Приложение на анти вазопролиферативни фактори (анти съдово-ендотелни растежни фактори) и лазертерапия успяват да спрат развитието на болестта, която застрашава най-малките от пълна слепота 

Екипът на д-р Лиляна Димитрова, специализиран в детската офталмология, от години се стреми да предложи на родителите частична алтернатива за лечение в чужбина. С извършването на рядка специализирана диагностика и лечение, д-р Лиляна Димитрова, д-р Илияна Илиева и д-р Гергана Светославова са надежда за много семейства с преждевременно родени деца, застрашени от едно от често срещаните усложнения при тях - ретинопатия на недоносеността.

Заболяването представлява исхемична ретинопатия при недоносени и родени с ниско тегло новородени, и може да доведе до частична или пълна слепота. Най-застрашени са родените под 1500 г бебета и преди 32 гестационна седмица. Рискови са и децата родени с тегло между 1500 и 2000 г в по-късна гестационна седмица, но с усложнения. До 66% стига делът на децата с ретинопатия на недоносеността, родени с тегло под 1250 г., а при тези под 1000 г - 82%. 

Заболяването преминава през 5 стадия, като в голям процент от случаите в първите два стадия се наблюдава спонтанен регрес. Почти 90% от децата в тези два стадия не се нуждаят от специфично лечение, а само от активно наблюдение през първите години от живота. Въпреки това, тези, които са имали ретинопатия на недоносеността мoгат да развият миопия и астигматизъм, страбизъм, амблиопия, катаракта, глаукома, отлепване на ретината и др.

Лечение се налага в т.нар. предпрагов стадий, като е доказано, че в 70-80% от случаите при третираните деца се предотвратява загубата на зрение. 

Предвид факта, че все повече деца се раждат недоносени и с екстремно ниско тегло, и все по-голяма част от тях са спасени, благодарение на грижите на неонатолозите, значението на скрининга, проследяването и лечението на ретинопатия на недоносеността е все по-голямо.

Центърът за лечение на ретинопатия на недоносеността в Болница Токуда разполага с фундус камера за дигитална фотодокументация на очното състояние, с която се извършва най-съвременната и точна диагностика и проследяване на заболяването. Тя дава възможност за бързи цветни снимки на очното дъно, и диагностициране и проследяване на хода на заболяването. Екипът, в колаборация с Неонатологично отделение, извършва скрининг на рисковите деца, родени в болницата или във всяко едно друго лечебно заведение. Първите прегледи се препоръчва да бъдат направени през 4-та седмица от раждането. Проследяването продължава през една или две седмици, в зависимост от откритите при прегледа изменения и преценката на офталмолога. 

При необходимост от лечение във втори и трети стадий в центъра се прилага лазертерапия и инжектиране на антивазопролиферативни фактори (AVEGF), комбинацията от които дава много добри резултати. 

В напредналите 4-ти и 5-ти стадий може да бъде извършена хирургия, за която Болница Токуда си партнира с клиниките на Аджибадем в Турция. 

Съветът на детските офталмолози е да се извършват навреме необходимите изследвания, а при откриване на промените в по-крайни стадии на болестта, родителите не бива да се отказват, защото има възможност с помощта на съвременни хирургични методи да бъде възвърнато частично зрението, така че да се запази качеството на живот на тези деца.

 

Свързани отделения