Една от посоките, в които медицината полага непрестанни усилия е превенцията и като част от нея скринингът. Той се определя като изследване на здрави хора, които нямат проявена симптоматика за наличие на конкретно заболяване. Целта му е социално-значими болести да бъдат „открити“ навреме, което позволява започване на лечението им на ранен етап, когато шансът за добри резултати е възможно най-голям.

Тропонинът е сърдечен биомаркер, който се използва от десетилетия с цел поставяне или отхвърляне на диагноза миокарден инфаркт. В последните години обаче с разработването и въвеждането в клиничната практика на ново поколение високо-чувствителни методи за неговото определяне, изследователите активно проучват и възможностите за ново приложение на изследването– ранно откриване на пациенти с висок риск за развитие на сърдечносъдови инциденти.

„Това е нова индикация за използване на този сърдечен биомаркер. До скоро неговото единствено показание за изследване беше диагностика на остър коронарен синдром и в частност инфаркт на миокарда. В това свое приложение тропонините са златен стандарт и задължително изследване според Европейските кардиологични препоръки. Но в днешно време, поради напредване на технологичните възможности, развитието на нови поколения тестове, които могат да измерят и разграничат достатъчно надеждно много малки промени в концентрацията на маркера, се създава нова концепция. Вече използването на високо-чувствителен тропонин е с разширена индикация, изведено от болничната помощ, спешните звена и т.н. Сега е приложимо в амбулаторната практика като предиктивен (предупреждаващ), лабораторен маркер за определяне на риска за развитие на сърдечно-съдов инцидент в рамките на една година. Това ни позволява да открием и насочим своевременно пациентите към кардиолог, който да установи необходимостта и интензивността на проследяването им и предприемане на превантивни мерки като промяна в стил на живот и физическа активност, стриктен контрол на метаболитни нарушения и др.“, обясни д-р Веселина Колева, началник на Клинична лаборатория в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Доказано е, че хората, при които високочувствителният тропонин е в концентрационната област на нисък риск, са с по-малка вероятност да развият голямо сърдечно-съдово събитие  в рамките на следващата една година.

„Разбира се, важно е да отбележим, че резултатите от изследването се съобразяват с много фактори. От значение е полът на пациента, възрастта му, други добре познати рискови фактори като тютюнопушене, наднормено тегло, диабет, повишен холестерол, хронично бъбречно заболяване и др. Също така задължително е да се използват международно утвърдени методи за измерване на високо-чувствителен тропонин с валидирани концентрационни прагове, разграничаващи нисък от умерен и висок риск. Особено важно е прилагането на полово-зависими прагови стойности (такива са препоръките на всички международни кардиологични и лабораторни професионални сдружения). Има проучване, което показва, че ако не използваме полово-зависими граници, то около 20% от жените, които са с висок риск или субклинични данни за миокардна исхемия остават неразпознати. Откриването на пациенти с висок риск позволява да се предприемат своевременно терапевтични мерки от кардиолози. Ние имаме изключително голям опит в тази област, защото бяхме първите в страната, които въведохме този маркер още през 2014 г. и работим пряко с колегите ни от Клиника по кардиология.“, допълни д-р Колева.

Скрининговото изследване е препоръчително за мъже и жени над 30 г., които нямат установени здравословни проблеми, както и за такива с рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания, като нарушен въглехидратен толеранс, диабет, метаболитен синдром, затлъстяване, данни за сърдечносъдови инциденти в семейството и др. На база резултата от измерването на високочувствителен тропонин, се определя и дали е необходимо пациентът да бъде насочен към специалист по кардиология. В страната има няколко лаборатории, които работят с този тест (високочувствителен тропонин), а от тази година личните лекари могат да назначават изследването по НЗОК. Маркерът се използва и при пациенти на химиотерапия, за да се направи оценка на кардиотоксичността.

„Колкото е по-чувствителен един тест, каквито са новото поколение тестове за високо-чувствителен тропонин, толкова по-неспецифичен е той. Това означава, че би могъл да позитивира и по друг повод. Но идеята на скрининга е да акцентира вниманието на лекаря към пациентите с висока степен на риск, така че този принцип е изпълнен. Изследването в скринингова индикация не поставя диагноза, а заостря вниманието и те насочва към кардиолог, който да оцени сърдечно-съдовото здраве и какви са последващите стъпки за проследяване или при необходимост терапия.“, сподели още д-р Колева.