Електрофизиология и кардиостимулация

Запази час

Отделението се занимава с диагностика и лечение на ритъмни и проводни нарушения на сърцето. Нарушенията на проводимостта и на сърдечния ритъм се срещат често както при хора със структурни сърдечни заболявания (например при исхемична болест, клапни пороци и други), така и при хора без установено структурно засягане на сърцето.

Установяването на ритъмно или проводно нарушение на сърцето може да стане чрез общопознатите инструментални методи – електрокардиограма или Холтер ЕКГ. Поставянето на точна диагноза обаче често налага провеждането на инвазивно електрофизиологично изследване. Повечето ритъмни нарушения могат да бъдат лекувани с антиаритмични медикаменти. За съжаление ефективността на това лечение не е висока и оплакванията продължават въпреки лечението. В тези случаи метод на лечение с много висока ефективност и шанс за радикално излекуване е катетърната аблация.

 Проводните нарушения на сърцето се изявяват със забавен пулс. Утвърден и рутинен метод на тежките форми е имплантацията на електрокардиостимулатор (т. нар. пейсмейкър). Той представлява електронно устройство, което се имплантира подкожно в лявата или дясната подключична област и с помощта на един или няколко електрода, въведени в сърдечните кухини през подключичната вена, подава електрически импулси на сърцето. Някои форми на проводни нарушения на сърцето възникват при пациенти с нарушена функция на лявата камера на сърцето и изискват имплантацията на специални видове пейсмейкъри – т. нар. системи за ресинхронизираща терапия. Този метод на лечение е с доказана ефективност по отношение на подобряване на качеството и продължителността на живота.

 

 

Галерия

Апаратура

Най-новата версия на системата за 3D картографиране на сърдечни аритмии Carto Prime
Cardiac Cryo Ablation System
Най-новата версия на системата за 3D картографиране на сърдечни аритмии Carto Prime
  • УМБАЛ Сърдечно-съдов център

Най-модерната система за 3D картографиране на сърдечни аритмии. Апаратурата се прилага за диагностика и лечение на пълния спектър ритъмно-проводни нарушения.

Виж повече
Cardiac Cryo Ablation System
  • УМБАЛ Сърдечно-съдов център

Криоаблацията е минимално инвазивна интервенция, при която се извършва замразяване на сърдечната тъкан. В България се прилага единствено от специалистите на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център. Балон се поставя в зоната на всяка от белодробните вени, надува се и се третира с ниска температура в продължение на секунди. По този начин се постига електрическа изолация на белодробните вени от лявото предсърдие.

Виж повече

Контакти

  • Ул. Околовръстен път 127, София 1407