Център за роботизирана хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

В Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се провежда роботизирана хирургия в 4 области -  Урология, Гинекология, Коремна и Гръдна хирургия.


Роботизираната хирургия е минимално инвазивно оперативно лечение, известно още като робот-асистирана лапароксопска хирургия, което предоставя на пациента възможно най-малко травматично, най-прецизно и безопасно хирургично лечение. Хирургията се извършва с помощта на роботизираната хирургична система Да Винчи - най-известната и най-напреднала компютърно асистирана технология за минимално инвазивни операции. Технологията позволява максимално щадящи за околните тъкани интервенции, което е особено важно в случаите, когато се оперират силно чувствителни зони. 

Този вид хирургия е предпочитан метод при онкологични заболявания в областта на урологията и гинекологията - при лечение на рак на простатата, пикочния мехур, бъбрека, различни видове злокачествени образувания на женската полова система - рак на ендометриума, маточната шийка, яйчниците и други видове хирургия в областта на малкия таз.

Какво представлява роботът Да Винчи   

Системата Да Винчи е създадена в резултат на развитието на телероботиката, механиката и лапароскопската хирургия като модерно приложение на комбинацията от тези дялове на науката. Апаратурата е съставена от три части: конзола за управление, на която работи хирургът, оптичен панел, който обработва и предава триизмерни видеоизображения от камера в тялото на пациента, и хирургичен (пациентски) панел, на който са разположени хирургични ръце, снабдени с фини инструменти със специални характеристики. Инструментите могат да се огъват и завъртат с много по-голяма гъвкавост от човешката китка. Те имат 7-осева подвижност, като по този начин хирургът може да постигне максимална прецизност в движенията и качество на хирургичната операция дори при много сложни случаи и труден достъп до оперативното поле. Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда разполага с робот Da Vinci Si®, който има 4 хирургични ръце - три от тях се използват за инструментите и един - за триизмерната камера.

 

Как се извършват операциите с робота Да Винчи

Хирургичните интервенции се осъществяват през малки дупчици подобно на лапароскопската хирургия. Системата предава и изчиства движенията на хирурга върху инструментите в тялото на пациента. Камерата предава висококачествена триизмерна картина с до 10-кратно увеличение на оперативното поле, като осъществява максимално близка и прецизна визуализация в конзолата за управление. Хирургът контролира инструментите и камерата седнал на конзолата със своите ръце чрез мастер контроли. Той може да управлява всички четири ръце едновременно докато гледа през стереоскопичен монитор с висока резолюция, който предоставя детайлизирана триизмерна картина на оперативното поле, по-добра от тази, която човешкото око може да осигури. Всяко движение на мастер контролите се повтаря прецизно от робота като настройките позволяват дори скалиране на движенията. Дизайнът на конзолата позволява очите и ръцете на хирурга винаги да са съвършено приведени в съответствие с изгледа на хирургичния обект, което намалява умората му.

 

Какви са предимствата на роботизираната хирургия
 • Високотехнологична хирургична система
 • Прецизност
 • Безопасност
 • Бързо възстановяване
 • Високотехнологична хирургична система

Да Винчи е най-известната съвременна система за роботизирана хирургия, чрез която се осъществяват минимално-инвазивни операции с компютърна прецизност.Технологията е резултат от развитието на телероботиката, механиката и лапароскопската хирургия и е създадена като модерно приложение на комбинацията от тези дялове на науката.

 • Прецизност

Роботизираната система Да Винчи транслира движенията на хирурга върху миниатюрни инструменти, които преминават в тялото на пациента през малки разрези. Трииземерна камера показва картина с висока резолюция и увеличение на образа. Специалните патентовани инструменти се огъват и завъртат с много по-голяма гъвкавост от човешката китка. Всичко това помага на хирурга да постигне максимална прецизност в движенията и качество на хирургичната операция, дори при много сложни случаи.

 • Безопасност

Роботизираната технология позволява минимизиране на рисковете за пациента. Компютърно-асистирана точност намалява възможостите за движения извън рамките на желания обект, което позволява максимално запазване на околните тъкани. Минимално инвазивният подход определя ниска кръвозагуба и значително намаляване на рисковете от постоперативни инфекции.

 • Бързо възстановяване и връщане към ежедневния ритъм

С роботизираната система Да Винчи се постига минимално инвазивна техника с най-ниските нива на травматичност и постоперативни болки. Възстановяването е значително по-бързо от отворена хирургия и пациентите могат да се върнат към обичайното си ежедневие във възможно най-къси срокове.

 • По-ранно лечение на онкологични заболявания

Благодарение на по-краткия възстановителен следоперативен период, пациентите, които се нуждаят от химиотерапия или лъчетерапия, могат да започнат това лечение по-рано.
 

Роботизирана хирургия Давинчи в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда - високотехнологични оперативни интервенции в 4 области:  

Урология, Гинекология, Коремна и Гръдна хирургия

 

 • Хирургична система Da Vinci Si®
 • Сертифициран екип от лекари за роботизирана урология и роботизирана гинекология
 • Качество и безопасност за Вас в лечебно заведение с престижна международна сертификация JCI
 • Болница, част от най-голямата група лечебни заведения в България Аджибадем Сити Клиник
Кога се използва роботизираната система Давинчи

Робот-асистирана урологична хирургия при: 

 • Рак на простатата
 • Рак на пикочния мехур
 • Рак на бъбрека
 • Стеснения и запушвания на пикочните пътища
 • Пластични реконструкции на бъбречните кухини
 • Дивертикули на пикочния мехур
 • Доброкачествено увеличение на простатата
 • Заболявания на надбъбречната жлеза

Робот-асистирана гинекологична хирургия при:

 • рак на ендометриума
 • рак на маточната шийка
 • премахване на матката и маточната шийка
 • разширена хирургия за отстраняване на матката, шийката на маточното тяло заедно със съседните тъкани, горната част на влагалището и околните лимфни възли при злокачествени заболявания
 • хирургия при рак на маточната шийка, при която се запазва матката и се съхраняват репродуктивните възможности на пациентката
 • отстраняване на миомни възли със запазване на репродуктивните възможности
 • коригираща хирургия при свличане на матката и/или влагалището

Предстои разширяване на обхвата на роботизираната хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и въвеждане на хирургични методи с използване на робота Да Винчи в нови области.

Робот-асистирана коремна хирургия при онкологични и неонкологични заболявания, на:

 • Черния дроб
 • Панкреаса
 • Стомаха
 • Чревния тракт
 • Далака
 • Надбъбречните жлези

Робот-асистирана гръдна хирургия при:

 • онкологични заболявания на белия дроб

- Изрязване на част от белия дроб (белодробна резекция)

- Премахване на един от лобовете на белия дроб (лобектомия)

- Премахване на един от двата бели дроба (пулмонектомия)

 • Заболявания на медиастинума

- Тумори

- Кисти

 • Премахване на тимусна жлеза
 • Операции на хранопровода
Екип

Урология

Началникът на отделението по Урология д-р Калоян Давидов и неговият екип са сертифицирани за работа с новата технология в един от официалните центрове за обучения на Да Винчи в Европа - Университетския център на Аджибадем в Истанбул.

Гинекология

Екип на АГ отделение с над 10-годишен опит извършва роботизирана гинекологична хирургия с робота Да Винчи. Д-р Лъчезар Танчев е акушер-гинеколог, специалист по роботизирана и лапароскопска хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Преминал е сертификационни обучения за роботизирана хирургия Да Винчи в Страсбург и Истанбул, както за асистент до пациента, така и за конзолен хирург. Оперирал е и е асистирал в над 1000 гинекологични роботизирани интервенции. Д-р Танчев е сред малкото лекари в България, развили научни разработки в сферата на роботизираната хирургия. През 2012 г. той придобива докторска степен с дисертация на тема: „Проучване върху избрани анатомични структури в хода на минимално инвазивната радикална хистеректомия съчетана с тазова лимфна дисекция".

Коремна хирургия

Екипът на Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия, начело с проф. Кирил Драганов извършва успешно робот-асистирани коремни операции от 2018 г. насам. Първите операции с Давинчи бяха извършениот прф. Драганов, д-р Анастазия Петреска, д-р Димитър Русенов, д-р Галя Ченгалова, д-р Елмира Даскалова и медицинските сестри Гергана Тунчева и Гергана Кленовска.

Гръдна хирургия

Програмата за роботизирана гръдна хирургия в Болница Токуда стартира през 2019 г. след обучение и сертифициране на доц. Цветан Минчев, началник на Отделението по гръдна хирургия и д-р Антон Ангелов за работа с хирургичния робот Да Винчи, което се проведе в един от сертификационните центрове за роботизирана хирургия в Атланта, САЩ.

За вас ли е роботизираната хирургия?

Редица предимства правят системата Да Винчи все по-налагащ се метод, особено при онкологични заболявания. Прецизността и гъвкавостта на инструментите повишават нивото на успеваемост и намаляват риска от усложнения, най-вече в области от човешкото тяло, които са силно инервирани и кръвоснабдени. Триизмерното изображение осигурява по-добра визуализация, а чувствителните микро инструменти позволяват извършване на фини прецизни движения.

Попитайте Вашия лекар за възможностите за лечение с роботизирана хирургия. За информация и записване за консултации - тел. 02/403 4000.