Маргарита е на 40 г. По време на бременността си през 2006 г. е диагностицирана с гестационен диабет, който преминава. Години наред посещава лекари, прави контролни изследвания, но никой не я уведомява, че има захарен диабет тип 2 и е необходимо да се проведе лечение. След като започва да развива наднормено тегло и наддава с над 30 кг. в рамките на последната една година, жената започва да проучва възможности за добър специалист към когото да се обърне. Така Маргарита решава да се довери на д-р Мария Калинкова, специалист в Отделение по ендокринология. Жената постъпва в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и след проведени изследвания, поставят категорична диагноза диабет тип 2.

Маргарита започва терапия, с която успява да свали около 10 кг., но лечението не и понася добре и получава обриви по цялото тяло. Поради невъзможността да продължи терапията и да се пребори с наднорменото тегло, жената е консултирана с доц. Веселин Маринов, началник на Сектор минималноинвазивна и лапароскопска хирургия в болницата. След всички необходими изследвания, Маргарита решава да се подложи на бариатрична хирургия.

„Няколко години живеехме в чужбина и бях чувала за бариатрична хирургия, която не е съвсем популярна в България. Четох много и реших, че това е най-добрият начин да се преборя с диабета. Просто бях сигурна, че искам да се справя с него на всяка цена. След разговорите с доц. Маринов и с д-р Калинкова бях спокойна и им имах пълно доверие, нямах колебания. И двамата специалисти ми бяха препоръчани от няколко човека.“, споделя Маргарита.

Бариатричната хирургия е един от най-модерните минималноинвазивни методи за лечение на патологично затлъстяване и диабет тип 2.

„Болестното затлъстяване е предпоставка за развитие на много придружаващи заболявания. Бариатричната или метаболитната хирургия е метод за лечение на диабет тип 2, комбиниран с патологично затлъстяване. В случая на Маргарита именно оперативната интервенция бе най-подходящия метод, според мултидисциплинарния ни екип. Резултатите след хирургичната намеса бяха много добри и бързи, както е в над 80% от случаите.“, обясни доц. Маринов.

За по-малко от 6 месеца Маргарита успява да свали над 40 кг. от първоначалното си тегло – 132 кг.

„На третия ден след операцията изследванията показаха, че няма наличие на диабет тип 2 и тези резултати се запазиха и до момента. Операцията не беше болезнена, аз се върнах на работа след една седмица. Днес животът ми е по-различен, аз съм друг човек. Освен, че съм с повече от 40 кг. по-лека, вече нямам диабет, не чувствам тази умора и съм по-мотивирана за всичко. Много различно се чувствам. Екипът на доц. Маринов е прекрасен, всички се държаха много добре с мен и ме подкрепяха през цялото време. Сега се проследявам редовно при д-р Клинкова, която е невероятна и е изключително ангажирана с мен. Истината е, че този голям екип от толкова много специалисти работи добре и последователно, бяха и са до мен през цялото време. Благодарна съм на всички. Екипът на доц. Маринов има златни ръце, наистина.“, допълни Маргарита.

Основната цел на бариатричната хирургия е да доведе до трайно намаляване на теглото. През последните 10-15 години бе доказано, че този тип хирургия има положителен метаболитен ефект, настъпващ по все още неясни невро-хормонални механизми, благодарение на който се наблюдава ремисия на захарния диабет тип 2 в повече от 80% от случаите и продължителен контрол на дислипидемията.

В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда функционира мултидисциплинарен център за бариатрична хирургия, който включва ендокринолози, гастроентеролози, хирурзи, специалисти по неврология и медицина на съня, кардиолози, диетолог и психолог.

Преди бариатричната хирургия
След бариатричната хирургия