65 безплатни профилактични прегледа за скрининг и ранна диагностика на рак на простатата ще бъдат извършени от специалистите в Отделение по урология. Инициативата е част от кампанията „Твоята сила заслужава грижа“, посветена на мъжкото здраве.

В рамките на ноември всички мъже на/над 50 г. ще могат да се възползват от безплатно изследване на PSA (туморен маркер) и безплатен преглед при уролог (с ехограф). За целта е необходимо предварително записване на час на тел.: 02/403 4000 или 02/403 4910.

Преди профилактичния преглед при уролог е необходимо да направите безплатното кръвно изследване на PSA (простатно-специфичният антиген). Резултатът от изследването ще отнеме 2 астрономични часа, след което специалист от Отделение по урология на АСК УМБАЛ Токуда ще извърши профилактичния ехографски преглед.  

За да бъдат напълно обективни резултатите от изследването на PSA е препоръчително 2-5 дни преди изследването да не:

  • Ви е извършвано ректално туширане
  • Сте извършвали усилена физическа дейност, засягаща простатата /каране на колело и т.н./
  • Сте имали полов акт

Ако препоръките не са изпълнени е възможно временно повишаване на показателите на PSA.

„В ранен стадий ракът на простатата протича безсимптомно. Това е причината през ноември и не само, да говорим по темата „мъжко здраве“. Важно е мъжете да знаят, че могат да се сблъскат с това заболяване и за съжаление то се среща все по-често. Няма нищо срамно и стига да бъде диагностициран навреме ракът на простатата е лечим на 100%. В последните години, не само в Европа, но и в България, нараства броят на напълно излекуваните от този вид рак.“, споделя д-р Адриан Попов, началник на Отделение по урология в АСК УМБАЛ Токуда.

Екипът на отделението има дългогодишен опит в ендоурологията и прилагането на минималноинвазивна лапороскопска хирургия, особено при онкологични заболявания на простатата, пикочния мехур и бъбреците. Специалистите работят и с най-модерната роботизирана система Da Vinci Xi и имат огромен опит в най-прецизната и безопасна, за пациента, хирургия. 

#Твоятасилазаслужавагрижа

#Movember