Офталмология

Лечение на катаракта

Водещо предимство! Уникална апаратура за операция на катаракта само в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда:

Отделението по Офталмология на Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда разполага с уникален за страната апарат за катарактна хирургия. Оборудването е последно поколение фако-машина на Oertli, които са световен лидер в катарактната  хирургия.

 
Авангардната технология, която снижава до минимум рисковете от следоперативни усложнения и ускорява възстановяването на зрителната острота. Апаратът е изключително подходящ за опериране на катаракта и с твърди ядра. 

Също така оборудването разполага с възможност за безопасен капсулорексис при усложнени катаракти.

Отделението разполага и с пълната гама апарати за операция на катаракта поколоние до 2008 година, както и с „воден лазер”. 

Отделението разполага с последното постижение на науката - фемтосекунден лазер

Благодарение на бързината и точността, които има тази технология, операциите стават още по-безопасни за пациентите. Основната разлика между него и останалите съвременни технологии за премахване на пердето е, че те са базирани на ултразвука. Лазерната технология обаче е по-бърза и прецизна в хирургията. Операцията протича в пет основни стъпки, като първите три са основните и най-важните. Точно тях фемтосекундният лазер прави много по-добре, отколкото досегашните технологии, базирани на ултразвука, обяснява д-р Топов. Първите две стъпки са разрезите на окото и капсулата, в която се намира биологичната леща. При ултразвука те зависят изцяло от ръката на хирурга. "Колкото и да е добър той, никога не може да постигне абсолютно точен и кръгъл разрез с 5 мм диаметър", казва д-р Топов. С лазера обаче няма изключения. Големината и прецизността на разрезите е много важна, защото те могат да станат причина за последващи усложнения като инфекции или пък дори развитие на астигматизъм. Третата стъпка на операцията при катаракта е раздробяването на ядрото на лещата. С ултразвук се използва по-голяма енергия и повече време, а с лазера процесът е по-кратък и няма такова загряване.

Всички тези предимства на лазерната операция осигуряват много добър терен за последните две части на интервенцията - аспирация на лещените маси и имплантация на вътреочната леща. Цялата операция отнема 5-10 минути. Тя е абсолютно безкръвна, а пациентите са в съзнание като упойка от капки има само в очите им.

Катарактата може да бъде вродена, може да бъде причинена от травма, диабет или продължителна употреба на някои лекарства, като стероиди, например. Много хора с късогледство развиват катаракта в млада възраст. Най-често, обаче, катарактата е част от естествения процес на стареене. Подобно на побелелите коси, катарактата не е  заболяване и при различните хора се появява на различна възраст.

Единственият изход  е тя да бъде отстранена и на нейно място да бъде поставена изкуствена леща. Единственият път, по който може да се извърши това и така да се предотврати загубата на зрението,е оперативният път.

Офталмологът е единствено компетентен да реши кога катарактата да бъде оперирана.

Вече не е необходимо да се чака катарактата да „узрее”. Никога не сте „прекалено възрастни” за операция, както и никога не сте „прекалено възрастни” за да се наслаждавате на добро зрение!
Имплантът /изкуствената леща/, с която хирургът заменя собствената „мътна” леща е постоянна. Имплантите са различни и кой от тях ви „подхожда” най-много, става ясно след серия от изследвания на очите Ви и компютърно изчисление, извършени от  офталмолог. Тези импланти наричаме интраокуларни лещи.

Интраокуларните лещи са два вида – сгъваеми и несгъваеми. Те са направени от здрав пластичен материал. Усъвършенстването му  доведе до създаването на меките лещи, които се прегъват на две. Това пък направи възможно въвеждането им през по-малък отвор на окото, което, естествено, е за предпочитане – малкият разрез зараства по-бързо от големия.

Катаракталната хирургия  е микрохирургия – тя има четитири акцента: микроскоп, микроскопичен разрез, технология с претенциозното име факоемулсификация и изкуствена леща. В опитни ръце, усложненията се свеждат до минимум.

Операцията за имплантиране на  леща се извършва със съвременни апарати, наречени факоемулсификатори, под местна анестезия/капкова/: пациентът е буден, но не усеща болка.

Операцията се състои в направата на много малък разрез в окото/

Добрата новина е, че новото поколение изкуствени лещи могат да Ви помогнат да виждате добре и наблизо, и надалече, без помощта на очила или бифокални контактни лещи, т.е. допълнително да бъдат коригирани някои аномалии на очите Ви като астигматизъм, късогледство и далекогледство.

Подходящата за Вас леща зависи както от състоянието на очите Ви, така и от желанието Ви да бъдете изцяло независими от очила.

Веднъж премахната, катарактата не може да се появи отново. Възможно е, обаче, след време отново зрението Ви да се замъгли. Става дума за т.н. вторична катаракта. Третира се чрез кратка лазерна процедура.

Катаракталната хирургия има  успеваемост над  98 %.
Постоянните постижения и подобрения в технологиите и хирургичните инструменти позволяват процедурата да бъде изключително сигурна и надеждна.