Кардиология

Запази час

В Отделението по кардиология се извършва интегрална диагностика и лечение на всички сърдечни и съдови заболявания, което го прави е единствено за България.

Отделението по кардиология е част от Клиниката по кардиология и ангиология. Това дава възможност за комплексен подход в лечението на сърдечно-съдовите заболявания, който е уникален за България.

Отделението по кардиология работи съвместно с Клиниката по ангиология, с отделението по неврология, със сектора по електрофизиология и кардиостимулация.

В Отделението по кардиология функционират:

 • Център за Мултифокална атеросклероза (МФА) – ранна диагностика и комплексна терапия
 • Център за диагностика и лечение на хроничната церебро-спинална венозна инсуфициенция – CCSVI
 • Център за диагностика и лечение на БТЕ
 • Аортен център

Отделението по Kардиология работи в тясна колаборация с отделенията по Кардиохирургия, Съдова хирургия и Образна диагностика.

 

В отделението се извършва ендоваскуларна /катетърно базирана/ терапия на:

 • Коронарна, периферна, висцерална и мозъчна атеросклероза
 • Остри коронарни, мозъчно и периферно-съдови синдроми
 • Дисекации и аневризми на аортата
 • Аневризми на  мозъчните артерии
 • Резистентна артериална хипертония
 • Венозни стенози и тромбози
 • Белодробни емболии
 • Корекция на сърдечни и съдови малформации
 • Клапни заболявания - Mitraclip, TAVI

В Клиниката по кардиология и ангиология работи екип от 5 инвазивни кардиолози и ангиолози, 15 клинични кардиолози с дългогодишен опит под ръководството на световноизвестния проф. Иво Петров. Всеки един от специалистите e част от българските и световни кардиологини и ангиологични дружества. Екипът е с множство международни награди и публикации. През 2018 година печели първата награда на Капитал за "Иновации в здравния сектор у нас". 

Отделението извършва два основни вида дейности – амбулаторно-консултативна и болнична.

Галерия

Апаратура

Апарат за комбинирано изследване на стеснения и запушвания на кръвоносните съдове
Ангиографска система INNOVA IGS 520
Апарат за комбинирано изследване на стеснения и запушвания на кръвоносните съдове
 • УМБАЛ Сърдечно-съдов център

Технологията дава възможност за прецизно изследване на степента и значимостта на запушванията на кръвоносните съдове от атеросклеротични плаки. Иинформацията е много важна в случаите на гранични запушвания за вземане на решение за медикаментозно, интервенционално или хирургично лечение.

Виж повече
Ангиографска система INNOVA IGS 520
 • УМБАЛ Сърдечно-съдов център

Innova IGS 520 на General Electric е модерна ангиографска система за визуализация и насочване при изследването и лечението на сърдечно-съдовите заболявания в катетеризационни (ангиографски) лаборатории. Чрез апаратурата могат да се правят триизмерни реконструкции и максимално фино позициониране при поставяне на стент.

Виж повече

Контакти

 • Ул. Околовръстен път 127, София 1407

Видео

Пусни видео

Пет автоматични дефибрилатора ще бъдат монтирани на ключови метростанции в София

Пет автоматични външни дефибрилатора, монтирани в специални шкафове, ще бъдат поставени на метростанциите с най-голям пътникопоток в столицата. Така при евентуален внезапен сърдечен арест апаратите ще могат да бъдат използвани за спасяването на човешки животи.

Инициативата е по идея на проф. Иво Петров, медицински директор на Аджибадем Сити Клиник.
Стресът и сърдечно-съдовите заболявания

Пусни видео

Стресът и сърдечно-съдовите заболявания

В Световния ден на сърцето 2021, в студиото на Healthy morning по Code health TV д-р Инна Царева отговаря на въпросите - как влияе стресът на сърдечно - съдовите заболявания, как се живее със сърдечна недостатъчност и как болните от сърце преживяват ковид?
Сърдечните заболявания убиват повече от COVID. Иновации и технологии

Пусни видео

Сърдечните заболявания убиват повече от COVID. Иновации и технологии

Българското дружество по ендоваскуларна терапия, чийто съпредседател е проф. Иво Петров заедно с проф. Васил Червенков и доц. Васил Велчев, организира за шести пореден път Балкански Ендоваскуларен Конгрес през септември 2021 г. Вижте във видеото един от деветте клинични случаи на живо в рамките на конгреса с участието на проф. Иво Петров и д-р Зоран Станков.
Как 20-годишен мъж оцеля като по чудо след тежка катастрофа?

Пусни видео

Как 20-годишен мъж оцеля като по чудо след тежка катастрофа?

В "Духът на здравето" водещата д-р Неделя Щонова разказва една невероятната история за 20-годишния Добромир, който по чудо оцелява след тежка автомобилна катастрофа и жестоки травми, почти несъвместими с живота.

При постъпването в Клиниката кардиология и ангиология с ръководител проф. Иво Петров, той е в кома, на апаратно дишане, с множество счупвания на кости, тежка фрактура на таза и на ребрата, белият му дроб е тежко засегнат.


Как COVID-19 влияе на сърцето?

Пусни видео

Как COVID-19 влияе на сърцето?

Изследванията на българските пациенти, прекарали коронавирусна инфекция, показват, че миокардит не се среща като последствие от заболяването, а перикардит имат много малък брой хора. Това обясни в „Тази събота“ по bTV кардиологът от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център - д-р Зоран Станков.
Проф. Иво Петров и топ невроренгенолог представят плюсовете на интервенционалното лечение на мозъчен инсулт

Пусни видео

Проф. Иво Петров и топ невроренгенолог представят плюсовете на интервенционалното лечение на мозъчен инсулт

По време на петото издание на големия медицинския форум Балкански ендоваскуларен конгрес-2019 г. проф. Иво Петров представи колегата си от Англия проф. Айрис Грюнвалд - инвазивен невроренгенолог, пионер в създаването на програма и алгоритъм за едноваскуларно лечение при остър исхимичен мозъчен инсулт.

Проф. Грюнвалд разказа впечатляващ случай. През 2004 година в Англия са хоспитализирали млад американец, който е получил пълна пареза на половината от тялото и тъй като интервенозната тромболиза не е дала никакъв резултат при него, лекарите са решили за първи път в Европа на такъв пациент, след венозна тромболиза да направят опит за механична тромбаспирация. Това се оказало толкова успешно, че във вторник този толкова болен човек в четвъртък се е самоизписал и в събота е участвал на маратон, на който се е бил записал. Това е невероятно и е вдъхновило лекарите да продължат нататък.

Между любовта и медицината

Пусни видео

Между любовта и медицината

Д-р Зоран Станков и д-р Любинка Яневска са родом от Струмица, Македония. Запознават се като колеги в Сърдечно-съдов преди 4 години и от тогава ги свързва не само спасяването на човешки животи, но и любовта.

Вижте историята на на лекарското семейство д-р Зоран Станков и д-р Любинка Яневска, разказана пред камерите на bTV.