Стресът е физиологична и съвсем нормална реакция на защита на организма. Когато обаче стресът стане постоянна част от ежедневието, неусетно и бързо се превръща в дистрес, или в превод от гръцки „ди“ - разстройство. В последното десетилиетие за  стреса се говори като като едно социално значимо заболяване, което обхваща много голяма част от активното население. Световната здравна организация (СЗО) го нарича "епидемията на 21-ви век", като по нейни данни 63% от населението е с високи нива на стрес, които неизбежно оставят своите последствия върху здравето.

Стресът и жените

Стресът въздейства различно на мъжете и жените. Според резултати от няколко проучвания в последните години връзката между стреса и сърдечносъдовите заболявания при жените е по-силно обусловена от тази при мъжете. Допълнително е доказано, че жените като цяло са подложени на повече стресови фактори в ежедневието си спрямо мъжете, което в комбинация с по-високия риск води до 21% повече сърдечносъдови заболявания при дамите. Стресът е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Стресът от работата и семейната среда при активните жени води до повишен риск от сърдечносъдови заболявания, който риск е подобен на този при пушач или човек с диабет. Така стресът остава значим отпечатък върху здравето на жената. Интересно е да се знае, че дори и стресът от щастливи и положителни събития при жена, която е хронично изложена на стрес, може да бъде опасен.

Синдромът на разбитото сърце при жените може да доведе до остра сърдечна недостатъчност

Поради високата честота на сърдечносъдовите заболявания и тяхната връзка със стрес, Европейското дружество по кардиология обозначи изцяло нова болест - "Синдром на разбитото сърце" или стрес-индуцирана кардиомиопатия на медицински език. Това е медицинско състояние и перфектен пример за силата и уязвимостта на този орган на човешкото тяло. Определя се като силен емоционален или физически стрес, който може да доведе до слабост на сърдечния мускул. Заболяването е типично за жени в средна възраст подложени на силни стресови събития от положителни/отрицателни емоции и жени след менопауза. Синдромът на Такоцубо или още познат като синдромът на разбитото сърце е животозастрашаващ кардиален синдром с тежка дисфункция на лява камера (наподобява острите коронарни синдроми). Състоянието може да доведе до остра сърдечна недостатъчност. Характеризира се с начални ЕКГ данни за остър миокарден инфаркт, но без ангиографски значими стенози (стеснявания) на коронарните съдове.

Стресът е и основен рисков фактор за развитието на атеросклерозата

Той увеличава възпалението в тялото, като по този начин води до повишено артериално налягане, висок ‚лош‘ холестерол и висока кръвна захар. Стресът в свързан и с отделянето на редица хормони, които във високи нива имат отрицателен ефект върху нашето здраве. Проучване, проведено в САЩ през 2022 година, показва, че жените, подложени на интензивен стрес в работата, имат много по-високи нива на адреналин и кортизол в тялото си, което е причина за значително по-висок пулс и/или артериално налягане. Високата сърдечна честота в покой и/или завишеното артериално налягане трябва да бъде алармиращ сигнал, на който да се обърне навременно внимание. Хроничният стрес засяга сърцето и индиректно, като води до лош сън, незравословно хранене и по-малко физическа активност. Всичко това излага женското сърце на огромен риск.

Как да се справите със стреса

Много хора пренебрегват стреса и не му обръщат нужното внимание. Специалистите съветват превенцията и лечението на стреса, както и последиците от него, да бъдат неразделна част от съвременната медицина. Според Стокхолмската асоциация за женско здраве навременното лечение и превения на сърдечносъдовите заболявания, чрез намаляване на стреса води до по-дълъг и качествен живот при жените.

Те препоръчват следването на няколко стъпки, които ще помогнат да защитите сърцето си от стреса:

  1. Навременна консултация със специалист при висок пулс и/или завишени стойности на артериалното налягане.
  2. Активно проследяване от кардиолог, особено ако имате рискови фактори за сърдечносъдови заболявания – захарен диабет, затлъстяване или високо кръвно.
  3. Намерете хоби, което да ви разсейва от ежедневните дейности. Превърнете стреса във ваш мотиватор за движение и физическа активност. Всеки вид спорт неутрализира стреса.
  4. Медитирайте, водете разговори с приятели, семейство, а дори и само разговор с вашия лекар може да ви даде насока за справяне със стреса и воденето на здравословен начин на живот, чрез който да помогнете на сърцето си.

 .............................................................................................................................................................................................................................

Ако усетите болки в областта на гръдите, задух или сърдечен дискомфорт, без значение възрастта запишете час за консултация с кардиолог на 0700 13 127