Захарният диабет е значим рисков фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания.

Причините за болест на сърцето при диабетиците са свързани с висока кръвна захар, с високи нива на инсулина при захарен диабет тип 2, с често срещаща се дислипидимия или нарушение в нивата на холестерола и производство на повишено количество цитокини. Всички тези фактори увреждат директно сърцето и съдовата стена, водят до развитие на прогресираща атеросклероза, а това от своя страна е причина за запушване на съдовете - както на сърцето, така и на периферните мозъчни съдове. Именно това са причините за по-висока смъртност при пациентите със захарен диабет, като 2/3 от тях губят живота си поради сърдечносъдови заболявания.

В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда специалистите по кардиология и ендокринология работят в непрестанна колаборация. В лечебното заведение са въведени световните стандарти и правила, по които всеки пациент с диабет се изследва подробно по отношение на сърдечносъдовата система, редовно се проследява неговата сърдечна дейност, артериално налягане и всички значими показатели.

От изключително голямо значение е да се поддържат нормални нива на кръвна захар, както и на кръвното налягане и холестерола. Именно те са най-сериозните рискови фактори, които увреждат съдовете.

„По начало медицината е екипна работа. В днешно време, когато населението ни е значително застаряло и е с висока коморбидност (наличие на няколко различни заболявания) е изключително важно хората да имат възможност за обслужване от различни специалисти, които работят заедно. Това е една от много добрите страни на голямата болница, такава каквато е Токуда, че има специалисти във всички медицински направления и клиники с различни профили. По отношение на пациентите с диабет, ние ежедневно комуникираме и работим с колегите от Отделение по ендокринология. Много голям процент от сърдечно болните хора са диабетици и развиват тежки патологии на сърцето значително рано. За да можем ние да повлияем съдовата им патология, в това число коронарната, е добре техният профил да бъде добре контролиран. Важно е не само да се лекува диабета, а и с какво. Понякога комбинираната патология изисква най-точния медикамент, защото има лекарства за контрол на кръвната захар, които всъщност подобряват сърдечносъдовата прогноза и те са подходящи при определен профил болни.‘, споделя д-р Румяна Радославова, специалист в Клиника по кардиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Специалистите по ендокринология също имат много голяма нужда от съвместна работа с кардиолози, за да могат да спасят живота и да подобрят здравословното състояние на пациентите си.

Повишената функция на щитовидната жлеза също би могла да доведе до сърдечносъдови заболявания. Най-често това се случва при базедовата болест, при която щитовидната жлеза работи на „повишени обороти“, произвежда много хормони, които имат силно токсичен ефект върху сърцето. Те могат да доведат до увеличаване на органа (кардиомиопатии), с изява на сърдечна недостатъчност и ритъмни нарушения, тъй като хормоните на щитовидната жлеза имат директен ефект върху ритъма на сърцето. 

„Много често при колегите ендокринолози постъпват пациенти за контрол на кръвната захар с усложнения, да речем диабетна кетоацитоза, които по-късно се оказва, че имат тежка сърдечносъдова патология, която изисква съответно изследване и лечение. Ние като специалисти си помагаме и в чисто профилактичен аспект, защото ако ендокринологът насочи  пациент по-рано за изследване и обхващане, това би могло да спаси живота на човека и би забавило последващи хоспитализации и интервенции при нас. Разбира се не само диабета е поле на нашата обща дейност, това са и болестите на щитовидната жлеза. Много честа е ритъмна сърдечна патология при пациенти със свръхфункция, хипертириодизъм. Тогава колегите трябва да повлияят заболяването на щитовидната жлеза, за да можем ние да интервинираме.“, допълва д-р Радославова.  

Доказано е, че само 1% намаляване на гликирания хемоглобин при диабетиците може да доведе до 12% намаление на инфарктите, 14% намаление на инсулта и с 45% намаление на периферната съдова болест, затова е необходим много стриктен контрол и отговорност от страна на лекарските екипи и на самите пациенти.

Комплексният подход, който специалистите в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда осигурява на пациентите позволява да се „атакува“ не само високата кръвна захар, високият холестерол и т.н., но да се направи и ранна профилактика за евентуални усложнения от заболяването.