Общо четирима български специалисти взеха участие на VEITHsymposium в Ню Йорк през изминалата седмица. Трима лекари от групата на Аджибадем Сити Клиник се включиха в най-голямата междунардона научна платформа по съдова медицина -  проф. Иво Петров, дмн, завеждащ Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, доц. д-р Стефан Стефанов,  началник на Отделение по съдова хирургия към УМБАЛ Аджибадем Сити Клиник Младост, проф. д-р Васил Червенков, ръководител на Клиника по съдова хирургия към УМБАЛ Аджибадем Сити Клиник Токуда и неговият ученик д-р Димитър Белездров, който от години практикува съдова хиругия извън България. 

Мултидисциплинарният конгрес “VEITH Symposium” предоставя на съдови хирурзи, интервенционални радиолози, интервенционални кардиолози, интервенционални ангиолози и други съдови специалисти уникален и вълнуващ формат, за да научат най-актуалната информация за това, което е ново и важно в лечението на съдовите заболявания. 5-дневното събитие включва бързи презентации от световноизвестни съдови специалисти с акцент върху най-новите постижения, променящи се концепции в диагностиката и управлението, актуални противоречия, нови техники и нова технология. 

Проф. д-р Иво Петров,  дмн взе участие в конгреса с три лекции с дискусионни панели на тема: 

  • Ендоваскуларни интервенции във вертебро-базиларната система при остър исхимичен инсулт: Нови хоризонти 
  • Чимни техника за справяне с лезии в аортната дъга: интервенционален протокол. Ограничения и резултати 
  • Базирана на изкуствения интелект инфрачервена термогрaфия за диагностика на периферно-съдови заболявания 

„Току-що завърши в Ню Йорк първият пост-ковиден симпозиум на Д-р Вийт или т.нар. VEITH Symposium. Той ни направи свидетели на това, че дигиталната трансформация в съдовата медицина е не просто бъдещето, а тя вече се случва в реално време. Именно дигитализацията и прецизната медицина са характерни за последните години. Д-р Вийт, въпреки че е на 91 г., продължава да следва тази тенденция и практика, която той зададе преди близо 50 г. при първото издание на VEITH symposium. На тазгодишния симпозиум имаме и българска следа – четирима български участници, един от които упражнява медицина извън България с общо 4 български презентации. Призвани сме да приведем през призмата на нашите условия иновациите, но не и да ги загърбим. Стремежът за научно развитие на младите сърдечно-съдови медици трябва да получава все по-голямо поле за изява и подкрепа от държавата. И струва ми се, че има белези за такава подкрепа. Надявам се тенденцията да се затвърди, а аз самият обещавам, че на следващото издание на нашия конгрес Балкански Ендоваскуларен Курс (BEC) ще следваме линията, която видяхме в Ню Йорк“, коментира току-що завършилия конгрес проф. Иво Петров. 

VEITHsymposium се провежда за 49-та година. Започва като малка научна среща от няколко специалисти през 70-те години, организирана от Хенри Хаймовичи, и се разраства до мащабно събитие от повече 5000 участници. Първите събития се провеждат в хотел Рузвелт в Ню Йорк и са спонсорирани от Медицински център Монтефиоре. Събират 10-15 членове на факултета и привличат по-малко от 100 присъстващи. След първите три симпозиума д-р Хаймовичи е наследен от д-р Франк Дж. Вейт, ръководител на съдова хирургия в Медицинския колеж Монтефиоре, който през следващите 4 десетилетия е председател на VEITH. Франк Дж. Вейт е американски професор по съдова хирургия. 

През това време съдовата хирургия се разраства и узрява като специалност, а симпозиумът придобива международен обхват и мащаб с акцент върху съвременните ендоваскуларни (минимално-нвазивни) техники в областта на сърдечно съдовата медицина. Към момента привлича около 5000 посетители, има около 600 лектори и програмата му запълва 128 страници с над 100 вълнуващи и провокативни сесии.