Офталмология

Център за диагностика и лечение на ретинопатия на недоносеността

В Болница Токуда е едно от малкото звена в страната, където се прилага специализирана терапия за ретинопатия при недоносените бебета

Приложение на анти вазопролиферативни фактори (анти съдово-ендотелни растежни фактори) и лазертерапия успяват да спрат развитието на болестта, която застрашава най-малките от пълна слепота.

Екипът на д-р Лиляна Димитрова, специализиран в детската офталмология, от години се стреми да предложи на родителите частична алтернатива за лечение в чужбина. С извършването на рядка специализирана диагностика и лечение, д-р Лиляна Димитрова, д-р Илияна Илиева и д-р Гергана Светославова са а надежда за много семейства с преждевременно родени деца, застрашени от едно от често срещаните усложнения при тях - ретинопатия на недоносеността.  

 

Какво представлява ретинопатията на недоносеността

Заболяването представлява исхемична ретинопатия при недоносени и родени с ниско тегло новородени, и може да доведе до частична или пълна слепота. Най-застрашени са родените под 1500 г бебета и преди 32 гестационна седмица. Рискови са и децата родени с тегло между 1500 и 2000 г в по-късна гестационна седмица, но с усложнения.

До 66% стига делът на децата с ретинопатия на недоносеността, родени с тегло под 1250 г, а при тези под 1000 г - 82%.

Заболяването преминава през 5 стадия, като при по-голямата част от децата в първите два стадия се наблюдава спонтанен регрес. При тях няма нужда от специфично лечение, но активното наблюдение през първите години от живота е важно, поради риска от развитие на усложнения.

Лечение се налага в т.нар. предпрагов стадий, като е доказано, че в 70-80% от случаите при третираните деца се предотвратява загубата на зрение.

Предвид факта, че все повече деца се раждат недоносени и с екстремно ниско тегло, и все по-голяма част от тях са спасени, благодарение на грижите на неонатолозите, значението на скрининга, проследяването и лечението на ретинопатия на недоносеността е все по-голямо.

Диагностика

Центърът за лечение на ретинопатия на недоносеността в Болница Токуда разполага с фундус камера за дигитална фотодокументация на очното състояние, с която се извършва най-съвременната и точна диагностика и проследяване на заболяването. Тя дава възможност за бързи цветни снимки на очното дъно, и диагностициране и проследяване на хода на заболяването. Екипът, в колаборация с Неонатологично отделение, извършва скрининг на рисковите деца, родени в болницата или във всяко едно друго лечебно заведение. Първите прегледи се препоръчва да бъдат направени през 4-та седмица от раждането. Проследяването продължава през една или две седмици, в зависимост от откритите при прегледа изменения и преценката на офталмолога.

Лечение

90% от децата в първите два стадия не се нуждаят от специфично лечение, но е необходимо активно наблюдение, което понякога стига и до по-късна възраст. Проследяването е много важно, защото при децата, които са имали ретинопатия на недоносеността има риск от развитие на миопия, астигматизъм, страбизъм, амблиопия, катаракта, глаукома, отлепване на ретината и др.

При необходимост от лечение във втори и трети стадий в центъра се прилага лазертерапия и инжектиране на антивазопролиферативни фактори (AVEGF), комбинацията от които дава много добри резултати.

В напредналите 4-ти и 5-ти стадий може да бъде извършена хирургия, за която Болница Токуда си партнира с клиниките на Аджибадем в Турция.

Съветът на детските офталмолози е да се извършват навреме необходимите изследвания, а при откриване на промените в по-късните стадии на болестта, родителите не бива да се отказват, защото има възможност с помощта на съвременни хирургични методи да бъде възвърнато частично зрението, така че да се запази качеството на живот на тези деца.


Д-р Лиляна Димитрова, офталмолог, детски офталмолог

Д-р Димитрова е завършила медицина през 1990 г. в МУ-София. Специалността „Офталмология” ѝ е присъдена през 1996 г. По време на специализацията и 10 години след това работи в УМБАЛ „Александровска” в Детска очна клиника. Има опит с ретинопатия на недоносените,възпалителните очни заболявания , страбизми. В Болница Токуда е от самото начало. Има специализации в университетски болници : Moorfields Eye Hospital London, The Cliniques universitaires Saint-Luc Brussels Belgium, Tokushukai Hospital Japan Работила е в Училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл” в София, както и с домове за деца в неравностойно положение


Д-р Гергана Светославова, детски офталмолог

Д-р Гергана Светославова завършва медицина през 2014 г. в Медицински Университет - София. Работи като доброволец в детски очен кабинет в болница Токуда през 2008 г. и това заражда интереса и любовта към детската офталмология. От тогава съчетава образованието си по Медицина с работа в сферата на очните болести. През 2014 г., след успешно положен изпит, зачислява редовна специализация по очни болести в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. През 2016 г. специализира в детско очно отделение към Университетска Болница - Royal Eye and Ear Hospital, гр. Манчестър, Англия.
Професионалните ѝ интереси са в областта на детската офталмология и ретинопатия на недоносеното.


Д-р Илияна Илиева, детски офталмолог