По повод Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда ще бъде домакин на интердисциплинарен нефрологичен симпозиум. Научният форум ще бъде на тема “Предизвикателства в клиничната практика при лечението на коморбидни пациенти с бъбречни заболявания” и ще се проведе на 9 март 2023 г., от 15:00 – 18:00 ч. в аулата на лечебното заведение, ет. 9.

Научната среща ще събере на едно място водещи специалисти в различни области на медицината – нефролози, ендокринолози, кардиолози, специалисти по образна диагностика, по хемодиализа, спешни медици.  Ще бъдат обсъдени новостите в диагностиката и лечението на бъбречни заболявания и захарен диабет тип II, както и необходимостта от прилагането на мултидисциплинарен подход в терапията на пациенти с тези заболявания.

Tази година Световният ден за профилактика на бъбречните заболявания е под мотото  „Здраве на бъбреците за всички: бъди готов за неочакваното и бъди в подкрепа на уязвимите“. Основната идея за отбелязването на този ден е да се обърне внимание на рисковете от развитие на бъбречни заболявания, както и на необходимостта от ранното им диагностициране. Разпространява се полезна информация за проблемите на хората, чиито живот е белязан от хронични бъбречни заболявания.