През последните години говорим все по-активно за мъжкото здраве или добре познатото движение #Movember. Причината за това е, че в повечето случаи мъжете не обръщат внимание на своето здраве.

„Може би причината е в склонността на всеки мъж да поема рискове като цяло в живота си. Проблемът е, че в случая поемаме рискове точно с това, с което не бива -  нашето здраве. Може би причината за по-редките посещения при лекар от страна на мъжете се крие и в страха от това какво ще се случи в урологичния кабинет и как ще протече прегледът. Все още е останало голямото притеснение от класическия урологичен преглед, който е свързан с директна проверка на простатата.  Успокоителното за мъжете и това, което бих искал да кажа е, че във времето този класически преглед се провежда все по-рядко. Това се случва благодарение на туморните маркери (простатно-специфичният антиген – PSA) и модерните методи за образа диагностика, какъвто е например ядрено-магнитният резонанс. В голяма част от случаите ние имаме възможност да избегнем класическия преглед и да направим профилактиката доста по-безобидна, лесна и неинвазивна за тялото на един мъж. В този смисъл няма нищо страшно да се отиде на уролог, прегледът е бърз, лек и със сигурност има много ползи.“, обясни пред EuroNews д-р Адриан Попов, началник на Отделение по урология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Центърът на вниманието през #Movember винаги е ракът на простатата, както и ракът на тестисите. Това са значимите заболявания, но покрай тях нашите специалисти използват възможността да проверят и за доброкачествени заболявания – затруднения в уринирането при мъжете, бъбречнокаменна болест, а също и злокачествени заболявания на пикочния мехур и бъбреците.

„За съжаление ракът на простатата е безсимптомно заболяване. Обикновено първите симптоми започват с болки в гърба, кръста и въобще като цяло в костите. За съжаление тези симптоми са свързани с разпространението на заболяването, тоест с метастази в костите. Докато туморът е локализиран само в простатата, той няма никаква симптоматика и точно това е причината да апелираме към редовна ежегодна профилактика, за да можем да диагностицираме заболяването навреме.“, допълни д-р Попов.

Стандартната възраст за начало на редовните профилактични прегледи при уролог, по отношение на рака на простата, е 50 г. Статистиките показват, че над 40 % от мъжете около 75 г. имат тумор на простатата.

„Всеки е застрашен от рак на простатата, това е най-честото онкологично заболяване при мъжете, тъй като няма доказани специфични рискови фактори. По-ранна профилактика трябва да се започне при наличие на „вътрешен“ фактор. Това са хората с генетична предразположеност към заболяването, тоест такива, които имат в рода си двама човека по мъжка линия, които са диагностицирани с рак на простатата. В тези случаи ежегодните изследвания трябва да започнат около 45–годишна възраст. В тези случаи дори е хубаво и по-рано, някъде към 40-годишна възраст човек да си направи един преглед, да се види и туморен маркер, за да можем да установим индивидуалната норма при тези хора.“, каза д-р Попов.

В последните години много от онкологичните заболявания се срещат при все по-млади хора. В статистиките за рак на простатата не се наблюдава значителна промяна, но все пак заболяването си диагностицира и при по-млади мъже.

„Със сигурност вниманието към здравето на мъжете се засилва, но основно и традиционно в България тези усилия се поемат от жените в семейството. Най-често хората идват доведени или изпратени от съпруга, дъщеря и т.н.“, допълва д-р Попов.

Добрите новини по отношение на рака на простатата са, че заболяването е добре изучено и има все повече ефективни методи за лечение. Когато диагнозата се постави в ранен стадий и туморът е изолиран в простатата първият избор за лечение е хирургията.  

„В днешно време разполагаме с много съвременни методи за много минимално инвазивна хирургия. Операциите с роботизираната система Da Vinci, които извършваме, както и лапароскопските операци, това са методи за много бързо, ефективно справяне с това заболяване и ни позволяват да излекуваме напълно мъжете с тази диагноза, ако тя е поставена навреме, тоест един такъв мъж може отново да стане здрав човек.“, обясни д-р Попов.

Специалистът допълни и че в по-късните етапи на заболяването лечението също не е безнадеждно, а напротив. Съвременните лекарствени терапии, както и лъчетерапевтичните подходи могат да направят така, че човек с тази диагноза да има шанс за дълга продължителност на живота си.

„Моят съвет е всички мъже след 50 г. всяка година поне да изследват туморен маркер. За тези, които искат да положат усилия и да имат контрол над своето здраве – на 40 г. трябва да направят кръвно изследване на PSA, за да се определи индивидуалната норма на база на изследването. Всъщност при прегледа при уролог с ехограф, ние виждаме и бъбреците, както и пикочния мехур на всеки от мъжете. Там също има сериозни заболявания. Най-лошият вариант е когато човек се прегледа един път и види, че всичко му е наред, след което пропусне 5-7 години, в някои случаи дори 10, да се появи при нас с вече развито заболяване, което трябва да преодоляваме.“, посъветва д-р Попов.