Николай е на 46 г. След стресови и трудни моменти в живота си започва да покачва теглото си значително. В рамките на 4 години напълнява с близо 50 кг. През 2020 г. е диагностициран със сънна апнея, която налага да спре да управлява автомобила си, за да предотврати евентуални инциденти.

„Бях стигнал до момент, в който не можех да си връзвам обувките. Опитвах всякакви диети и терапии, нищо не помагаше. Свалях максимум 10 кг., които след това се връщаха двойно. Реших, че трябва да потърся лекарска помощ и да проуча какви са възможностите да ми бъде помогнато. Мой приятел беше ходил в чужбина, аз също търсих помощ там, но след като ми казаха, че ще ме оперират, без да са ми направили нито едно изследване се отказах категорично.“, споделя Николай.

Така мъжът продължава да проучва възможностите и решава да се довери на доц. Лъчезар Лозанов, началник на Клиника по вътрешни болести в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

След проведени изследвания и терапия специалистът предлага на Николай да се подложи на бариатрична хирургия. Така мъжът прави консултация с доц. Веселин Маринов, началник на Сектор минималноинвазивна и лапароскопска хирургия в болницата.

„Реших, че това е моето спасение. След като се подложих на диета и вече бях подготвен, доц. Маринов ме оперира. Възстанових се много бързо от операцията, може би за няколко дни. Приеха ме във вторник и ме изписаха в неделя, когато вече бях съвсем добре. Сега се проследявам при доц. Лозанов и всичко е наред. През първата половин година свалих над 45 кг., а след това започнах по-бавно да свалям килограми, но върви много добре. От над 165 кг., днес съм около 105 кг., година по-късно. Сънната ми апнея изчезна, вече не просто си връзвам обувките, но и играя футбол, мога да спортувам и го правя. Днес дори да искам да ям количеството храна, което приемах преди, аз не мога. Чувствам се повече от добре и качеството на живота ми е в пъти по-добро. Благодарен съм на тези хора със златни ръце и големи сърца за всичко, което направиха и правят за мен, за живота, който ми позволиха да имам.“, допълни Николай.

Основната цел на бариатричната хирургия е да доведе до трайно намаляване на теглото. През последните 10-15 години бе доказано, че този тип хирургия има положителен метаболитен ефект, настъпващ по все още неясни невро-хормонални механизми, благодарение на който се наблюдава ремисия на захарния диабет тип 2 в повече от 80% от случаите и продължителен контрол на дислипидемията.

В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда функционира мултидисциплинарен Център за бариатрична хирургия, който включва ендокринолози, гастроентеролози, хирурзи, специалисти по неврология и медицина на съня, кардиолози, диетолог и психолог.