияе на новороденото?

Не е известно дали новородените, заразени със SARS-CoV-2, са изложени на повишен риск от тежки усложнения. Поради възможността за предаване от заразената майка на новороденото, чрез майчините секрети, се препоръчва временно да се отдели новороденото от неговата майка, като майката се счита за потенциално заразна.

  • Какво да правя, ако наскоро съм пътувал/а до засегнат район?

В случай, че наскоро сте пътували или сте имали контакт с хора, които идват от рискови зони и нямате симптоми, може да продължите с нормалния си начин на живот, но е препоръчително да предупредите работодателя си, лекуващия си лекар и близките си и при възможност, да се самоизолирате, като работите от къщи и избягвате ненужен контакт с хора, а при такъв използвате предпазни средства, като маска, очила и ръкавици. Необходимо е през следващите 14 дни да наблюдавате симптоми, като температура над 37.7ºC, общо неразположение, кашлица или дихателен дистрес.

В случай, че сте пътували и имате симптоми, е необходимо да се свържете със здравните служби, може да се обадите на телефон 02 / 807 87 57, като на него от понеделник до петък, от 8.30 до 17.00 часа, информация може да се получи от лекар-епидемиолог. Ако имате уговорен преглед в нашия център през следващите дни, моля, уведомете ни, за да можем да отложим часав Ви за ново посещение след 15 дни.

Препоръката за бременни жени е да не пътуват до райони, където има разпространение на вируса.

  • Къде мога да намеря актуална информация за Covid-19?

* Световната здравна организация (СЗО) предлага актуализирана информация за броя на случаите и смъртните случаи чрез своя уебсайт:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports

* Цялата публикация в The Lancet:

https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30157-2/fulltext#back-bib1

* Препоръките на ESHRE може да видите тук:

https://www.eshre.eu/Press-Room/ESHRE-News?fbclid=IwAR39aR9VdPPE3ow8DBZzyUp_0jAkqNjHbNZeAaAg2JiB4W7tBiOcA7znYF8#CoronaStatement27feb

* Препоръките на ASRM може да видите тук:

COVID-19: Suggestions On Managing Patients Who Are Undergoing Infertility Therapy Or Desiring Pregnancy. American Society for Reproductive Medicine.

https://www.asrm.org/covid-19-suggestions-on-infertility-patients?fbclid=IwAR0APpeNJlr_D0exoXt5xgcbMm8rQfDsCu0bUtXH_LaI5okyW_jf5JIHT3Y

* Coronavirus (COVID-19) Infection in Pregnancy.Information for healthcare professionals. Royal College of Obstetrician and Gynaecologists

https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/coronavirus-covid-19-virus-infection-in-pregnancy-2020-03-09.pdf

* Informations concernant les risques liés au noiveau coronavirus le SARS-CoV-2 (ex 2019-nCoV) et aux activités d’AMP. Agence de la Biomédecine

http://www.rhaprofesional.com/wp-content/uploads/2020/03/Agence_dela_Biomedecine_Francia.pdf

 

Свързани отделения