След реконструкция на митрална клапа Пламен Галов получава аритмия, за която лекарите казват, че не може да бъде лекувана.

Кадиоирурзите от болницата, в която ме оперираха, казаха, че така ще си прекарам целия живот извън ритъм и че няма какво да се направи. А качеството на живот с постоянни пристъпи на аритмия е ужасно“, разказа пациентът.

След 6 месеца с постоянен дискомфорт пациентът се консултира с проф. д-р Найденка Златарева, началник Отделение по Кардиология. Решението на кардиолога е да приложи лечение с кардиоверзио (електрошок).

Електрическото кардиоверзио се използва за възстановяване на нормалния ритъм на сърцето. Може да бъде избор за лечение при липса на ефект от медикаментозната терапия или по преценка на кардиолозите. Процедурата се извършва под обща упойка, защото е болезнена и стресираща. Действа ефективно при непостоянно предсърдно мъждене (пациентът не е трайно „извън ритъм“).

След успешно направеното кардиоверзио от 2018 г. до момента пациентът не е излизал извън ритъм.

Вече 5 години не съм имал симптоми на трептене или сърцебиене. Чувствам се перфектно, аритмията беше овладяна, приемам съответните медикаменти и правя редовни прегледи. Благодаря на проф. Златарева и на целия екип кардиолози, че намериха решение за моя проблем. Да са живи и здрави", сподели удовлеворението си Пламен Галов.

В Клиниката по кардиология се прилагат различни методи за лечение на аритмии в зависимост от специфичния клиничен случай, кардиолозите работят в екип с колегите електрофизиолози за избора на най-подходящата стратегия за лечение.