В месеца на мъжкото здраве – #Movember, една от значимите теми, които като че ли остават незасегнати, е за злокачествените тумори на тестисите или така нареченият рак на тестисите.

Най-засегнатата възраст от заболяването са младите и работоспособни мъже между 18 и 40-годишна възраст. В редки случаи рак на тестисите се диагностицира и при деца. Честотата на заболяването е около 9/100 000 души.

Д-р Димитър Златанов, специалист по урология и детска урология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда е категоричен, че единственият начин за поставяне на диагнозата злокачествен тумор на тестисите на време е да се извършва редовна профилактика.

Колко често трябва да се прави профилактика за рак на тестисите и в какво се изразява тя?

В активна възраст е добре да се прави профилактичен преглед всяка година. Разбира се, ако пациентът има симптоми, които го смущават, трябва да се консултира с лекар по-скоро. За разлика от жените, мъжете по-рядко посещават подобни годишни профилактични прегледи и са с убеждението, че е „срамно да се обърнеш с въпрос към лекар“ или „че оплакването само ще отшуми.

Има ли симптоми, за които всеки мъж или родителите на момчета трябва да следят?

Мъжете трябва да обърнат внимание на новопоявили се локални промени в гениталната област – най-често промени в размера на скротума или подутина/ бучка, която не е болезнена при пипане, но прави впечатление, че е много твърда. Трябва да се има предвид, че туморните заболявания на тестисите нямат ранна изява и пациентът много често е безсимптомен. Родителите на момчета трябва да са сигурни, че тестисите са завършили процеса по слизането в скроталната торбичка и се намират там.

Може ли мъжът да се самопреглежда?

Самопреглеждането е задължително. Необходимо е редовно мъжете да обследват палпаторно (чрез палпация, опипване) цялата повърхност на тестисите и активно да търсят новопоявили се бучки или неравност. Истината е, че най-често пациентите с новооткрити туморни заболявания на тестисите се насочват към преглед и консултация с уролог поради открито от самите тях образувание.

Има ли данни за рискови фактори за развитие на рак на тестисите?  

Установена причина за по-висок риск от възникване на тумор на тестиса е заболяване в детска възраст - крипторхизъм или „скрит тестис“. В зависимост от нетипичното разположение на тестиса при детето може да се достигне до 80 пъти по-висок риск от възникване на тумор в зряла възраст. По време на интраутробното развитие на момчетата тестисите се образуват в коремната кухина, близо до бъбрека, и се спускат оттам до скротума. При 1-5 % от момчетата е възможно тестисът да се „задържи“ по пътя и да не достигне до скроталната торбичка. Именно това  състояние се нарича крипторхизъм. Заболяването засяга по-често дясната страна, като е установено и че туморите на тестиса са също по-често вдясно.

Подрастващите момчета стават по-прикрити пред своите родители, какво е важно да знаят те, за да не се пропуснат притеснителни симптоми?

Необходимо е да знаят, че е нормално да бъдат преглеждани от уролог, дори и да нямат симптоми на заболяване. Трябва да са информирани за възможните проблеми, свързани с тестисите – че трябва да са намясто в скроталната торбичка, с гладка повърхност и неболезнени.

Лечим ли е ракът на тестисите, ако бъде диагностициран навреме и може ли да бъде фатално за един мъж, ако симптомите се неглижират и не бъде потърсена лекарска помощ?

Открит навреме ракът на тестиса е 100% лечим. Именно заради това ние апелираме мъжете да потърсят лекарска помощ при най-малкото съмнение. Най-често прегледът включва палпаторно изследване на съмнителното място и ехографски преглед, който е неболезнен и високо чувствителен за диагностициране на заболяването. Ако не се реагира навреме и заболяването се неглижира или не бъде „открито“ навреме, съществува сериозна опасност за живота на пациента. Апелът, който аз бих отправил е – мъжете и момчетата в юношеска възраст да правят профилактични прегледи при уролог, тъй като голяма част от заболяванията протичат безсимптомно, а резултатите от тях могат да бъдат фатални.

Какви са методи на лечение при рак на тестисите?

Лечението на рака на тестисите е оперативно. След вземане на биопсия (тъканна проба) и хистологично уточняване, че се касае за злокачествен тумор на тестиса, се преминава към отстраняването му.

Има ли алтернатива на премахването на тестисите при тази диагноза?

За съжаление няма алтернативно лечение. Установен злокачествен тумор на тестиса налага неговото премахване. В някои случаи може да се наложи последваща химиотерапия и лъчетерапия, като комбинирането на методите довежда почти до 100% излекуване на заболяването. Това обаче не трябва да плаши мъжете с тази диагноза, тъй като е възможно оперативно отстраненият тестис да бъде заменен със силиконов имплант, който се избира в зависимост от размерите на здравия тестис. По този начин се постига максимално добър естетичен резултат. Поставянето на импланта се извършва през същия оперативен достъп, през който се отстранява и тумора на тестиса.