Днес Ви разказваме една история, в която няма да използваме истинското име на пациента поради негови лични съображения. Ще го наречем Валентин.

Той живее в малък град, работи и няма сериозни здравословни проблеми, освен леко повишено кръвно налягане, което контролира с медикаменти. В период от няколко дни през миналата година, мъжът забелязва, че кожата му започва да пожълтява.

„Веднага щом се появиха симптоми, аз потърсих лекарска помощ. Първо в родния ми град, но после посетих специалисти в две столични болници. Никъде не успяха да открият причината за тези проблеми. Направиха ми скенер, изследвания и пак нямаше отговор какво се случва с мен. Един от лекарите в болницата ми каза, че единственият, който може да ми помогне е доц. Петко Карагьозов.“, споделя Валентин.

Мъжът посещава доц. Карагьозов, началник на Клиниката по гастроентерология в АСК УМБАЛ Токуда и научава своята диагноза – холангиоцелуларен карцином (първичен рак на жлъчните пътища). Първоначално на пациента е поставен временен стент и е взета биопсия. След проведени допълнителни изследвания доц. Карагьозов взима решение да се извърши радиофреквентна аблация под ЕРХПГ контрол, тъй като стадият на заболяването не позволява Валентин да се подложи на хирургична интервенция. Процедурата се прилага за локална деструкция на тумора и има за цел да удължи преживяемостта на пациента.

В световен мащаб този метод на лечение се въвежда през 2020 г., а две години по-късно е въведен в България от доц. Карагьозов, като и до момента той е единственият специалист в страната, който го извършва.

„При 80% от пациентите с холангиокарцином няма радикално лечение. Причината е неблагоприятната локализация на тумора и фактът, че се диагностицира едва в напреднал стадий, когато хирургичното лечение е невъзможно, както е и в случая на Валентин. Това, което се правеше преди да въведем метода, бяха само дренажни интервенции – ЕРХПГ (ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография), стентиране и в общи линии нищо друго, не само в България, но и в световен мащаб. Тези тумори са бедни на клетки, тоест отговарят лошо на химиотерапия. Другите лечения са със спорен резултат. Хирургията като единствен радикален метод е възможна в не повече от 20% от случаите. Извършвайки радиофреквентната аблация, ние даваме възможност на онколозите да лекуват тези пациенти. В случая на Валентин, той продължи лечение с паралелна химио и имунотерапия“, обясни доц. Карагьозов.

При иновативния метод се прави ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография, туморът се изобразява на рентген, след което под рентгенов контрол се въвеждат електроди и се упражнява радиофреквентна аблация (изгаря се част от тумора). Целта е туморна редукция, подобряване на жлъчния дренаж и активация на имунната система. Има все повече данни, според които пациентите, подлагани на ендофраквентна радио аблация живеят по-дълго, имат по-добро качество на живот и стентовете им остават проходими в по-дълъг период.

„Преди да дойда при доц. Карагьозов, лекарите не можеха да открият дори какво ми има. Той го направи за отрицателно време – още щом ме видя с ехографа, ми сподели каква мисли, че е диагнозата. След това направи много за мен – ако не беше той и екипът му, нямаше да имам друга алтернатива. Много съм доволен от него, от д-р Йоана Петкова, от д-р Надица Шумка. Нито един път не се е случило да се обадя и да не са ми вдигнали телефона, да не са върнали обаждане. В момента д-р Петкова ме проследява, ако имам нужда от нещо или някакви притеснения, тя ме преглежда и веднага реагира, следи състоянието ми. За доц. Карагьозов нямам достатъчно думи, с които да мога да го опиша. Той е безупречен специалист, единственият, който може да ти помогне в толкова трудни и сложни ситуации, а освен всичко това е и изключително добър човек. Аз виждам колко са натоварени. Когато лежах в клиниката, виждах, че са в болницата непрекъснато, не знам как издържат. От много рано сутринта до посред нощите са тук и гледат всеки един пациент. Д-р Петкова и д-р Шумка са отговорили на всички въпроси, които съм имал и са до мен в цялото лечение, което помага изключително много. Аз им имам пълно доверие.“, споделя Валентин.

В момента пациентът продължава да се проследява. Състоянието му е добро и дори не е спирал да работи.

“Към момента, повече от година след процедурата, показателите на мъжа са добри. Първичните тумори на жлъчните пътища са редки заболявания. За нашата клиника не е така, защото като референтен център, ние концентрираме много пациенти с тази диагноза. Причината е, че при нас се извършват мини-инвазивни дренажни интервенции – поставят се стентове посредством ЕРХПГ, ендоскопска ехография или чрез перкутанен достъп. Процедурите се правят на малко места в страната, но са от изключителна важност за тези пациенти – постига се нормализиране на чернодробната функция и е възможно да се започне химиотерапия или да се проведе хирургична интервенция. Тези класически дренажни процедури сега могат да бъдат надградени и заедно с дренажа да се проведе аблация, с която да намалим туморния обем, ако пациентът е подходящ за това.“, пояснява д-р Петкова.

Доц. Карагьозов споделя, че борбата с първичния рак на жлъчните пътища продължава, но иновативната процедура е един малък напредък в името на пациентите с това заболяване.

„За съжаление все още не можем да кажем, че сме победили. Можем обаче да дадем на тези пациенти по-дълъг живот, а доскоро нямахме този шанс.“

Предвид пълната комплексност за лечение и проследяване на пациенти със злокачествени тумори, която Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда предлага, Валентин се възползва от професионализма на екипа на Клиниката по медицинска онкология, ръководена от доц. д-р Желязко Арабаджиев.