Сивил е на 63 г., когато започва да изпитва болки в десния си крак при изминаване на кратко разстояние. Решава да посети личния си лекар, който го насочва към специалист по неврология. На Сивил е назначена терапия, която не дава резултат. След разговори с близки и познати, мъжът решава, че трябва да потърси съдов хирург. Така отива в болница в Сливен, където му е направен доплер (ултразвуково изследване на движението на кръвта в кръвоносните съдове и вени). Специалистите установяват, че мъжът има сериозно запушване на съдовете на крака и консултират пациента с доц. Валери Гелев, началник на Клиника по кардиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, който в този момент се намира в болницата в Сливен, за да извършва прегледи. Доц. Гелев извършва ангиография на периферните съдове, по време на която случайно се установява, че има наличие на изключително тежко запушване и на сърдечните съдове.

„След като ми направиха ангиография ми казаха, че най-добрият вариант за мен е спешно да тръгна за Токуда, тъй като ми обясниха, че сърдечният ми мускул се „храни“ едва на 17%. Имаше и още един спешен случай и директно ни взеха с линейки към София. Попитаха ме дали съм усещал задух, но аз почти не можех да ходя заради проблема с крака си и не можех да измина дори 10 метра без много силна болка, така че не бях имал подобни симптоми. Преди тази ситуация, когато ходех да си взимам лекарствата за високо кръвно, казвах, че имам болки в крака и те винаги ме убеждаваха, че имам неврологичен проблем. Само че не беше така, в началото ме заболяваше крака на разстояние от 50 метра, след това на 20, после на 10 и ставаше все по-зле.“, споделя Сивил.

След проведени изследвания и диагностициране на триклонова коронарна болест, на мъжа е извършена операция в спешен порядък от д-р Георги Василев, специалист в Клиника по кардиохирургия, който поставя аортокоронарен байпас на три коронарни артерии, чрез съдове от левия крак.

След като Сивил се възстановява от операцията, той е приет в Клиника по съдова хирургия на АСК УМБАЛ Токуда, където проф. Васил Червенков, началник на клиниката, заедно с екипа от специалисти д-р Николай Вълчев и д-р Александър Даскалов, правят байпас на дясна бедрена артерия, поради сериозна атеросклероза на артериите на крайника.

В периода от 5 години след хирургичните интервенции Сивил е добре. Спира да посещава контролните си прегледи още по време на пандемията, защото преценява, че е рисково за него.

„На 14 февруари тази година си пиех кафето сутринта и изведнъж започнах да изпитвам непоносими болки в крака, но този път в левия, кракът ми нямаше никакъв цвят, беше бял. Извиках спешна помощ, защото болката наистина беше неописуема. Взеха ме, откараха ме в болницата в Сливен, направиха ми скенер и установиха, че има остро запушване, казаха ми, че има под 1% шанс да спасят крака ми и ще се наложи ампутаия. Веднага се сетих, че имам телефона на д-р Вълчев и му се обадих, разказах му какво се случва и той ми каза веднага да тръгвам към София без да губя дори минута повече.“, разказва Сивил.

Мъжът успява да стигне в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда в рамките на 5-6 часа след проведения разговор. След проведени образни изследвания, д-р Вълчев сформира екип, заедно с д-р Борис Илчев и влизат в спешна операция.

„При проведеното образно изследване установихме тромбозирала аневризма на задколянната артерия на левия крак, която бе довела до натрупване на тромби, придвижващи се към долната част на крака и запушили всички тибиални артерии, което е много голямо предизвикателство пред хирургичното лечение, защото фактически ние нямахме нито една здрава артерия, към която да направим байпас. На образното изследване не се виждаше нито един проходим съд. Това наложи да отворим артериите, да извадим тромбите от тях и след това да направим байпас към една от тях, след като сме ги отпушили. Истината е, че при подобна тромбоза шансът за спасяване на крайника е много малък. Той имаше максимум 6-7 часа, в които да имаме шанс да го спасим, затова и му казах да тръгне възможно най-бързо. В случаи като неговия запушването се случва изведнъж, така нареченото „остро запушване“. При него имаше използвана вена от левия крак още при кардиохирургичната операция, което е съвсем естествено, но поради това за нас бе трудно да намерим вена за байпаса и това наложи да вземем такава от десния крак. “, казва д-р Вълчев.

Специалистите успяват да спасят крака на Сивил и той се възстановява много добре.

„Аз имам крак само и единствено благодарение на д-р Вълчев и д-р Илчев, защото те изобщо се заеха, знам че операцията е била изключително сложна, но те успяха и аз винаги ще им бъда благодарен за всичко, което направиха за мен. Д-р Вълчев изобщо не се поколеба и щом му звъннах ме изчака, свика екип, сигурно съм му провалил и празника, но тази нощна операция не спаси. Аз бях подготвен да загубя крака си, но се обадих, защото си казах, че ако някой може да ми помогне, то това ще е д-р Вълчев.“, казва с усмивка Сивил.

Два месеца след операцията е планирана последваща хирургична интервенция поради аневризма и на коремната аорта, която е извършена д-р Вълчев, д-р Даскалов и д-р Любомир Петков, а анестезиолог е д-р Айше Кепчелюва.  

„Ние имахме данни за аневризмата още при първото постъпване на Сивил при нас. Тя беше много малка, около 3,5 см. В тези случаи ние не пристъпваме към терапия, а следим състоянието и ако се установи, че тя е нараснала над 5-5,5 см., тогава пристъпваме към оперативно лечение. Ние бяхме поставили един покрит стент, който да я изолира и то поради разширение на илиачната артерия в ляво. Въпреки това във времето аневризмата е нараснала и стентът е неефективен, така поставихме нов стент и изолирахме предишната аневризма. Операцията беше по-трудна, защото вече имаше поставен стент в тази област. В случая на Сивил са установени толкова много аневризми, защото той има вродено състояние, при което са налични проблеми със съединителната тъкат и една част от артериите се разширяват с времето, това е така наречената аневризмална болест. Байпасите, които направихме издържат изключително дълго време, така че в неговия случай прогнозата е много добра и вярваме, че състоянието му е стабилизирано напълно.“, допълни д-р Вълчев.

Сивил споделя, че освен лекарската помощ, която е получил, специалистите са се погрижили той да премине през всички интервенции, бидейки максимално спокоен и чувствайки се в сигурни ръце.

„Майка ми почина от подобен проблем. Тя също имаше аневризма на бедрената артерия. Ако имах най-малка представа, ако знаех за лекарите в Токуда, майка ми щеше да бъде при тях, при нея така и не се намери кой да помогне, кракът ѝ гангреняса.. просто не знаехме. Доколкото разбирам в над 90% от случаите, това заболяване е наследствено и вероятно и при мен е, аз не знаех как ще се оправя, защото бях с майка ми когато ги имаше всички тези проблеми и когато почина. Нямам думи, с които да изразя благодарността си към лекарите и искам хората да знаят къде да ходят да се лекуват, към кои лекари да се обърнат. Днес те са моите любими лекари, специално искам да благодаря и на д-р Илчев, който беше до мен във възстановителния период. Прекрасни лекари, много добри професионалисти и наистина добри хора.“, каза още Сивил.