Отделението покрива целия обем дейности по диагностика и лечение на заболявания на окото

 

Специалистите-офталмолози извършват операции на:

  • Катаракта
  • Глаукома
  • Отлепване на ретината
  • Очни травми
  • Рефрактивна хирургия
  • Диабетна ретинопатия
  • Сенилна макулна дегенерация 
  • Очна хирургия в детска възраст

Амбулаторията по очни болести разполага с три модерно оборудвани кабинета, единият от които е за високоспециализирани дейности – оборудван с лазер (зелен и Nd-Yag), флуоресцеинова ангиография, компютърна периметрия, а също и с амбулаторна операционна.

Уникална иновация при лечението на катаракта с фемтосекунден лазер

Най-новите техники за отстраняване на катаракта или „старческо перде” включват използването на фемтосекунден лазер. Благодарение на него няколко основни етапа от операцията на катаракта се извършват напълно автоматизирано като по този начин рисковете от усложнения са сведени до минимум. 

Основната разлика между използването на лазер и останалите съвременни технологии за премахване на пердето е, че те са базирани на ултразвук. Лазерната технология е по-бърза и по-прецизна в хирургията. Уредът извършва автоматично разрезите на окото, отстраняване на предната капсула и разчупването на ядрото на лещата, като създава индивидуален профил на окото. 

Пет са основните стъпки при операцията на катаракта, като първите три са основните и най-важните. Точно тях фемтосекундният лазер прави много по-добре, отколкото досегашните технологии. Първите две стъпки са разрезите на окото и капсулата, в която се намира биологичната леща. При ултразвука никога не може да се постигне абсолютно точен и кръгъл разрез с необходимия диаметър. С помощта на лазера разрезът винаги е толкова голям, колкото са зададените параметри. Прецизността и големината на разрезите е много важна, защото те могат да станат причина за последващи усложнения като инфекции или пък дори развитие на астигматизъм. Третата стъпка на операцията при катаракта е раздробяването на ядрото на лещата. С ултразвук се използва по-голяма енергия и повече време, а с лазера процесът е по-кратък и няма такова загряване. Всички тези предимства на лазерната операция осигуряват много добър терен за последните две части на интервенцията - аспирация на лещените маси и имплантация на вътреочната леща.

На практика цялата операция отнема 5 -10 минути. Тя е абсолютно безкръвна, а пациентите са в съзнание и се поставя упойка под формата на капки в очите им. Разрезите са по-малки, не се налага да има шевове и възстановяването е много бързо.

Заради безопасността на технологиите вече не се изчаква катарактата да напредне, за да се оперира. Тя може да се оперира и в начален стадий.

Освен всичко с фемтосекундния лазер може да се коригира астигматизъм, което е още едно предимство за неговото използване. Това става със специални разрези в роговицата на окото, които отпускат лимба.

Лазерът е толкова безопасен, че става препоръчителен дори за най-трудните операции - тези на децата. Най-трудно се прави разрезът на капсулата при деца с катаракта и именно най-малките пациенти ще имат най-голяма полза от фемтосекундния лазер. 

Verion система за електронно асистиране на операцията чрез следене на образа

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда прилага в допълнение към фемтосекундния лазер и нова система за подобряване на качеството и безопасността при операциите на перде, съчетани с отстраняване на астигматизм, късогледство и далекогледство. Тя се нарича Verion и идеята и е да помага при имплантацията на вторичната леща. При корекция на астигматизъм тя центрира лещата много точно. Вместо отбелязване с химикал върху снимката на роговицата къде да се сложи лещата, сега се снима с камера окото преди операцията, след което образът се пренася на операционния микроскоп и по време на интервенцията се следи дали всичко е точно.

Така дори пациентът да извърши движение по време на операцията, няма опасност от грешка, защото машината следи къде трябва да се фиксира лещата. Новата система заснема и самата операция. При разминаване с очакваните резултати, може да се види къде е станала грешка и да се коригира. По този начин усложненията при операциите на перде са съвсем минимални. 

Гледайте видео от операционната на УМБАЛ Токуда с използване на фемтосекундния лазер:

 

 

Апаратура

LenSx - фемтосекундна лазерна система за катарактна хирургия
LenSx - фемтосекундна лазерна система за катарактна хирургия
  • УМБАЛ Токуда

Предимство на лазер-асистираната катарактна хирургия е понижаването на ултразвуковата енергия и време, което води до значително намаление на риска от постоперативни усложнения от страна на роговицата.

Виж повече