Д-р Шефкетова, с колко яйцеклетки се раждаме и с течение на времето по какъв начин техният брой намалява?

Много от жените никога не си задават въпроса с колко яйцеклетки се раждат и дали с течение на времето намаляват. Общо взето те са с впечатлението, че яйцеклетките се възстановяват - всеки месец, когато имат овулация, се образува нова яйцеклетка и сме неизчерпаеми източници на яйцеклетки. Всяко момиче се ражда с 1-6 милиона яйцеклетки, но те с течение на времето изчезват и в тийнейджърска възраст достигат до около 350-400 хиляди яйцеклетки. В целия репродуктивен живот на жената тя отделя около 300-400 яйцеклетки. След една определена възраст, освен че броят им се понижава и не се образуват зрели яйцеклетки, дори малкото, които се образуват, са с недостатъчно добър генетичен материал. При мъжете не е така, тъй като на всеки три месеца се образуват нови сперматозоиди.

Масово е схващането, когато стане въпрос за проблема с безплодието, че той се корени у жената. Как всъщност стоят нещата?

Често ми се случва жената сама да прекрачва прага на репродуктивния център, защото мисли, че проблемът е в нея. В 1/3 от случаите причините за безплодие са при жената, в 1/3 – при мъжа и в 1/3 – и при двамата партньори. Затова, мили мъже, не обвинявайте своите партньорки и не се страхувайте да посещавате лекар, защото когато има проблем в спермограмата, той е много лесно установим и ще знаем как да действаме.

Рисковите фактори в 21 век, с този динамичен начин на живот, който води младото поколение, са навсякъде, дори и да не ги усещаме. Като започнем с обкръжаващата среда, с въздуха, който дишаме, преминем през храната, която поемаме, защото съгласете се, храната, която ние поемаме не е от най-здравословните, които можем да си пожелаем, различните заболявания, на които нито младите момичета, нито момчетата обръщат внимание, говоря за заболяванията в детска възраст, за половопреносимите заболявания, които за съжаление в голяма част от случаите, като последействие, причиняват стерилитет и при двата пола, лошите навици – тютюнопушене, злоупотреба с наркотици и алкохол.

Какво визирахте под заболявания в ранна детска възраст?

Например една заушка. Ако не ѝ се обърне внимание в по-късен етап тя предизвиква проблеми в спермограмата. Когато тестисите не са слезли в скротума и ако майката не обърне внимание навреме, това също в по-късен етап може да причини проблем. При момичетата, ако има някакъв проблем в менструацията още в ранна възраст и не се проследи какъв е той, по-късно също може да се превърне в по-голям проблем. Баналните течения при момичетата в бъдещ етап може да бъдат причина за запушване на маточните тръби и съответно - проблем със забременяването.

А когато говорим за заболяванията в по-зряла възраст – ендокринни, автоимунни заболявания, диабет?

Това също са заболявания, които имат отношение както към менструалния цикъл, така и към качеството на яйцеклетките, към имплантацията на ембрионите и едно правилно развитие на бременността. Повърхностно погледнато те касаят нашето общо здраве, но всъщност и нашите и детеродните способности.

При 1/3 от двойките причината може да бъде неизяснена за репродуктивните проблеми? Ако имате двойка при която един от партньорите има диабет или някое от изброените заболявания вие знаете как да действате, защото знаете къде да насочите вниманието си, обаче ако не знаете накъде да се насочите как действате?

Това са най-трудните пациенти. Пациентите, които попадат в тази категория се обезверяват и си казват - всички показатели са наред, а пък бебето все още се бави. Тези пациенти попадат в така наречения стерилитет с неизяснен характер. При него е необходимо голямо търпение, бременността се случва, но с много търпение и доверие към лекуващия екип, защото в крайна сметка при тези пациенти достигаме до инвитро процедура, защото преди това няма как да установим детайли като качество на яйцеклетки, качество на ембриони, така че при тези пациенти достигаме до инвитро процедура, при която успяваме да постигнем бременността.

Много хора смятат, че стигнат ли до кабинета на репродуктивен специалист задължително следва инвитро процедура?

За съжаление в съзнанието на хората инвитро процедурата е все още нещо много страшно, застрашаващо техния живот и тяхното здраве. Това е една от причините, поради които двойките се притесняват да потърсят специалист, защото в тяхното съзнание дойдат ли при нас ние на 100% ги насочваме към инвитро процедура. Много са нещата, които могат да се направят преди инвитрото.

Кои са другите процедури, до които прибягвате вместо инвитрото?

Това са така наречения контролиран коитус, при който ние им даваме датите, в които е фертилният прозорец на жената, разбира се, когато има условие за това и им се дават насоки кога да имат целенасочени полови контакти.

Друга процедура е инсеминацията, при която обработената семенна течност се вкарва директно в матката, за да се преодолеят някои проблеми в спермограмата, сексуалния живот, еякулацията, проблеми при някоя от тръбите, ако трябва да се направи стимулация.

Много двойки правят опити за зачеване и в един момент, като че ли се отказват и точно тогава настъпва този толкова дългоочакван момент с двете чертички. Защо според вас се получава така и какви са вашите наблюдения във вашата практика конкретно, свързани със стреса, притеснението и обезверяването на двойката?

Разбирам пациентите, защото понякога, за съжаление, им се налага да извървят много дълъг път. Аз много често ги насочвам да работят паралелно с психотерапевт, психолог, защото бариерата, която те си поставят в съзнанието пречи и на нашата дейност. Рано или късно се успява. Въпросът е наистина да се повярва и да бъдат упорити по пътя към целта.

Интервю за предаването "Код здраве" на Woman.bg

Свързани отделения