През май 56-годишният Румен от Дупница започва да изпитва отпадналост и дискомфорт в корема, съпроводени с нередовно изхождане. Оплакванията продължават около месец, придружени от силни болки и подуване на корема.

„Болките бяха непоносими, поради което отидох до спешното отделение на болницата в града. Лекарите ми предписаха слабителни свещички и таблетки, но проблемът ми не се решаваше, нищо не помагаше.“, разказва Румен.

При едно от поредните му посещения в спешното отделение, лекарите решават да го приемат в болницата. Назначени са редица лабораторни и образни изследвания на пациента.

„Денят, след като ме приеха се наложи да ми бъде извършена спешна операция, поради запушване на дебелото черво. Когато се събудих след интервенцията ми обясниха, че не е било възможно туморът да се отстрани на този етап, поради което е направена стома (цекостома), която да реши временно проблема.”, допълва Румен.

Синът на мъжа решил да потърси мнение и от други специалисти в Благоевград и София.  След дълго проучване той решил да се консултира с  д-р Любен Ел-Тал, специалист в Клиника по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия. След проведен клиничен преглед от д-р Ел-Тал са били назначени нови лабораторни и образни изследвания.

„Установихме голяма, напълно обтурираща туморна формация  на колон десценденс (продължение на лявата извивка на ободното черво, локализира се в лява латерална (странична) област на коремната кухина), с множество разнокалибрени чернодробни метастази. Колегите в Дупница са извършили операция в условия на спешност. Поставяйки цекостома те са решили временно проблема на Румен.“ обясни д-р Ел-Тал.

Специалистът решава да извърши нова оперативна интервенция в екип с д-р Миряна Радойчич от Клиника по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия и д-р Добромир Райков, специалист в Клиника по гастроентерология. Анестезиолог-реаниматор е д-р Иван Стоименов. Екипът извършва оперативно отстраняване на туморната формация и част от метастазите от черния дроб, а останалите метастази третират чрез радиофреквентна аблация (РФА). Хирурзите отстраняват и цекостомата, след което възстановяват чревния пасаж.

Според д-р Ел-Тал, ако туморът не е бил премахнат, той е щял да нарасне и да обхване съседни структури, като ляв бъбрек, надбъбрек, панкреас и други, което да наложи извършване на мултивисцерална резекция, ако това е възможно.

 

Радиофреквентната терапия се извършва под ехографски контрол, като успеваемостта е равностойна с оперативното отстраняване. Това, от което зависи възможността за прилагане на процедурата, е размерът на лезията/те и локацията им. С най-добри резултати са коло-ректалните метастази, поради вида на образуванията. Процедурата се извършва чрез игла, наподобяваща малко чадърче. Когато бъде натисната, тя се разтваря и по-този начин метастазата/ите около „спиците“ ѝ се изгарят. 

В случай като този на Румен най-добрият вариант за пациента е метастазите и първичният тумор да се третират едновременно. Мултидисциплинарният подход решава и двата проблема.

„Ако не бяхме приложили радиофреквентна аблация трябваше да отстраним цялата дясна половина на черния дроб. Предвид резекциите, които извършихме, това щеше да бъде твърде рискова операция за пациента.“, допълва д-р Ел-Тал.

Няколко дни след операцията Румен вече се чувства добре, а изследванията показват, че специалистите са успели изцяло да отстранят първичния тумор и всички метастази в черния дроб.

„Аз на първо място съм благодарен на сина си, за това че намери тези отдадени лекари, които да ми помогнат и да ме спасят. В момента се чувствам много добре. Супер пич е доктор Ел-Тал, внимателен, усмихнат, успокояващ ме.  Благодарение на него и останалите лекари, които взеха участие в операцията, вече съм добре.“, споделя с усмивка Румен.