Теодор е на 50 г. Мъжът живее в Русе. В последните няколко години теглото му се повишава значително, но той не обръща особено внимание, а го отдава на натовареното си ежедневие. Въпреки че получава няколко „кризи“, при които зрението му се замъглява, трудно му е да шофира и т.н., Теодор не търси лекарска помощ.

През март 2023 г. мъжът припада докато е на работа. Теодор е откаран в болница по спешност, а специалистите имат съмнения за инсулт. Мъжът преминава през образни и кръвни изследвания, от които не се установява причината за припадъка. Единственият показател, който показва наличието на проблем е кръвната захар на пациента.

Теодор е изписан от болницата и е насочен да направи консултация с ендокринолог. Мъжът посещава специалист, който му казва, че вероятно има на инсулином (доброкачествен невроендокринен тумор на панкреаса), поради тази причина го изпраща за прием в болница във Варна, където да премине през така нареченото изследване „тест с гладуване“ за клинично доказване на диагнозата. Целта е да се проследят нивата на кръвната захар в хода на до 72-часово гладуване. При здрави хора нормалната глюкозна хомеостаза не позволява достигане на нива на кръвната захар под 3,1 ммол/л. При Теодор показателят спада под нормата още около 12-ия час. След функционалното доказване на диагнозата е необходимо да се проведе образно изследване за визуализиране на туморната формация.

„Казаха ми, че е необходимо да се направи SPECT-CT изследване, но нямаше такава възможност във Варна. Там ми поставиха сензор за диабетици, за да следя кръвната си захар и ме насочиха за извършване на образното изследване. Проучих къде е най-добре да го направя и така си записах час в Клиниката по нуклеарна медицина на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.“, разказва Теодор.

Резултатите от изследването не показват наличието на инсулином.

„Направих онлайн консултация с друг специалист по ендокринология и той ми обясни, че е възможно образното изследване да не покаже наличието на инсулинома, ако той е много малък. Каза ми, че има вариант за интраоперативно доказване.“, допълни Теодор.

Така мъжът решава да направи консултация и с доц. Веселин Маринов, началник на Сектор минимално инвазивна и лапароскопска хирургия в АСК УМБАЛ Токуда. Специалистът му казва, че няма показания за извършване на хирургична интервенция и го насочва към доц. Петко Карагьозов, началник на Клиника по гастроентерология.

„Започвайки да проучвам доц. Карагьозов, попаднах на статии именно за диагностициране и терапия на инсулином и то по иновативен за страната и в световен мащаб начин. Прочетох подробно и разкази на негови пациенти, което ме накара да съм още по-сигурен в избора си на специалист.“, казва още Теодор.

Доц. Карагьозов извършва ендоскопска ултрасонография и успява да установи наличието на туморна формация в тялото на панкреаса, както и да вземе биопсия от нея.

„По начало инсулиномът е труден за доказване тумор, особено когато размерите му са малки, както беше в случая на Теодор. Формацията беше под 2 см. Хистологично потвърдихме диагнозата – невроендокринен тумор на панкреаса – G1, след което назначихме дата за провеждане на ехоендоскопски навигирана радиофреквентна аблаци. Целта на процедурата е да намали или унищожи туморното образувание. В първия случай ние намаляваме туморните клетки, които произвеждат хормона (инсулин), в резултат на което кръвната захар се нормализира, а във втория, така както при Теодор, успяваме да постигнем пълна деструкция на тумора. Самата процедура е нова в световен мащаб, ние я въведохме преди почти две години и вече имаме около 10 пациента, преминали успешно през нея. Тя представлява въвеждане на електрод в тумора под ендосонографски контрол през стомаха или дванадесетопръстника. Електродът се позиционира в центъра на тумора и се извършва термична аблация.“, обясни доц. Карагьозов.

След процедурата Теодор не само няма никакви симптоми, но редуцира теглото си.

„Преди да се подложа на процедурата бях достигнал до тегло 108 кг. Каквито и опити да правех да го намаля, винаги бяха неуспешни. След процедурата през декември свалих над 20 кг., вече мога и да спортувам, а предиабетното ми състояние стигна до обрат. Всичко се нормализира. Имах огромен късмет, че скенерът във Варна не работеше, че не прибързах с решенията си, че не се подложих на операция, която беше единственото друго решение. Доц. Карагьозов на първо място бе единственият специалист, който успя да докаже диагнозата, а и единственият, който можеше и ми помогна без да се подлагам на една изключително тежка хирургия. Аз просто имах късмет, че го срещнах, че не прибързах и че днес отново живея нормално и качествено.“, споделя Теодор.

След провеждането на процедурата, мъжът се проследява от ендокринолози и от д-р Надица Шумка, специалист от екипа на доц. Петко Карагьозов.

„В процеса на проследяване, в много кратки срокове, се постигнаха изключително добри резултати при последващите изследвания на Теодор. Отново бе проведена проба с гладуване, при която не се регистрираха хипоглекимии (състояния, които възникват, когато нивата на захарта в кръвния поток са много ниски), серумната глюкоза оставаше на ниво от 4.2 ммол/л. В случая на Теодор ние имахме освен пълна деструкция на тумора, също така и подобряване на качеството на живот в кратки срокове, което бе и най-важно за самия пациент. Наличието на инсулином значително влошава живота на един човек, поради непрестанната нужда от хранене и приемане на въглехидрати. Пациентите с инсулином могат да се подложат на лекарствена терапия временно, но само до момента, в който стигнат до хирургия. Въпреки медикаментите – те отново трябва да се хранят със сходен режим. Радиофреквентната аблация реално е спасение за тях и е изключително важно пациентите да бъдат диагностицирани със заболяването, за да могат да пристъпят към лечение. Това е една от наистина трудните задачи.“, казва д-р Шумка.

Симптомите при наличие на инсулином се проявяват все по-явно и по-често с течение на времето. От голямо значение е размерът на невроендокриния тумор, производството му на инсулин и именно поради тази причина терапията при всеки един пациент е индивидуална. Инсулинът има анаболен ефект - той задържа вода, мазнини, повишава килограмите, смъква кръвната захар. Освен това той има туморен ефект - може да стимулира растежа на различни видове тумори в тялото и да провокира развитието на онкологично заболяване.