На две пациентки със силно увредени митрални клапи – на 80 и 83 г., бяха имплантирани едни от първите за страната MitraClip-а. Сложните интервенции извършиха доц. Валери Гелев, началник на Клиника по кардиология и екипът му. Методиката за поставянето им е ендоваскуларна (безкръвна).

„Това е една много сложна методика в инвазивната кардиология и касае пациенти, които най-често са с митрална регургитация - проблем на клапата, която се намира между лявото предсърдие и лявата камера на сърцето. При подобно заболяване двете платна на митралната клапа не се допират добре, остава разстояние между тях, което води до връщане на кръв през създалия се отвор.“, обяснява доц. Гелев.

Двете пациентки не са подходящи за отворена кардиохирургична операция , тъй като такава би била изключително рискова за живота им.

„Процедурата е следната: с достъп през крака по венозен път чрез дезиле (катетър, който ни помага да преминем) се достига до дясното предсърдие, преминава се през преградата между двете предсърдия (септум) до левите сърдечни кухини, след което митралният клип се спуска  вътре и се отваря. Той се управлява от края на системата, първоначално се разтваря, след което при спускане  се затваря и двете платна на клапата се стискат, самият той извършва събирането на платната.“, допълва доц. Гелев.

Интервенцията се извършва чрез постоянен ехографски контрол – трансезофагиално (чрез сонда, вкарана през хранопровода) и рентгенов контрол, с който специалистите знаят точно къде да поставят митралния клип. В екипа на доц. Гелев, извършил интервенциите, са инвазивните кардиолози д-р Ивайла Желева и д-р Нихтян Чилингиров, специалистите по ехокардиография д-р Румяна Радославова и д-р Гергана Лицова, както и доц. Васил Трайков, началник на Отделение по инвазивна електрофизиология и кардиостимулация.

Изключително важно за процедурата е пациентите да бъдат подбрани правилно. Те са със сърдечна недостатъчност - в началото се лекуват с медикаменти, ако е необходимо се извършват електрофизиологични процедури, и ако се установи, че пропускането на клапата е прекалено голямо и създава големи проблеми тогава се счита, че клапата е подходяща като структура.

Митралната регургитация е прогресиращо заболяване  и води до влошаване на общото състояние на пациента и на качеството на живота му. Хората с подобно заболяване получават задух и се уморяват много лесно – причината е, че белият дроб и сърцето им са с по-голямо от нормалното натоварване. Най-високата степен на митрална регургитация е четвърта, с която са голям процент от пациентите, подложили се на интервенцията. Доказано е, че при над 80% от тях стадият на заболяването намалява до първа степен.

В световен мащаб са поставени над 100 хил. митрални клипа. Интервенцията е приета като терапия в съвременните препоръки за лечение. Процедурата е изключително щадяща, без сериозна травма и кръвозагуба. Пациентите се възстановяват бързо в рамките на дни. След големи усилия от страна на няколко български инвазивни кардиолози процедурата вече е факт и у нас. Освен това пациентите могат да се възползват от нея свободно, тъй като от няколко месеца тя се реимбурсира от НЗОК.