С огромен интерес беше посрещнат първият национален форум „Да се родиш с инвитро“, който се фокусира върху деликатните емоционални и етични въпроси на асистираната репродукция. Тема, която става все по-актуална с развитието, постиженията и възможностите, които дават асистираните репродуктивни технологии в съвременния свят. По време на форума бе представена и книгата „Да се родиш с инвитро“, насочена към децата, заченати с инвитро и техните родители.

Събитието се проведе на 6 април в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда в партньорство с център за психоанализа и развитие „Зеленият двор“, а в дискусиите участваха медицински специалисти, психоаналитици и много родители. Форумът беше открит от д-р Мефтуне Шефкетова, ръководител на Инвитро център Токудад-р Маргарита Тарейн, ръководител на Центъра по клинична психология, психоонкология и психосоматика и психоаналитика проф. дпн Моника Богданова.

Своя дългогодишен опит с българската аудитория споделиха специалните гости д-р Мириам Сежер, френски психоаналитик, детски психиатър и д-р Джема Дюран, гинеколог и лекар-консултант по медицинска етика в болница „Фош“, Сюрен.

„Всяко дете трябва да бъде запознато с начина, по който е създадено. То трябва да бъде информирано за своята история възможно най-рано, още след самото раждане“, посочи д-р Сежер. Според нея историята трябва да му бъде разказана с прости думи, същността на които то усвоява несъзнавано: „Когато по-късно отново засегнем тази тема и то вече разбира, тя няма да му бъде непозната. Детето се справя с истините. Не може да се справи с лъжите дори и когато те са добронамерени. Нещата стават още по-сложни, когато другите хора знаят истината, която за него е останала скрита“, посочи д-р Сежер. Тя обясни, че когато е използван донорски материал, е добре на детето да бъде казано, че донорите не са родители, че не можем винаги да създадем всичко сами и понякога имаме нужда от помощ за това, което искаме. Д-р Сежер подчерта, че бременността след инвитро е изпълнена с прекомерна тревожност и посредством хормоните плодът усеща тревогите на своята майка. Затова родителите не трябва да подценяват емоциите на детето си.

Д-р Джема Дюран се съсредоточи върху етичните въпроси на асистираната репродукция и началото на живота, споделяйки редица клинични случаи от своята практика. Фокус в изложението на д-р Мефтуне Шефкетова бяха емоционалните предизвикателства пред пациентите с репродуктивни проблеми. Тя подчерта, че те започват далеч преди стартирането на самото лечение.

„Често психичната бариера да приемеш даден проблем и да започнеш да търсиш разрешение, се оказва много по-трудно преодолима, отколкото медицинският аспект да се справиш с него“, посочи тя.

По време на форума актрисата Искра Донова засегна преживяванията на пациента в периода на инвитро лечението, а психоаналитикът проф. Орлин Тодоров се съсредоточи върху ролята на бащата в процеса на асистираната репродукция и борбата с безплодието. Проф. дпн Моника Богданова акцентира върху това какво знае бебето и как (да) му се разказва, какво (може да) чува и как разказът става автентичен.

Всички етични и психо-социални въпроси около процеса на асистираната репродукция, които бяха дискутирани във форума, бяха обобщени на кръгла маса и бе създаден план за последващи експертни обсъждания.