„Наричаме глаукомата "Тихият убиец на зрението". Причината е, че пациентът не разбира, че има това заболяване, ако не отиде на очен лекар и съответно специалистът не установи това състояние", сподели в интервю пред БНР д-р Алек Топов, началник на Отделение по Офталмология в УМБАЛ Токуда.

Той добави, че хора на възраст над 40 години трябва веднъж годишно да провеждат профилактични прегледи при очен лекар, тъй като има заболявания като глаукома и диабетна ретинопатия, за които те даже и не предполагат.

По думите на д-р Топов, в последните 10 години за лечение на глаукомата има огромен набор от медикаменти, както и че колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре е за пациента. Той добави, че за разлика от предишни години, сега офталмологията разполага с много нови апарати за диагностика.

"В хирургията има изключително много лазери, които навлязоха в лечението на глаукомата. Импланти, които спомагат при крайните фази, когато пациента се наложи ние да го лекуваме хирургично", каза д-р Топов и допълни, че другите методи са на границата между хирургията и медикаментозното лечение.

Той поясни, че това са импланти, които се поставят в окото и представляват "депо-препарат" отделящ се дълго време, като по този начин пациентът няма нужда да си слага капки. Има и иновативни техники, които се използват за лекуването на катаракта, като например въвеждането на фемтносекундния лазер в хирургията.

Д-р Топов извършва първите три стъпки от операцията и това е един вид "роботизирана хирургия" в катарактната хирургия. Освен това, по думите му друга иновация са видовете импланти или изкуствени лещи.

"Махаме лещата и поставяме имплант, който дава възможност на пациента да вижда добре, както на далечно, така на средно и на близко разстояние", каза д-р Топов. Той допълни, че новите импланти не дават разсейване на светлина както старите, а и при тях има много малко противопоказания.

За иновациите в офталмологията д-р Топов сподели, че се работи върху микрочипове, които да бъдат вграждани в ретината, както и за инжектиране директно под ретината на препарат, който забавя или стопира развитието на пигментния ретинит и други вродени заболявания.

Свързани отделения