Вася е на 33 години. След прекарана вирусна инфекция изпитва болки в областта на гърдите и мъчителна кашлица. Посещава лекар, който препоръчва да бъде направен скенер. Резултатът от изследването показва, че младата жена има вродена аномалия на сърцето – бикуспидна аортна клапа. Това заболяване представлява малформация на аортата клапа , която вместо три, има две платна. Лекарите я насочват за консултация с кардиохирург. Вася избира да се довери на екипа на Клиника по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Аортната клапа се състои от три платна. Когато сърцето изхвърли кръв, те се отварят, кръвта навлиза в аортата , след което се  затварят и предотвратяват връщането на тази кръв обратно в сърцето. Когато аортната  клапа започне да „боледува“  платната се задебеляват, постепенно отворът, през който преминава кръвта започва да намалява . Нормалният отвор на аортната клапа е между 3-4 см2 . Когато той стане под 1 см2 настъпва тежка аортна стеноза и обикновено оплакванията започват с намален физически капацитет.  При пациенти с аортна стеноза е нарушено мозъчното кръвоснабдяване , което може да се прояви с глвозамайване , лесна умора, а в по-тежките форми и загуба на съзнние.  Обикновено хората с това заболяване  губят съзнание при изправяне, тъй като в тези моменти за кратко мозъкът остава без достатъчно кръвоснабдяване, защото сърцето не може да изхвърли достатъчно кръв през по-малкия отвор.

„Бикоспидните аортни клапи се срещат при около 1-2 % от хората и мъжете са засегнати 3 пъти по-често. Състоянието не може да  се излекува с медикаментозна терапия. Това не е животозастрашаваща аномалия. В тези случаи платната се задебеляват, защото са подложени на по-голям стрес. Подобни заболявания прогресират до аортна стеноза, която наблюдаваме при възрастни хора.“, разказва д-р Ивилин Тодоров, специалист по кардиохирургия в лечебното заведение.

Проф. Димитър Николов, началник на Клиника по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и д-р Тодоров предлагат на пациентката да бъде извършена операция.

„Интересното в случая с Вася бе хирургичният подход, който съвместно с пациентката избрахме. Причината беше, че тя има желание да ражда, което означава, че сменяйки нейната аортна клапа не е редно  да имплантираме  механична протеза, защото тя е свързана с доживотно пиене на медикамента -  Синтром , който не може да бъде спрян за срока на бременността, а приемът му може да доведе до животозастрашаващо кървене , а и има  тератогенен ефект. Операцията на Вася беше извършена през много малък отвор, минимално инвазивно.“, споделя д-р Тодоров.

Хирургичната интервенция извършват кардиохирурзите , проф. д-р Николов, д-р Тодоров и д-р Любен Станоев, а анестезиолог е д-р Мирослав Чорбаджийски.

Специалистите допълниха, че на Вася е сложена биологична протеза (направена от свински перикард), именно поради младата й възраст и факта, че планира бременност в бъдеще.

“Сега поставихме биологична клапа, направихме и репинг (укрепване на възходящата аорта) , така че да я предпазим от евентуалното й разширяване и да и дадем шанс след време, когато роди и тази клапа дегенерира, да й направим дефинитивна операция за смяна на аорта и аортен корен. Ако сега направим дефинитивна хирургия с биологична клапа и сменим корена на аортата, оттам нататък като дойде за реоперация, ще е много рисково  да „разглобим“ наново аортния корен, защото всичко ще е сраснало. Има 80% вероятност клапата, която сложихме да дегенерира , но това ще се случи едва след 12-15 години, а през това време даваме шанс на Вася да забременее и да роди дете.“, разказа д-р Тодоров.

Въпреки че Вася не е имала симптоми и проявили се проблеми от вродената и аномалия, тя е диагностицирана навреме, което позволява на кардиохирурзите да направят операция, с която да предотвратят настъпването на тежки усложнения.

Ако поява на сърдечна недостатъчност и на синкопи, не бъдат взети мерки, животът на пациента може да завърши фатално в рамките на по-малко от две години. Ако аортната стеноза не бъде оперирана, независимо дали пациентът е на 20 или на 90 г., еволюцията на заболяването е еднаква и краят е фатален.

„Вася е млад и активен човек, изчакването на сериозни симптоми от страна на  сърдечното й заболяване е опасно предвид нейното активно ежедневие.“, споделя д-р Тодоров.