Получаваме над 80% от информацията за заобикалящия ни свят чрез зрението. Неговото опазване е основна задача на офталмолозите, но и лична отговорност, която всеки носи за себе си и за своите деца. Заболяванията, които могат да причинят необратими увреждания на очите ни, са много.

Когато детето се роди, е необходимо да се направи профилактичен преглед при специалист офталмолог.

„Има много заболявания, които родителите не могат да установят.  Детето не говори, не може да се оплаче, че не вижда или има друг проблем. Именно заради това е хубаво до навършването на първата година,  детето да бъде заведено при специалист по очни болести който преглежда   деца. Така, ако има някаква вродена аномалия, тя може да се лекува навреме, което е изключително важно.“, споделя д-р Алек Топов, началник на Отделение по офталмология.

В България все още няма задължителни профилактични прегледи за деца. Това налага всеки родител да е запознат с нуждата от консултация с очен специалист.

Желателно е децата да посетят офталмолог и преди да тръгнат на училище.

„Най-често срещаните заболявания при децата са рефракционните аномалии. Детето не знае колко точно трябва да вижда и не може да прецени дали зрението му е намалено, но ако е така и не се вземат мерки, това би могло да доведе до проблеми. Затова преди тръгване на училище родителите трябва да направят консултация с офталмолог и да проверят, дали децата им виждат нормално или дали не са късогледи“.

Най-често късогледството сеустановява във възрастта от 10 до 14 г. Тогава тийнейджърите са способни да установят и изразят дискомфорт и невъзможност да виждат нормално.

„След това идва един период, в който дълги години хората нямат проблем със зрението. Това е между завършването на училище и до 40-45 г. Тогава хората забравят да ходят на очен лекар. Посещават специалист единствено, когато имат някакви оплаквания. Например, когато усетят, че зрението им е намалено.“

Началникът на Отделението по офталмология е категоричен, че след навършване на 40 години, всеки пациент трябва да посети офталмолог за профилактичен преглед. Консултацията трябва да включва проверка на зрението на човека, очното му налягане, както и очното му дъно. Така лекарят може да се ориентира дали пациентът има проблем.

На 40-45 години започват промени в окото. Най-често това е така нареченото старческо далекогледство. Хората имат нужда от очила за четене. Съответно това е възрастта, в която може да се открие заболяването глаукома, което наблюдаваме във все по-ранна възраст. То е изключително коварно, защото в началото пациентите не усещат, че имат някакъв проблем, а когато се появят симптоми на силно намалено зрениевече последиците са много сериозни.“.

Глаукомата е заболяване, което в началото се лекува с капки, но когато се декомпенсира, се преминава към хирургично лечение.

Световните стандарти показват, че профилактичен преглед при офталмолог  трябва да се прави всяка година след като навършим 40 г.

“Катарактата например е едно от най-честите заболявания при възрастните ни пациенти. При тази диагноза зрението намалява бавно и постепенно и това не е проблем, но намаленото зрение ги кара да потърсят лекар. Най-честият симптом, който трябва да отведе човек при офталмолог, е именно намаленото зрение. Има състояния, в които трябва да се вземат мерки още в първите часове. Това са например съдови инциденти в окото - тромбози, артериални оклузии. При тези състояния, при които зрението силно се влошава, се случва пациентът да приеме, че състоянието ще отмине  но всъщност са нужни спешни мерки. Ако човек с подобен проблем не отиде на лекар, 2-3 дни по-късно вече имаме необратим процес.“

Около30 % от младото население ползва очила и има рефракционна аномалия. Когато тези пациенти не си носят очилата по някаква причина, нормално е да изпитват тежест в главата, да не виждат добре. Същото важи и в случаите, когато се носят неподходящи очила, тогава отново трябва да се посети специалист и той да вземе решение за последващи действия.

„Лазерните операции са една технология, която изключително много напредна. Мога да кажа, че с годините се превръща във все по-развита технология за премахване на диоптрите. Те трябва да знаят, че има три начина на корекция  - с очила, с контактни лещи или чрез лазерна хирургия. Това е въпрос на личен избор на пациента. Аз не мога да препоръчам на някого да се подложи на лазерна хирургия.“

Лазерната хирургия не е приложима за всички пациенти. Преди да се пристъпи към нея, лекарите правят обстоен преглед. За да бъде извършена лазерна операция за премахване на диоптрите, е нужно специалистът да е сигурен, че очите са здрави. В противен случай е възможно да се стигне до увреда на зрението. Също така лазерната хирургия не се препоръчва на пациенти с доказана сухота в очите.

Ако всичко е премерено точно и е спазен протоколът за този вид хирургия, диоптърът не може да се върне, дори и след години.

Сухотата в очите пък може да се дължи на много фактори, най-често в съвременния живот е в резултат на прекомерната работа с компютър. Доказано е, че когато човек работи пред компютър, значително се намалява мигането и съответно слъзният филм върху роговицата също. В случаи на сухота, дори в ранна възраст, лекарите съветват 2-3 пъти дневно да се капят „изкуствени сълзи“.

Изкуствените сълзи трябва да се ползват само от пациенти, които имат нужда и са насочени от лекар. Въпреки че достъпът в аптеките е неограничен, хората трябва да знаят, че не бива да се прекалява. Ако изкуствената сълза се капе по няколко пъти на ден, тя отмива нормалната сълза на човека и ако пациентът не е отишъл да провери дали наистина има проблем – това не е най-доброто решение.“

Ако окото е отворено и се промива (роговицата на окото), ние отново сваляме слъзния филм. Окото е с изключително сложна структура. Слъзният филм има няколко слоя и ако го измием, лишаваме роговицата от този предпазен филм. Затова не трябва очите да се мият отворени, освен ако в тях не е попаднала някаква киселина, основа или чуждо тяло. Тогава инцидентно окото може да се промие.

„Много често се случва при нас да идват пациенти, при които е влязла вода от басейн, да имат сериозни оплаквания, затова трябва да се използват очила. Окото е един много чувствителен орган и трябва да бъдем отговорни и предпазливи с него.“, съветва д-р Топов.

Свързани отделения