Робот-асистирана хирургия с Da Vinci Xi

В Центъра за роботизирана хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда се извършват операции в 4 области – коремна и гръдна хирургия, урология и гинекология.

Роботизираната хирургия е минимално инвазивно оперативно лечение, известно още като робот-асистирана лапароксопска хирургия. Тя предоставя на пациента възможно най-малко травматично, най-прецизно и безопасно хирургично лечение. Хирургията се извършва с помощта на роботизираната хирургична система Да Винчи (Da Vinci Xi) - най-доказаната и най-напреднала компютърно-асистирана технология за минимално инвазивни операции. Тя позволява максимално щадящи за околните тъкани интервенции, което е особено важно в случаите, когато се оперират силно чувствителни зони. 

Какво представлява роботът Da Vinci Xi?  

Системата Da Vinci Xi е създадена в резултат на развитието на телероботиката, механиката и лапароскопската хирургия, като модерно приложение на комбинацията от тези дялове на науката. Апаратурата е съставена от три части:

  • конзола за управление, на която работи хирургът
  • оптичен панел, който обработва и предава триизмерни видеоизображения от камера в тялото на пациента
  • и хирургичен (пациентски) панел, на който са разположени хирургични ръце, снабдени с фини инструменти със специални характеристики

Инструментите могат да се огъват и завъртат с много по-голяма гъвкавост от човешката китка. Те имат 7-осева подвижност, като по този начин хирургът може да постигне максимална прецизност в движенията и качество на хирургичната операция дори при много сложни случаи и труден достъп до оперативното поле.

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда разполага с най-новото поколение роботизирана система -  Da Vinci Xi.

Как се извършват операциите с робота?

Хирургичните интервенции се осъществяват през малки дупчици подобно на лапароскопската хирургия. Системата предава и изчиства движенията на хирурга върху инструментите в тялото на пациента. Камерата предава висококачествена триизмерна картина с до 10-кратно увеличение на оперативното поле, като осъществява максимално близка и прецизна визуализация в конзолата за управление.

Хирургът контролира инструментите и камерата от конзолата със своите ръце чрез мастер контроли. Той може да управлява всички четири ръце едновременно докато гледа през стереоскопичен монитор с висока резолюция, който предоставя детайлизирана триизмерна картина на оперативното поле, по-добра от тази, която човешкото око може да осигури. Всяко движение на мастер контролите се повтаря прецизно от робота като настройките позволяват дори скалиране на движенията. Дизайнът на конзолата позволява очите и ръцете на хирурга винаги да са съвършено приведени в съответствие с изгледа на хирургичния обект, което намалява умората му

Какви са предимствата на роботизираната хирургия?

  • Високотехнологична хирургична система
  • Прецизност
  • Безопасност
  • Бързо възстановяване

  • Безопасност 

 

Роботизираната технология позволява минимизиране на рисковете за пациента. Компютърно-асистирана точност намалява възможностите за движения извън рамките на желания обект, което позволява максимално запазване на околните тъкани. Минимално инвазивният подход определя ниска кръвозагуба и значително намаляване на рисковете от постоперативни инфекции.

  • Бързо възстановяване и връщане към ежедневния ритъм

С роботизираната система Да Винчи (Da Vinci Xi) се постига минимално инвазивна техника с най-ниските нива на травматичност и постоперативни болки. Възстановяването е значително по-бързо от отворена хирургия и пациентите могат да се върнат към обичайното си ежедневие във възможно най-кратки срокове.

  • По-ранно лечение на онкологични заболявания

 Благодарение на по-краткия възстановителен следоперативен период, пациентите, които се нуждаят от химиотерапия или лъчетерапия, могат да започнат това лечение по-рано.

Кога се използва роботизираната система Da Vinci Xi?

Video Gallery

picture

Пусни видео

Пациентска история на Мариана Тошева

Мариана Тошева е на 64 г., след прекаран инсулт и назначен скенер в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда й поставят диагноза рак на белия дроб. Насочена е за операция за отстраняване на тумора с робот Да Винчи като най-малко травматичен, най-прецизен и безопасен метод за хирургично лечение.