Офталмология

Детска офталмология

Отделението по Офталмология разполага със специализиран детски кабинет по очни болести в Многопрофилния дртски център, както и с висококвалифицирани специалисти.

Прием по НЗОК и платени консултации след предварително записване. 

Задължително е децата да бъдат прегледани от офталмолог преди започване на училище. Препоръчителните очни прегледи в детска възраст започват на 6-месечна възраст. Недоносените деца се консултират с детски офталмолог по време на интензивното им лечение в Неонатология, могат да бъдат консултирани и деца от други болници след изписването им.

Човешкото око е един от най-важните органи, благодарение на който възприемаме над 95% от информацията за заобикалящия ни свят. Особено в детска възраст, когато всичко е ново и трябва да бъде опознат чрез очите.Детската офталмология се занимава с диагностициране и лечение на заболявания на очите в детска възраст.

Най-често срещани проблеми в зрението при децата

Най-често срещаните здравни проблеми в детска възраст варират според конкретната възраст на детето. До 1 год. възраст най-честите оплаквания са свързани със запушени слъзни канали, конюнктивити, вродени кривогледства и др. аномалии. Между 1 и 3 год. възраст се срещат на-много конюнктивити, алергии, кривогледства, мързеливо око, рефракционни аномалии. Същите състояния са най-чести и в по-късна възраст – до 7 г. Тогава при децата има и повишено зрително натоварване, тъй като това е периодът, в който започват да ходят на училище. Налага се по-често посещаване на офталмолог, за да се определи необходимостта от носене на очила.  До 18 год. възраст обикновено започват да се развиват късогледства, които заедно с различни видове травми са най-често срещаните състояния, свързани с очите.

Важно! Особено внимание трябва да се обръща на децата, чиито родители имат зрителни проблеми. При наследствена обремененост и придружаващи заболявания, са необходими по-чести прегледи и повишено внимание.

Зрението при бебетата

Обикновено младите майки поставят най-много въпроси и имат най-голяма нужда от информация за възможните зрителни проблеми на новородените. Трябва да се знае, че истинската зрителна острота може да бъде определена едва на 3 годишна възраст. През първите месеци зрителна острота липсва и бебетата не могат да фиксират предмети, особено на далечни разстояния. Между 3 и 6 месеца те започват да се заглеждат в различни движещи се, цветни и по-едри обекти. Едва на 3 год. възраст остротата на зрението е напълно развита. Диагнози като кривогледство могат да бъдат определени категорично на възраст между 6 м. и 1 г., ако не става въпрос за пареза или травма на очедвигателните мускули, които се диагностицират и по-рано. Проблеми с остротата на зрението обикновено се констатират на 3 годинки, но могат да се открият и по-рано по косвени белези.

За децата е препоръчително да се правят профилактични прегледи най-малко при навършване на 1, 3 и 7 годишна възраст, за да бъдат определени навреме евентуалните зрителни проблеми.

Съвети за родители за по-здрави очи на децата

1. Измивайте по-често очите на децата си.

2. Ограничавайте времето, прекарано пред компютъра и телевизора, които уморяват очите.

3. Използвайте качествени слънчеви очила за вашите деца.

4. При най-често срещаното заболяване на очите – конюнктивитът, е много важна хигиена – какво на детето, така и вашата. Избягвайте близки контакти и използване на общи хавлии, кърпи и спално бельо.