Цветанка е на 54 г. В края на миналата година провежда редовните си профилактични прегледи, тъй като страда от захарен диабет тип 2, метаболитен синдром (затлъстяване) и сърдечно заболяване. Поради влошени показатели на част от изследванията, специалисти решават, че трябва да бъде извършена компютърна томография (скенер). Образното изследване показва наличие на тумор на десния бъбрек.

Цветанка проучва възможностите за лечение, но решава да се подложи на отворена хирургия за отстраняване на органа в голяма столична болница. След операцията настъпват белодробни усложнения, които налагат жената да остане в лечебното заведение над 2 месеца. Споделя, че се е възстановила изключително трудно.

Минава година след първата ѝ операция и отново идва времето за профилактични изследвания. Жената се сблъсква с новината, че има туморно образувание и в левия си, единствен бъбрек.

„Беше много страшно да чуя подобна диагноза, особено след всичко, което преживях. Най-големият късмет беше, че имах сестра си до себе си. Едното ми дете почина, а другото живее в Германия. Сестра ми веднага се организира и този път тя пое проучването в свои ръце, защото вече не можех да си позволя взимане на грешни решения.“, споделя Цветанка.

Така жената решава да се довери на д-р Адриан Попов, началник на Отделение по урология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, който ѝ предлага възможност за органосъхраняваща робот-асистирана операция.

„В случая на Цветанка най-доброто решение беше да се извърши робот-асистирана операция, тъй като тя има много придружаващи заболявания, извършена е сериозна и тежка хирургична интервенция преди година и на всяка цена трябваше да спасим нейния единствен бъбрек. Роботът Da Vinci Xi ни позволява да направим максимално щадяща и прецизна операция. Възстановяването е много по-бързо, а травматизмът е минимален.“, казва д-р Попов.

Началникът на Отделението по урология извършва органосъхраняващата операция заедно с д-р Борислав Божков и анестезиолог-реаниматора д-р Биляна Каменова.

Деня след операцията Цветанка успява да прави кратки разходки и споделя, че е изключително благодарна, че е попаднала на екипа на д-р Попов.

„Усещането е съвсем различно. Всички бяха изключително внимателни, направиха консултации с много специалисти, за да знаят дали всичко с другите ми заболявания е наред. Ако бях дошла тук преди година, може би щях все още да имам два бъбрека и да не преминавам през всички тези усложнения и трудното възстановяване. Благодарна съм изключително много на д-р Попов за всичко, което направи за мен и за професионализма, човечността и за това, че ме спаси и ми позволи да имам нормален живот.“, с усмивка допълва Цветанка.