„Забелязва се тенденция за подмладяване на пациентите с рак на дебелото черво. Все повече пациенти се диагностицират във възраст преди 50 г. – около 10-15 процента от тях. Все още няма ясно обяснение за това. Рискът за развитие на болестта все пак е значително по-голям след навършване на 70 г. Съществен елемент е и генетичната предразположеност – знаем, че голяма част от хората с рак на дебелото черво имат роднини, които също са били с колоректален карцином или с установени полипи.“, сподели доц. Петко Карагьозов, началник на Клиника по гастроентерология пред БНТ по повод Световния ден за борба с рака на дебелото черво.

По-голямата част от хората търсят медицинска помощ след проявата на симптоматика, когато в повечето случаи онкологичното заболяване е в напреднал стадий.

„За съжаление дори при наличие на ранни симптоми, в някои случаи, те са пренебрегнати от пациента или ако той ги е съобщил по време на лекарски преглед, не е обърнато достатъчно голямо внимание. Доста честа срещано, понякога с фатални последици, е пациентът да се самодиагностицира. Той решава, че ако има кръв в изпражненията това е в следствие на хемороидална болест, започва лечение или самолечение с медикаменти, мехлеми, свещички и това понякога забавя диагностицирането на рак на дебелото черво с месеци, дори с две-три години.“, допълни проф. Кирил Драганов, началник на Клиника по чернодробна-жлъчна, панкреатична и обща хирургия.

 „Най-добре е пациентите да бъдат диагностицирани в безсимптомен стадий, тогава при една извършена колоноскопия могат да бъдат отстранявани полипи (предракови състояния) по време на самото изследване. Тогава няма никакви последици за пациента и рискът от развитие на рак на дебелото черво е сведен до минимум. Пациентът не трябва да изпитва неудобство да споделя симптоми. Много голяма част от хората не споделят, че имат кръв при изхождане, че има промяна в режима на дефекация и т.н. Другото, което витае в обществото, е страхът от ендоскопски преглед. Те смятат, че това е изключително болезнено, неприятно, срамно изследване. Няма такова нещо – това изследване спасява живот и пациентите са под упойка, не усещат абсолютно нищо.“, каза доц. Карагьозов.

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда разполага с всички методи за скрининг за рак на дебелото черво, както и с мултидисциплинарен екип, състоящ се от гастроентеролози, хирурзи, образни диагностици, патолози, медицински онколози, лъчетерапевти, специалисти по нуклеарна медицина и др.