Преди повече от 20 години Пенчо Панайотов се прибира от лятната си почивка. Решава да си направи профилактични изследвания, които включват чернодробни показатели – АСАТ и АЛАТ, въпреки че няма никакви оплаквания. Резултатите показват завишени стойности и мъжът посещава акад. Мечков и започва лечение на заболяването. Пациентът преминава през няколко допълнителни изследвания, благодарение на които е диагностициран с Хепатит B. Впоследствие неговото лечение поемат настоящият началник на Отделение по гастроентерология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда - доц. д-р  Радин Цонев и д-р Розалина Балабанска, гастроентеролог в лечебното заведение.

„Бях много изненадан. Никога не съм боледувал, нямам счупвания, не са ми правени никакви интервенции. Лекарите ме успокоиха и аз им се доверих за лечението, така е и до ден днешен. Всеки човек трябва да си прави подробни изследвания  особено на чернодробни показатели. Те трябва да се правят поне веднъж годишно и това е ангажимент на всеки един, отговорност към самия себе си. Аз съм пример за това как никога не съм усещал някакъв проблем или дискомфорт, а всъщност бях с много високи показатели. “, споделя Пенчо.

Лекува се години наред, като преминава през редица иновативни програми за лечение на хроничен вирусен Хепатит B. Днес вече вирусът не се открива в кръвта му. Към момента не приема и лекарства, но се проследява редовно при доц. Цонев и д-р Балабанска.

България тревожно изостава с диагностицирането на Хепатит B и C. Едва един от 10 инфектирани знае, че е носител на опасния вирус. А едва 1% от заразените се лекува. Проучвания сочат, че в България над 220 000 души са болни от Хепатит B, а близо 87 000 от Хепатит C.

“И двата вида хепатит водят до цироза и до рак на черния дроб, ако не бъдат лекувани. Хората с Хепатит B, които се подлагат на терапия, не могат да заразяват и не се влошават. А лечението на вируса от тип C е успешно в 95% от случаите. Скринингът на този вид заболявания е недостатъчен в световен мащаб“, казва доц. Цонев.

Началникът на Отделение по гастроентерология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда е един от основните участници в Експертния съвет, отговарящ за борбата с Хепатит B и C. Хепатологичния център, който доц. Цонев ръководи, е един от водещите в страната за диагностика и лечение на хронични чернодробни заболявания.

Вътрешният скрининг за хепатити, в който участва центърът съвместно с Клинична лаборатория е пример за подражание и опитът му успешно се споделя и в другите болнични заведения в страната.

Благодарение на съвместните усилия на специалисти, пациентски организации и Български лекарски съюз (БЛС) у нас се въведоха нови възможности за безплатни изследвания. В пакетите за профилактика, които се полагат на пациентите, вече ще включват следните изследвания – АСАТ, АЛАТ, Хепатит B и C, с което България се нарежда сред осемте държави в Европа, които имат собствени планове за борба с хепатита.